Upplevelser
Dryckesexpert Michael
May 30, 2016

Choklad och vinprovning i Gävle den 28/05

En solig kväll i centrala Gävle möttes ett härligt gäng för att prova choklad. Det blev en fullsatt provning med många nyfikna, vilket gjorde denna choklad och vinprovning på Elite Grand Hotell i Gävle till både spännande och givande. Under kvällens gång skulle vi prova fem olika kvalitativa chokladsorter tillsammans med fyra olika viner.

Kombination 1
Barbera d’Alba Sueriore Legaterre DOC 2011 Italien med Francios Pralus Melissa Criollo 45%. En vingårdsbetecknad Barbera med sydväst läge i Piemonte, Italien. Jordmånen är kalkrik vilket återspeglar sig i mineraliteten i vinet tillsammans med en pigg och spänstig syra. Det är en modern och kraftigare Barbera än vad som traditionellt är vanligt, både doft och smak är rik av mörka bär, lätt rökighet, plommon, tjära och välintegrerad ekfatskaraktär. Till vinet provades Melissa Criollo 45% är en mjölkchoklad som är lätt och fruktig. Det är en Single Plantation från ön Java i Indonesien. Doft och smak är aromatisk, krämig, välbalanserad med vanilj, karamell, honung och lite kryddighet mot slutet. Tillsammans med den pigga syran och frukten i vinet blev den här kombinationen väldigt lyckad. Syran lättade upp den krämiga chokladen.

Kombination 2
Tenuta di Collosorbo Brunello di Montalcino DOCG 2009 med Tanzania Forastero 75%. Underbart vin från Toscana Italien. Doft och smak som är tät, koncentrerad och rik på frukt. Körsbär, choklad, lakrits, läder och kryddor. Syran är frisk med en lång eftersmak. Till det här vinet har producenten noga valt ut Sangiovesedruvorna från olika vingårdar i området. Alla vingårdarna ligger på sluttningar som ger skydd mot den kyliga nordvinden. Till detta vin provade vi chokladen Tanzania Forastero 75% har en smak och doft som är kryddig, fruktig blommig med en lång träig eftersmak. Bönorna till den här chokladen kommer från odlingar på vulkanisk jord vilket ger den dess unika karaktär. Vinets fyllighet och syra matchade chokladen på ett föredömligt sätt, speciellt kryddigheten i vinet tillsammans med kryddorna i chokladen.

Kombination 3
Mauro Molino Barolo DOCG 2013 med Indonesien Criollo 75%. Tillbaka till Piemonte för att prova det som anses vara kungen bland vinerna från distriktet, nämligen Barolo. Vinet har en stor doft och smak av tjära, körsbär, rosor, svamp, tryffel och viss rökighet. I munnen är tanninerna väldigt framträdande och syran likaså. Precis som det ska vara med en Barolo. Det här vinet är ett bra exempel på en modern Barolo där mognaden sker på små franska ekfat under er kortare tid. Chokladen till vinet var gjort av Criollobönan med sin syrliga och eleganta karaktär. Smaken var fräsch och subtil med något träig smak med svamp, cederträ, frukt och ek. I avslutet har den även en syrlighet som tillsammans med vinet kombineras väldigt bra.

Kombination 4:
Conceito Tinto DOC Douro 2011 med Dominican Republic Trinitario 75%. Ett underbart intensivt vin med stor doft av viol, björnbär, skogshallon, ceder, mörk choklad och tobak. Smaken är av mogna skogsbär, viol, mörk choklad, sötlakrits och kryddor. Mycket lång mineralrik eftersmak. Det här vinet görs på gamla vinstockar, i snitt 50 år gamla på en av området traditionell druvblandning. Druvorna skördas i en Field Blend vilket betyder att alla druvor skördas vid ett och samma tillfälle. Till det smakrika vinet provade den robusta chokladen Dominican Trinitario 75% som är både kryddigt och fruktigt i doften. Strävheten är mild med en tydlig smak av ekträ, mörka plommon, rök och en lång eftersmak. Bönorna till den här chokladen kommer från en organisk odling. Tillsammans med vinet blev det här en lyckad kombination. Den mörka frukten i choklad tillsammans med frukten i vinet sammanflätade de båda godsakerna. Vinets syra mjukade dessutom upp beskan som fanns i chokladen.

Francios Pralus Peru Trinitario 75%
En extra choklad för kvällen blev Francios Pralus Peru Trinitario 75%. I Peru är kakaoträden sedan ett par år tillbaka utnämnda till ”naturarv av nationen” och kakaobönorna härifrån är utav väldigt hög kvalitet. Just kakaobönorna till den här chokladen kommer från odlingar på högre höjd vilket resulterar i en högre syra i chokladen. Smaken är rik och djup och sitter kvar i munnen långt efter sista biten. Till den här chokladen fick deltagarna själva välja vilket vin de skulle prova.

 

Under provningen var den glad och trevlig stämning och deltagarna tycktes ha det roligt att uppleva del olika vinerna och chokladsorterna samt att prova dem tillsammans. Då vi provade fritt på slutet var det många frågor i små grupper. Det bästa med provningen var då vi provade kombination 3, Barolo tillsammans med Indonesian Criollo och en deltagare berättade att var för sig var varken vin eller choklad någon favorit men tillsammans blev det mycket gott. Tack för en trevlig kväll!

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS