Upplevelser
Gullvi Borgström
Nov 01, 2016

Choklad och vinprovning i Uppsala den 29/10

En höstlik lördagkväll i oktober, när löven skiftar färg, då är det mysigt att ägna en stund åt livets glädjeämnen. Denna kväll hyllar vi chokladen, som ackompanjeras av formidabla viner. Allt tillsammans med glada och trevliga entusiaster, vad kan bli bättre?

Kvällens övning inleddes med en traditionell vinprovning, där vi fick avnjuta fyra viner; champagne, Canard Duchêne Cuvée Léonie Brut, Pinot Noir 2012 från Schubert Estate Nya Zeeland, Châteauneuf-du-Pape från Rhône i Frankrike samt Niepoort portvin LBV 2011 från Duoro Portugal.

Efter vinprovningen övergick övningen till att utröna chokladens fantastiska värld. Självklart provade vi den allra bästa chokladen från länder som ligger i det så kallade chokladbältet; Ecuador, Jamaica, Peru och Venezuela. Rökig, mild, eldig eller syrlig, choklad kan ha många smaker både beroende på var chokladbönan växer (terroir), men även vilken böna som chokladen är tillverkad av. Chokladprovning påminner mycket om vinprovning, men då det vid vinprovning handlar om 85% doft och 15% smak, så handlar det vid chokladprovning i stället om 15% doft och 85% smak. Ikväll har fått utforska båda.

Slutligen kvarstod den verkliga utmaningen, att kombinera vin och choklad. För optimala kombinationer gäller det att hitta balansen så att inte en av sidorna tar överhanden. I slutändan handlar det dock främst om den egna smaken. Kvällens provningspanel var inte alldeles enhällig, men det vore förunderligt om alla deltagare skulle besitta samma smak. Övervägande lutade deltagarnas resultat åt att chokladen från Ecuador passade bäst till det fruktiga vinet av Pinot Noir, där den milda chokladen på ett utmärkt sätt möter det lätta vinet. Den lite kraftigare chokladen från Jamaica och Venezuela fungerade fint till vinet från Châteauneuf-du-Pape. Den mjuka strävheten i vinet upplevs som mindre påtaglig till följd av bitterheten i chokladen. Mjölkchokladen tyckte de flesta passade bäst till Portvinet. Som gyllene regel i mötet mellan vin och mat, gäller att vinet ska vara sötare än maten (desserten), för att inte upplevas som torrt och syrligt.

Champagnen var en joker i provningspaletten, där deltagarna bedömde att möjligen mjölkchokladen kan fungera, utan att sötman i chokladen tar över. Detta tack vare att champagnen inte var helt torr (10 g socker/l).

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS