Upplevelser
Skribent Frida
Mar 23, 2015

Choklad och vinprovning i Uppsala den 21/03

Choklad och vinprovning Uppsala2Choklad och vinprovning Uppsala4Choklad och vinprovning Uppsala 10Lördagen den 21/03 arrangerade vi en Choklad och Vinprovning på Scandic Uplandia i centrala    Uppsala. Det blev en kväll med mycket samtal och diskussion. Deltagarna var aktiva under hela provningen och ställde många frågor. Följande viner och chokladsorter provades:

 

Emil Gustavs vita choklad och Georges Duboeuf Muscat de Beaumes de Venise
Muscat de Beaumes de Venise är ett sött vitt vin från Rhone i södra Frankrike. Vinet har inslag av pomerans, bergamott, aprikos och en tydlig ton av fläder från muscat-druvan. Bra sötma balanserad med en frisk syra. Vi provade vinet mot två vita chokladsorter. Emil Gustavs vita choklad med rabarber och jordgubb samt en enklare italiensk referenschoklad Sorini Bianco. Emil Gustavs choklad var den som alla deltagare uppskattade allra mest. Här märkte deltagarna hur den söta chokladen och det söta vinet fungerade ihop. Det blev inte för sött, utan tvärtom! Sötma mot sötma minskar nämligen upplevelsen av det söta.

 

Francois Pralus Equateur Arriba och Earthbound Cabernet Sauvignon
Francois Pralus Equateur Arriba 70% är en lite grövre och robustare choklad gjord av bönan Arriba-Forastero. En bra balans med toner utav blommor och örter. Mycket kraft, bitterhet och syra. Chokladen provades tillsammans med vinet Earthbound Cabernet Sauvignon som är ett fruktigt rött vin från Sydafrika gjort på druvan Cabernet Sauvignon. Vinet har en medel strävhet och syra. I doft och smak fanns mycket svarta vinbär jord, och cederträ. Frukten i vinet samt strävheten som fanns i vinet matchades mot frukten och bitterheten i chokladen.

 
Valhrona Le Noir Extra Amer 85% och Cote du Rhone Les Abeilles
Valhrona Le Noir Extra Amer 85% är robust, bitter och djup. Chokladen är från Afrika och har toner utav kaffe, tobak, peppar och torkade körsbär. Den höga kakaohalten (85%) ger den här chokladen en sting utav härlig bitterhet. Vinet som chokladen matchades mot var en Cote du Rhone med doft och smak av mogen frukt, kryddighet, lakrits. Vinet har en lite strävare karaktär med välbalanserade syror. Strävheten som fanns i vinet gjorde att kombinationen med sträva chokladen lyftes. Som referenschoklad provades även Valor 70% Mörk choklad.

 

Francios Pralus Trinidad Trinitario och Fonseca Bin 27, Portvin
Francios Pralus Trinidad Trinitario är mjuk och rund. Chokladen från Trinidad karakteriseras av en kryddighet och toner av kanel är vanligt förekommande. Denna choklad har lång smak av kryddor, torkade örter och tobak. Vinet var en sk Vintage Character Port vilket innebär att det är en blandning utav "vintagetyper-viner" vilka blivit fatlagrade i minst 4 år på stora ekfat. Doft med hintar av russin, torkad frukt och dadlar. Smaken en explosion av torkad frukt, russin, dadlar. Sött vin. Matchades bra med den mjuka mörka chokladen.

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS