Upplevelser
Dryckesexpert Michael
Feb 15, 2016

Choklad och Vinprovning i Västerås den 14/02

På Scandic Västerås var det förberett för en trevlig stund med en Choklad och Vinprovning på Alla Hjärtans dag. Vi skulle prova 4 olika viner med 5 olika choklader och framför allt prata och ha en trevlig stund. Vi provade följande fyra kombinationer:

Kombination 1: Villa Maria Cellar Selection Pinot Noir med Mellisa Criollo 45%
Vi började provningen med vinvärldens kanske elegantaste druva, nämligen Pinot Noir från Nya Zeeland. Doften är bärig med en karaktär av jordgubbar, hallon, örter och vanilj. Smaken är elegant med sötlakrits, hallon, och lagom rostad fat. Tanninerna är mjuka och lena och syran frisk. Melissa Criollo 45% är en lätt och fruktig mjölkchoklad där kakaon kommer endast från en odling på ön Java i Indonesien. Det är alltså en Single Plantation. Doften och smak är aromatisk, välbalanserad med vanilj, karamell, honung och lite kryddighet på slutet. Tillsammans med det friska och fruktiga vinet blev chokladen lättare i munnen och de andra goda smakerna kom fram. Criollo anses vara den bästa kakaobönan att göra choklad på. Den ger elegantare choklader men är också tyvärr känslig för sjukdomar.

Kombination 2: Luigi Righetti Valpolicella Ripasso med Tanzania Forastero 75%
Det här vinet har ett djup som påminner om Amarone och en välbalanserad fyllighet med en lång och harmonisk eftersmak. Doften är kryddig med fat, körsbär, salvia, kryddor, choklad och örter. Smaken är kryddig, fruktig med körsbär, örter och choklad. Syran är balanserad och tanninerna är närvarande men aldrig aggressiva. Det här vinet passar utmärkt till pasta, risotto och smakrika kötträtter. Vinet går även bra till hårdost då vinets smaker passar ostens toner av nötter, jord och frukt. Tanzania Forastero 75% är en kryddig och fruktig choklad med blommor, lätt träighet och en lång eftersmak. Ursprunget till den här chokladen är vulkanisk jord i Tanzania som gett chokladen dess egenskaper. Tillsammans med en långsam rostning som utvecklat de goda smakerna. Forastero är robustare och grövre än Criollo och inte alls lika känslig för sjukdomar.

Kombination 3 Le Haut de Granget med Cuba Trinitario 75%
Nu var det dags att prova ett vin från den västra stranden i Bordeaux. Le Haut de Granget kommer från ett kooperativ i Saint-Emilion och det är en klassisk Bordeaux blend. Vinet har en nyanserad doft med rostade ekfat, korinter, mörka bär, tobak, kaffe, svarta vinbär och mörk choklad. Smaken är stram med rostade ekfat, svata vinbär, örter, kaffe och choklad. Vinet har bestämmda tanniner och en medelhög syra. Provningens klart strävaste vin var det här.  Cuba Trinitario 75% är en choklad med kraftfull doft och smak. Kryddor, lakrits, peppar, blåbär och en lång eftersmak som låter melon och äpple komma fram. Den lever upp till den anda som andra Kubanska produkter har, livlighet och smak. Bönan Trinitario är en korsning mellan Criollo och Forastero och har fått de bästa utav två världar. Criollos finstämdhet med Forasteros karaktär.

Kombination 4 Sandemans Old Invalid Port med Trinidad Trinitario 75%
Portvinet av stilen Ruby port från den välkända producenten Sandeman. Doften är fruktig, pepprig, russin, lakrits och brända nötter. Smaken är söt, fruktig, pepprig med russin, mörka körsbär, choklad, lakrits och plommon. Eftersmaken är lång och full av smaker. Portvin utav den här typen dricks med fördel ung då frukten fortfarande är pigg. Trinidad Trinitario 75% har en doft och smak av kryddor, torkade örter, kanel och tobak. Den är väldigt krämig och smälter behagligt i munnen. Det var på Trinidad som Trinitariobönan uppkom som en korsning mellan den Criollo och Forastero.

Kombination 5 Madagaskar Criollo 100% med valfritt vin.
Sista chokladen för kvällen var en 100% Criollo från Madagaskar. Det är en choklad utan socker och som har en uttalad beska med färsk fruktig doft och med frisk syrlighet. Den extra långa conchning vid tillverkningen har gett den här chokladen en extra rundhet och krämighet. Deltagarna provade den här chokladen både mot den friska Pinot Noiren och det söta portvinet. Pinot Noiren matchar chokladens syra på ett föredömligt sätt medans Portvinets sötma matchar den beska som chokladen har.

Det bästa med provningen var deltagarnas engagemang under provningen. De samtalade mycket med varandra och hade många frågor under kvällens gång. De flesta var överrens om att det fanns en hel del lite udda kombinationer. Mjölkchokladen och portvinet upplevde vissa blev för söt medans andra gillade den.

 

Alla hjärtans dag - Choklad och Vinprovning 14:e Februari Västerås

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS