Upplevelser
Gullvi Borgström
Nov 06, 2016

Choklad och vinprovning i Stockholm den 05/11

En novemberlik lördagskväll i Stockholm. Hotell Sheraton vimlar av gäster, där många olika språk kan uppfattas i foajén. Det ger en känsla av internationalitet. Är vi verkligen i Stockholm?
Här sammanstrålar ett gäng nyfikna finsmakare, som ska inleda sin lördagskväll med en nöjesresa i vin- och chokladvärlden.
Kvällens upplägg inleds med att prova fyra viner; Cabernet Sauvignon från USA, Ripasso från Italien, Rioja från Spanien samt ett spansk fortifierat vin av Muscatdruvan. En av deltagarna visade oss andra ytterligare perspektiv på konsten att prova vin, nämligen glasets betydelse för att uppleva vinets aromer.

När vi lärt känna vinerna, inleddes smakprovningen av choklad. Fem olika choklader som representerades av fyra olika länder och varierande kakaohalt; Honduras, Västindien, Dominikanska Republiken samt Madagaskar.
Det finns många likheter mellan vin och choklad vad gäller förutsättningarna för smak och kvalité:

Vin                               Choklad
Druva                           Böna
Växtplats                     Växtplats
Vinmakare                   Rostmästare

I det verkliga slutprovet skulle vin och choklad kombineras med fokus på bästa smakupplevelse.
De mörka chokladsorterna var alla mjuka, fruktiga och inte särskilt bittra. Mjölkchokladen hade en utvecklad sötma, med milda toner av mjölk och karamell.
De slutsatser som provningsgruppen kunde dra, var att den mörka chokladen gick fint till den mjuka fruktiga Riojan. Även Ripassovinet med sin fruktighet och mjuka tanniner fungerade till den mörka chokladen. Vi kunde även konstatera att det uppspritade Muscatvinet var lysande till den mörka chokladen, men inte till mjölkchokladen, där sötman i chokladen gjorde att vinet upplevdes som syrligt. En generell regel är att vinet alltid ska vara sötare än den dessert som det ska serveras till.
Kvällen var fortfarande ung när provningsgruppen bröt upp för en fortsatt trevlig kväll i Stockholm.

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS