Upplevelser
Skribent Frida
Feb 02, 2015

Choklad & vinprovning i Uppsala den 31/01

LChoklad och vinprovning i uppsala 2015ördagen den 31 Januari var en mörk och kall vinterafton. En stor grupp samlades i centrala Uppsala på Scandic Uplandia i ett varmt och mysigt rum för att prova choklad tillsammans med vin. Provningsledaren var sommelier Patrik med utbildning från Grythytte Akademi samt Wset.  Patrik härledde deltagarna passionerat och fokusen låg på att prova fyra kombinationer mellan choklad och vin, samt att skapa förståelse över vilka faktorer som påverkar vardera kombinations resultat.

Kombination 1
Muscat De Beaumes De Venise, Georges Duboeuf, Rhône Frankrike, Muscat d’Alexandrie 2010 (171kr / Nr8181). Är ett gyllengult sött vin, med tydlig doft av muscat-druva, bergamott, aprikos och pomerans. Vinet har en söt smak med bra balanserad syra som gör att vinet inte känns klibbigt söt. I Frankrike dricks vinet gärna som aperitif eller till t ex kycklinglevermousse. I norra Europa är det vanligare som dessertvin och passar utmärkt till desserter som bär med vaniljgrädde eller vit choklad.

Emils Gustavs vita choklad med rabarber och jordgubbar. En ren handgjord vit choklad från Madagaskar, chokladen härifrån karakteriseras av en lätthet tillsammans med en fin syra och citrus toner. Företaget Emils Gustavs grundades år 2003 i Riga och fler eldsjälar är delaktiga i alla idéer och chokladupplevelser som erbjuds

•    Benchmark – Sorini Bianco 70% vit choklad

[caption id="attachment_6276" align="alignright" width="136"]Choklad och vinprovning i uppsala 3101 François Pralus[/caption]

Kombination 2
Barbera d’Asti Le Orme, Michele Chiarlo, Piemonte, Italien, Barbera 2012 (101kr / Nr 2351). Vinet är friskt, fyllig och smakrik. Toner av mörka bär, lite skuggig skog med höstdofter som svamp och mossa och sent mogna bär och frukter så som plommon. Vinet passar bra till olika pasta rätter som exempelvis pappardelle med lammragu. Krämiga rätter så som svamp risotto. Barbera är även bland de bästa vinerna till pizza, eller varför inte en härligt syrlig, fruktig och smakrik choklad.

Francois Pralus Equateur Forastero Ariba 75%. Equador är känd för sin  kakaoböna Arriba Forastero. Bönan karakteriseras av en bra balans och toner av örter samt blommor, speciellt Jasmin. Denna choklad har mycket kraft, bitterhet och syra. Toner av torkad frukt och citrus.  Forastero är robust och grövre jämfört med Criollo. Används oftast till tillverkning av bulk choklad och står får cirka 90% av all chokladtillverkning. Däremot är just sorterna Cacao Nacional och Arriba  utav hög kvalitet. François Pralus är en fransk hyllad chokladmakare som började tillverka sin egna choklad från scratch, från odling till färdig choklad.

Kombination 3
Les Hauts de Grange Union de Producteurs de Saint-Émilion Grand Cru 2010 (167kr / Nr 3414)
Något stram smak och behöver luftas för att finnas sitt rätta. Toner av ceder, svarta vinbär, korinter, örter, kaffe, tobak och mörk choklad.  Union de Producteurs de Saint-Émilion är det äldsta kooperativet i Bordeaux och dess 170 medlemmar förfogar över 750 hektar odlad mark i distriktet Saint-Émilion med dess satellit kommuner. Vinet passar utmärkt till smakrika rätter så som rostat rare lam med pressade potatis tillsammans med en sky av tomat och rosmari, eller det mer klassiska receptet från regionen vaktel fyllda med gåslever. Vinet kan även avnjutas som den är eller till en bit mörk, bitter choklad.

Valrhona Le Noir Extra Amer 85% Cacao.  Robus, bittet och djup. Chokladen är ifrån Afrika och har toner av kaffe, tobak, peppar och
torkad körsbär. År 1922 grundade herr Guironnet, en konditor från Rhônedalen, chokladfabriken Vivarais, som senare under
1950-talet skulle bli varumärket Valrhona. Valrhona äger till viss del egna kakoodlingar, framför allt i Venezuela, och har ett tätt
samarbete med de andra odlarna som de köper kakobönor av.

•    Benchmark - Valor 70% Mörk choklad

Kombination 4
Vecchioflorio Marsala Superior Florio 2011 (104kr / 8403).Choklad och vinprovning i uppsala 2015 3101
Knäckig, söt smak med fatkaraktär, inslag av hasselnötter, marsipan, dadlar, apelsinskal, honung och ljus choklad. Vecchioflorio tillverkas av producenten Florio i DOC regionen Marsala på Sicilien. Stilen skapades på 1700-talet  när engelsmannen John Woodhouse spritade upp vinet för att klara av den långa hemfärden. Vinet passar till dessert, ost och choklad.

Francois Pralus,  Melissa Criollo. Är en lätt och fruktig mjöl choklad med 45% kakao. Chokladen från Indonesien kallas oftast för Java och karakteriseras av en bra syra och en ton av kokos. Just denna choklad är ifrån ön Java i Indonesien och har även toner av karamell och honung.  Kakaobönan Criollo är den fruktigaste och mildaste kakaobönan och står endast för cirka 2% av all kakaoodling. Anses vara den finaste bönan.

Francois Pralus,  Trinidad Trinitario 75%. En mjuk och rund choklad från den karibiska ön Trinidad. Chokladen från Trinidad karakteriseras av en kryddighet och en ton av kanel är vanligt förekommande. Denna choklad har lång smak av kryddor, torkade örter och tobak. Bönan Trintartio  är en blandning mellan Criollo och Forastero och kom till på ön Trinidad. Först odlades det Criollo och efter att epidemi härjat bland odlingarna under under 1700-talet valde trinidianerna att istället odla en robustare och starkare Forastero. Växterna korsades med varandra och resultat blev Trintario. Ett mellanting mellan Criollo och foratersro i båda karaktär samt smak, anses vara mer elegant.

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS