Upplevelser
Dryckesexpert Michael
Oct 20, 2015

Choklad och Vinprovning i Västerås den 17/10

DIMG_4851å var det dags igen för en mysig choklad och vinprovning på Scandic Västerås. Gemensamt för gästerna på denna provning var deras intresse för just choklad och vin I kombination. Det provades fyra st viner med fem olika chokladsorter. Under provningen diskuterade bland annat chokladens historia, hur man tillverkar choklad, var kakaobönan växer och de olika bönorna. All choklad kom uteslutet från den franske chokladmakaren Francios Pralus.


Kombination 1 - Melissa Criollo 45% med Villa Maria Cellar Selection Pinot NoirDen första chokladen som provades var Melissa Criollo 45%. Det här är en mjölkchoklad med lite högre kakaohalt än vad mjölkchoklad brukar ha. Choklad är lätt och fruktig, välbalanserad med vanilj, karamell, honung och viss kryddighet. Criollo anses vara den mest förnämsta utav kakaobönorna och just Melissa Criollo kommer från ön Java I Indonesien och är en Single Plantation. Vi provade den här chokladen med Villa Maria Cellar Selection Pinot Noir från Nya Zeeland. Ett elegant vin med en frisk syra med smak av hallon, lakrits och rostade fat. Vinets syra matchade krämigheten I chokladen på ett föredömligt sätt.


IMG_4876Kombination 2 Tanzania Forastero 75% med Villa Righetti Ripasso
Nu provade vi en Tanzania Forastero 75%. Det här är en robustare choklad jämnfört med den tidigare provade mjölkchokladen. Smaken är kryddig och fruktig med en lång eftersmak. Kakaon till den här chokladen har vuxit på vulkanisk jord som skänker extra smak till chokladen. Forastero är den kakaobönan som odlas mest I världen och den ger choklader som är robustare och kraftigare än just Criollo. Vi provade den här chokladen till Villa Righetti Ripasso från Italien. Vinet har ett djup som påminner om amarone och en välbalanserad och harmonisk eftersmak. Hela smaken är full av körsbär, kanel, choklad, örter och salvia.


Kombination 3 – Cuba Trinitario 75% med Le Haut de Granget
Nu provade vi den tredje kakaobönan, Trinitario. Det är en korsning mellan Criollo och Forastero och har fått det bästa av båda bönorna. Just den här kommer ifrån Cuba och är 75%. Smaken är kraftig med lakrits, kokos, peppar och blåbär och eftersmaken är lång och härlig. Den höga kakohalten skänker beska och karaktär. Vinet kommer från västra stranden I Bordeaux, Saint-Emilion och är gjort huvudsakling på Merlot blandat med lite Cabernet Franc och Cabernet Sauvignon. Det är nyanserad till både doft och smak med inslag av svarta vinbär, kakao, kaffe och örter. Det här var provningens absolut strävaste vin, sjävklart då det är en ung Bordeaux. Vinets smaker kombinerades bra ihop med chokladen och de båda förhöjde varandra.


Kombination 4 Trinidad Trinitario 75% med Sandeman Old Invalid PortDen här chokladen av bönan Trinitario har mycket smak av kanel, ljus tobak, torkade örter och den smälter på ett föredömligt sätt I munnen. Trinidad som är denna choklads ursprung ger välbalanserade choklader med komplex fruktighet och alltid viss kryddighet. Vinet är ett klassiskt portvin från Portugal. Det är fruktigt, med inslag av plommon, russin, torkad frukt och lakrits. Smaken är sött med det har även en viss syra kvar I sig. Sandeman har en utav kanske vinvärldens mest kända etiketter, siluetten utav mannen med den svarta kappan som kallas för “the don”. Det här var en härlig kombination där portvinets sötma neutraliserade och balanserade upp beskan I chokladen och kvar blev den underbara frukten I både vin och choklad.


Kombination 5 Madagaskar Criollo 100% Sandeman Invalid Port
Sista chokladen som provades var en 100% ren choklad från Madagaskar. Den höga kakaohalten gör att det finns väldigt mycket beska I den, men den har även en uppfriskande syra och färskfruktiga inslag. Tillsammans med Pinot Noiren från Nya Zeeland där vinets syra matchade beskan och friskheten I chokladen. Utan vin var det många deltagare som ansåg att den här choklad var lite för kraftig. Det var en mycket pratig och trevlig grupp. Alla deltagarna prata och var delaktiga under provnigen. Det som var det bästa med provningen var när vi kom in på asiatisk vin och en deltagare delade med sig utav deras resminne från Kina och vin de hade druckit där.

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS