Upplevelser
Dryckesexpert Michael
Oct 26, 2015

Choklad och Vinprovning i Uppsala den 24/10

IMG_4924På lördagen den 24/10 samtalades ett härligt gäng för att prova spännande chokladsorter tillsammans med kvalitativt vin. Choklad & vinprovningen tog plats i centrala Uppsala på Öfre Slotts. Under provningen skulle vi gå igenom den intressant historien om choklad, tillverkning, och grundsmakerna. Chokladen kom från Franios Pralus som är känd för att göra riktigt bra bean-to-bar kvalitetschoklad. Han är en utav få I Frankrike som har hela kedjan, från plantage till chokladkaka. Under kvällen provade:


Kombination 1 – Melissa Criollo 45% med Schubert Pinot Noir
Lätt och fruktig mjölkchoklad där kakaon endast kommer från en odling, Single Plantation på ön Java I Indonesien. Doften är aromatisk, krämig, välbalanserad med vanilj, karamell och honung. Som sista touch kommer lite kryddighet på slutet.


Kai Schubert har gjort vin på Nya Zeeland I ungefär 15 år, hans viner blev snabbt uppmärksammade för sin höga kvalitet. Vingården ligger I Wairarapa på Nordön på Nya Zeeland och stilen påminner om Bourgogne. Vinet har en utvecklad doft av fatkaraktär, torkade jordgubbar, svarta vinbär och IMG_20151024_173659torkade löv. Smaken är elegant med mjuka tanniner, och liten fyllighet samt en friskhet som skänker liv till vinet. Till den krämiga mjölkchokladen fungerade det här vinet bra då vinets friskhet minskade upplevelsen utav krämigheten I chokladen.


Kombination 2 – Criollo Indonesien 75% med Brunello di Montalcino från Tenuta di Collosorbo.
En fräsch och subtil choklad med något träig doft, vilda svampar, en lätt syrlighet och ett långt samt harmoniskt avslut. Många smaker kom fram när väl chokladen smälte i munnen.


I Italien, Toscana gör man det underbara vinet Brunello di Montalcino. Vinet görs på Sangiovesedruvan och har en tydlig karaktär utav tät koncentrerad och rik på frukt. Glöggkryddigt med mycket körsbär, läder, chokladen och lakrits. Syran är frisk, eftersmaken är lång och avslutet strävt. Till det här vinet använder producenten enbart de bästa druvorna.


Kombination 3 – Equateur Arriba 75% med Mauro Molino Barolo DOCG
En choklad med mycket kraft, moderat bitterhet och syra till toner av torkad frukt och citrus. Equador är känt för sin berömda böna “Equador Nacional” som även kallas för Arriba. Jämförs ibland med den förnämsta Criollobönan men dessa bönor är större till storleken och har mer garvsyra. Equateur Arriba är ursprungligen Trinitariobönan.


Den lilla familjeproducenten Mauro Molino har gjort vin I Piemonte sedan 1950 talet då pappa Guiseppe grundade firman. Modern Barolo med kortare tid på fat. Doften är stor av körsbär, tryffel, rosor, rök och tjära. Smaken är fyllig med mogna bär, choklad, vanilj. Syran är frisk och tanninerna är påtagliga. Som några deltagare sade när de provade vinet; “oj vad strävt”


Kombination 4 -Trinidad Trinitario 75% med Niepoort LBV 2011
Den här chokladen kommer från Trinidad och är av bönan Trinitario. Den har ihållande aromer av kryddor, torkade örter, grillök, kanel, och ljus tobak. Väldigt krämig och smälter bra I munnen. Trinidad är födelseplatsen för just Trinitariobönan som är en korsning mellan Criollo och Forrastero. När deltagarna provade den här chokladen fick de upptäcka vad terroir gör för chokladen då choklad nr 3 är av samma typ av böna, Trinitario och har samma kakaohalt. Det var även roligt att många gäster kände likheter samt olikheter mellan de olika chokladsortera.


Klassiska portvinsproducenten Niepoort har I den här LBV packat in smaker av russin, torkade plommon, lakrits, choklad, björnbär, slånbär och silkeslena tanniner. Vinstockarna till det här vinet är över 70 år gamla vilket ger vinet en högre koncentration. Det här var det vinet som flest deltagare uppskattade.


Kombination 5 – Tanzania Forastero 75%
Kryddig choklad med frukt, blommor, trä och en lång eftersmak. Väldigt robust I smak och stil. När vi provade den här chokladen fick deltagarna själva prova med olika viner och försöka hitta sin favorit kombination. Gruppen kom igång och pratade mycket efter att vi hade provat några chokladsorter och viner. Mot slutet var det lagom med frågor, och alla gäster verkade vara glada och belåtna när provningen väl nalkades mot sitt slut.


 

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS