Upplevelser
Dryckesexpert Michael
Feb 20, 2017

Ravenswood Sonoma Zinfandel & Valrhona Manjari

Den här lördagskvällen var det tillfälle till att samlas i Gävle och under kvällens gång lära sig mer om den ädla råvaran choklad samt nyfiket prova sig fram i kombination av choklad och vin. Kvällens choklad och vinprovning utgick från en spännande blandning av de följande fyra olika viner och fem chokladsorter.

Kombination 1- Barbera d’Alba Superiore Mauro Molino & Jivara 40% Valrhona

Vinet från området Piemonte i norra Italien har en rik karaktär som utgörs av mörka bär och frukt. Det är ett medelfylligt vin med en syra som piggar samt skänker struktur till kroppen. Det här är en Barbera i den moderna skolan med mer betoning på frukt och elegans.

Kvällens första choklad är en härlig mjölkchoklad från det franska chokladföretaget Valrhona. Chokladen heter Jivara och är en 40% choklad med uttalad mjölkchokladsmak. Jivara bjöd på krämiga aromer av vanilj, karamell, nötter och malt. Råvaran är en blend från olika Grand Crus växtområden.

Kombination 2- Ravenswood Sonoma Zinfandel & Manjari 64% Madagaskar Valrhona

Ravenswood är det amerikanska vinföretaget som förknippas starkt med den amerikanska nationaldruvan zinfandel. Sonoma Zinfandel har betydlig doft och smak av björnbär, vanilj, peppar och mullbär. Eftersmaken är lång och vinet har en behaglig fruktig struktur.

Manjari 64% Madagaskar Valrhona är en fruktig och syrlig mörkchoklad med inslag av röda bär och torkad frukt. Den är ovanligt mild trots sin höga kakaohalt. Chokladbönorna i Manjari chokladen är en blandning av den förnäma Criollo och den härligt kryddiga och mer robusta Trinitario. Bönorna tas från Madagaskar, ett land vars chokladproduktion sträcker sig flera år bakåt i historian.

Kombination 3- Rigogolo Chianti Riserva & Toscano Black 66% Amedei

Ett vin med nyanserad, kryddig doft, och som har en fatkaraktär samt en härlig blandning av vanilj, russin, kanel, körsbär och choklad. Vinet har en pigg syra, behagliga tanniner och eftersmak. En klassisk Chianti Riserva där huvuddruvan är sangiovese som har fått växa nästan 400 meter över havet. Ett vin som p.g.a. sin balanserad smak och härliga syra är lätt att kombinera med mat.

Toscano Black 66% är en mörk choklad från italienska Amedei. Chokladen är harmonisk med frukt och lätta, kryddiga toner. Råvaran är Trinitario som har vuxit i Karibien och i Venezuela. Amedei är en av de få italienska chokladtillverkare som har full kontroll på hela produktionskedjan, från böna till kaka.

Kombination 4- Chateauneuf-du-Pape 2012 Domaine Cigale & Grand Noir 85% Michel Cluizel

Ett kraftigt vin med mycket smak och doft. Katrinplommon, körsbär, peppar och skog är några aromer vi kan känna igen i vinets smak. Det innehåller en tät och mogen frukt, balanserade tanniner och lång eftersmak. Ett vin som passar utomordentligt med kraftigare maträtter.

Chokladen, Grand Noir 85% Michel Cluizel, har en tydlig bränd bitterhet vid första smak. Den har en uttalad ton av paranötter, starkt kaffe och blåbär. Konsistensen är fyllig och eftersmaken är långvarig. Det här var en av de första 85% chokladkakorna som tillverkades, och var före sin tid, då den producerades långt innan det blev modernt med choklad av hög kakaohalt. Michel Cuizel är som producent garant för hög kvalitet och bra råvaruhantering. I den här chokladen används en blandning av Forastero och Trinitario som har vuxit i Sydamerika/Java/Afrika.

Som femte och sista choklad provade vi Los Ancones 67% från Michel Cluizel. Det är en choklad med jordiga och vegetala aromer, och där toner av paranötter och macademia slår igenom. Det finns en lätt bitterhet och en lång eftersmak. Chokladens råvara är återigen Trinitario, denna gång med ursprung från Dominikanska Republiken.

Kvällens vinnare i form av bästa kombination var Domaine Chante Cigale Chateauneuf-du-Pape tillsammans med Grand Noir 85% från Michel Cluizel. Det här vinet var även det vin som flest deltagare höll högst i kurs.

Vi tackar för en trevlig kväll med frågor från deltagarna och en väldigt trevlig stämning!

 

Läs mer om våra choklad och vinprovningar här

 

 

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS