Upplevelser
Gullvi Borgström
Jun 06, 2016

Choklad och vinprovning i Uppsala den 04/06

Denna underbara lördag, då Uppsalas uteserveringar var till bredden fyllda av gäster, avslutade några vin- och chokladälskare sommardagen med att glida in i Akademihotellets lokaler för att avnjuta ett formidabelt utbud av ädla drycker och lyxig choklad.

Kvällens övning inleddes med en traditionell vinprovning, där vi fick avnjuta fyra viner; Pinot Noir 2012 från Schubert Estate Nya Zeeland, Barolo 2012 från Mauro Molino Piemonte Italien, Seiterre Amarone 2008 från Valpoliciella Italien samt Niepoort portvin LBV 2011 från Duoro Portugal. Efter guidning i vinprovningens konst, fick deltagarna en stund att begrunda vinerna, för att i en ”blindprovning” bestämma vilket vin som fanns i respektive glas. Självskrivet klarade de kunniga vinentusiasterna detta test med bravur.

Efter vinprovningen övergick övningen till att utröna chokladens förlovade land. Det finns en uppsjö av litteratur kring choklad, både avseende maträtter men även dess hälsobringande effekter. Det är tydligt att choklad engagerar människor, så även kvällens chokladfantaster. Rökig, mild, eldig eller syrlig, choklad kan ha många smaker beroende på var chokladbönan växer. Den här kvällen, är det ett utbud av fem olika chokladsorter som testades och bedömdes. Två av dem är gjorda på chokladbönan Criolla, dels mjölkchokladen Melissa Criolla 45% samt en choklad från Indonesien (75% chokladhalt). Chokladbönan Forastereo representerades av landet Columbia medan bönan Trinitario företräddes av Peru respektive Papua Nya Guinea, båda med en chokladhalt av 75%. Kvällens testpanel utsåg de två senare som vinnare i tävlingens godast och mest smakrik choklad. Mjölkchokladen kom på god tredje plats.

Därefter tog vi itu med provningens verkliga utmaning, att kombinera vin och choklad. Ingen lätt uppgift! Precis som det finns det många olika typer av vin finns det även en stor skillnad mellan olika choklader. För optimala kombinationer gäller det att hitta balansen så att inte en av sidorna tar överhanden. Dock, i slutändan handlar det främst om den egna smaken. Enligt provningspanelen, gällde generellt att portvinet gick hem till alla chokladsorterna. Det fruktiga vinet av Pinot Noir fungerade fint till mjölkchokladen. Amarone kändes också bra till chokladen med kraftiga aromatiska toner. Däremot, var Barolon med framträdande tanniner, inte någon ”hit” till någon av chokladsorterna. Här krockar bitterheten i chokladen med de strävheten i vinet.

Kvällen var ännu ung, när vi efter mycket prat och skratt skildes åt. Stort TACK för en härlig kväll! Vin och choklad förenar oss alla, hälsningar sommelier Gullvi.

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS