Upplevelser
Maria Liljestrand
Mar 27, 2018

Följ med oss på vinprovning i Gävle!

En skara entusiastiska och kanske lite nervösa själar hade samlats utanför Elite Hotel i Gävle denna fredag kväll för att ta del av en choklad -och vinprovning. Vi hade en mysig kväll framför oss med utmärkta viner och choklad som väntade på oss.

Innan vi startade kvällens provning så passade vi på att prata om hur man smakade på vin och choklad. Vi gick också igenom chokladens historia och tillverkning samt självklart lite sensorik och metodik inför kvällens nya smaker. Totalt provade vi åtta smakstarka viner med fem chokladsorter.

Vi beger oss först till Sydafrika


Vi startade kvällens vinprovning med Franschhoek Brut Royale och en vit choklad med vanilj smak. Franschhoek är ett mousserande vin från Sydafrika som är gjort genom Methode Cap Classic. Detta betyder att andra jäsningen sker på flaskan.

Detta vin passar utmärkt som bara en kyld aperitif eller varför inte en risotto, kryddstark korv, tapas eller till och med sushi!

Andra vinet för kvällen var Nederburg Winemaster's Reserve Riesling. En frisk och fräsch Riesling från Sydafrika med historia som kan spåras 200 år tillbaka i tiden. Denna passar som aperitif men också till skaldjur eller kryddiga rätter som Kyckling Korma.

Vinet passar även till gräddbaserade pastarätter och såser som exempelvis tagliatelle med blåmögelostsås och rimmad anka.

Sedan tar vi ett snabbt besök till Kalifornien


Näst på tur var Wente morning fog Chardonnay. Till detta vin och Nederburg Riesling smakade vi en mjölkchoklad med passionfruktsmak. Vinproducenten Wente grundades för 130 år sedan och är landets äldsta, kontinuerligt drivna familjeägda vingård.

Detta vin gör sig väldigt fint till grillad fisk eller fågel, gärna med smöriga tillbehör och sparris. Ungsbakad lax med potatis eller bräserad dragonkyckling med en enkel ratatouille och grillad brieost fungerar också utmärkt.

Många otroliga viner härstammar från Södra Frankrike


Sedan var det dags för kvällens fjärde vin, Domaine Boutinot La Côte Sauvage Carianne Côte du Rhône.
Vin som har druvstommen Grenache passar väl till långkokt lam, rökt eller torkat kött och mustiga grytor. Det passar även fint till pizza, gräddbaserade pastarätter och kittost.

Sedan smakade vi Delas Saint-Esprit Côtes-du-Rhône. Till detta och Domaine Boutinot La Côte Sauvage Marianne Côte du Rhône makade vi en 70% choklad med fruktiga toner.

De Syrah-dominerande Côte-du-Rhône vinet passar perfekt till tryffel, chark och blåmögelost. Eller varför inte lördagsbiffen med en krämig potatisgratäng och ungsbakade tomater.

Vi går via Italien och South Dakota


Sedan var det dags för Livio Pavese Corniolo, som förgyllde vår fredagskväll. Till detta vin smakade vi en 70% choklad med kaffesmak.

Superpiemonten med en druvblandning av Barbera, Cabernet Sauvignon och Merlot! Detta vin passar gott till en pizza, lasagne eller en god pasta men också till grillat kött, charkuterier och vällagrade ostar.

Kvällens näst sista vin var J. Lohr Estates Seven Oaks Cabernet Sauvignon. Det var landbrukarsonen Jerry som noga valde ut både plats och druva för sin vinproduktion.

Denna Cabernet passar utmärkt till grillat nötkött och kyckling eller kolgrillad oxfile eller bruschetta.

Avslutningsvis tar vi oss till Anderna innan vi säger god natt


Det sista vinet för kvällen var Navarro Correas Malbec. Till denna och J. Lohr Seven Oaks smakade vi en 70% choklad med smak av lakrits och havsalt.

Mångas favorit under kvällen var just denna fina Malbec från Argentina. Vinet passar till en kryddig korvgryta eller en långsamt rostad oxbringa med tempura. Grillat kött skulle också avnjutas fint med detta vin.

Jag hoppas alla hade en trevlig kväll och att ni kanske lärde er något nytt på vägen. Vi tackar för oss för denna gång men hoppas på att träffa fler entusiastiska själar på kommande provningar.

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS