Upplevelser
Dryckesexpert Michael
Oct 31, 2016

Choklad och vinprovning i Västerås den 29/10

Denna mörka höstkväll hade vi laddat upp på Scandic i Västerås för en Choklad & Vinprovning. Deltagarna, alla i olika åldrar kom med nyfikna sinnen till provningen. Vi skulle under kvällen prova 5 olika sorters choklad tillsammans med 4 olika viner. Under tiden som vi åt och provade choklad pratade vi bland annat om chokladens historia och tillverkning.

Följande viner och chokladsorter provade vi:

Kombination 1: Earthbound Cabernet Sauvignon tillsammans med Lait Bahibe 46%

Earthbound Cabernet Sauvignon är ett mörkrött vin med solmogna frukter. Doftar och smakar svartvinbär, plommon och lavendel. Strävheten är behaglig och vinet är medelfylligt. Vinet kommer från området Darling i Sydafrika och det är både ekologiskt och Fairtrade-märkt. Fairtrade märkningen visar att det tillverkas under bra förhållanden.

Till vinet provade vi Lait Bahibe 46% Valrhona. Det är en Single Origin mjölkchoklad från Dominikanska republiken. Det är en delikat choklad med härlig chokladstyrka och en mjölkig krämighet. Det söta är balanserat och den fruktiga syran gör att den aldrig känns sötsliskig. Tillsammans med vinet blev den ännu lättare att dricka då vinets mjuka strävhet mjukade upp lite av krämigheten i chokladen.

Kombination 2: Stoneleigh Pinot Noir tillsammans med Manjari 64% Madagaskar

Den svårflörtade druvan Pinot Noir var vin nummer två. Ett vin med smak och doft som är kryddig med inslag av jordgubbar, kaffe samt skogen på hösten. Vinet är ljust till färgen och har en härlig frisk syra som gör det läskande att dricka.

Manjari 64% Valrhona är en Single Origin från Madagaskar.  Det är en fruktig, syrlig, mörk choklad med toner av röda bär och torkad frukt. För sin relativt höga kakaohalt är den ovanligt mild och frisk. Bönorna är odlade på Madagaskar och är en blandning av både Criollo och Trinitario.

Kombination 3: Gnarly Head Old Wine Zin tillsammans med Noir Araguani 72%

Ett fylligt rött vin från det solvarma Kalifornien, närmare bestämt Lodi som är känt för sina fylliga och kraftiga viner.  Det är generöst fruktigt med inslag av fat, blåbärssylt, björnbär, mynta och vanilj. Precis som namnet säger är det gjort på gamla vinrankor. Vinrankorna kan varar upp mot 80 år gamla.

Noir Araguani 72% Valrhona är en Single Origin från Venezuela. Det är en mörk choklad med en unik och kraftig smak. Chokladen är gjord på en blandning av bönor från Venezuela som har toner av lakrits, russin och kastanjer.

Kombination 4: Le Haut de Granget tillsammans med Noir Abinao 85%

Kvällens sista vin kom från Bourdeaux Frankrike. Detta vin skapas av ett av de äldsta kooperativen i Bordeaux på en för området klassisk druvblandning. Saint-Emilion är Merlot land och det här vinet är gjort mestadels på just Merlot. Sedan har det blandats med lite Cabernet Sauvignon och Cabernet Franc. Kvällens klart strävaste vin. Doft och smak med mörka bär, tobak, kaffe, cederträ och passande nog mörk choklad. Ett vin som klarar av flera år i källaren men som också går bra att dricka redan nu.

Abinao 85% Valrhona är gjord på en blandning av Forasterobönor från Afrika. Den är kraftig med en påtaglig strävhet. En mycket koncentrerad choklad med lång eftersmak av både bitterhet och tannin.

Extra choklad Andoa 70%

Vi avslutade kvällen med en femte choklad, Andoa 70% från Valrhona . Det är en ekologisk och Fairtrade märkt choklad från Peru. Det är en riktigt syrligt kraftig choklad med en härlig bitter eftersmak. Passade perfekt till det franska vinet Le Haut de Granget. En annan kombination som deltagarna hittade då vi provade fritt var Pinot Noir tillsammans med mjölkchokladen, då uppstod nästan kolasmak. Det var under kvällen mycket frågor och alla var sugna på goda viner och god choklad!

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS