Upplevelser
Lillemor Landell
Oct 17, 2016

Choklad och vinprovning i Gävle den 15/10

En höstdag i oktober när termometern var nära nollan, samlades ett mysigt och nyfiket gäng på Elite Grand Hotel i Gävle för att prova spännande chokladsorter tillsammans med olika stilar av vin. Under provningen diskuterades bland annat vinets och chokladens tillverkning och givetvis de olika smakkombinationerna. Det provades fyra viner med fem olika chokladsorter.

Valrhona Jivara 40% med Vallformosa Mistinguett Cava NV
Den första chokladen som provades var Jivara 40% från franska Valrhona. En mjölkchoklad med lite högre kakaohalt än vad mjölkchoklad brukar ha. Chokladen är lätt, fruktig och krämig med toner av med vanilj, karamell och honung. Vi provade den här chokladen till en Cava, som är Spaniens bidrag till den mousserande familjen. Cava görs enligt champagnemetoden, vilket innebär en andra jäsning på flaska. Mistinguett Cava kommer från Penedes, söder om Barcelona och är framställd på druvorna Macabeo, Parellada och Xarel-lo. Vinet har legat på jästfällningen i 18-24 mån. Vinets syra matchade krämigheten i chokladen och kombinationen gick hem hos de flesta av deltagarna

Valrhona Manjari 64% med Schubert Estate Pinot Noir 2014
Nästa chokladbit stod även franska Valrhona för men nu en mörk choklad. Manjari 64% är tillverkad av bönor från Madagaskar och smaken är syrlig med inslag av röda bär. Till denna choklad serverades en pinot noir. Ett lätt, friskt, fruktigt och mjukt vin från Wairarapa, Nya Zeeland med doft och smak av mogna röda bär och viss kryddighet. Vinet i sig uppskattades väldigt olika av deltagarna, men tillsammans med chokladen blev vinet mindre friskt, vilket blev tummen upp.

Michel Vila Gracinda 67% med Rigogolo Chianti Riserva 2013
Vila Gracinda från franska Michel Cluizel är en mörk choklad där bönorna kommer från afrikanska Sao Thomé. Smaken är fruktig och intensiv med toner av kryddor och sötlakrits. Fin eftersmak och bra bitterhet. Till denna choklad provade vi en Chianti. Chianti är ett rött vin gjord mestadels på druvan Sangiovese och är framställt i Chiantiområdet i Toscana. Detta vin har även lite Cabernet sauvignon och Canaiolo i blandningen. Vinet är mörk i färgen och har smak av körsbär, örter, lakrits och ek. Viss strävhet och frisk syra. Vinet gillades av många men blev mer populärt tillsammans med chokladen.

Amedei Cru Ecuador 70% och Tobago Estate Chocolate W.I. 70% med Ravenswood Old Vine Zinfandel 2013
Det sista vinet som vi fick njuta av var en Zinfandel från Kalifornien. Vinet har en kraftfull smak med toner av mörk frukt, kryddor och rostade ekfat. Lång och kryddig eftersmak. Till detta vin provades två chokladsorter - båda 70% kakaohalt. Den första var Amedei Cru Ecuador som har en kraftfull och intensiv smak men också ganska krämig med nötiga toner och viss syrlighet. Den andra chokladen var Tobago Estate Chocolate W.I. choklad som är gjord på bönor från Duane Doves plantage Tobago Cocoa Estate. Duane Dove är uppvuxen i Tobago men har bott i Sverige i många år. Chokladen är lite krämig med toner av kryddor och russin. Lite klen, tyckte vissa, men växte tillsammans med vinet.

Det var en glad och trevlig stämning under kvällen, där deltagarna var aktiva i diskussionen om de olika smakkombinationerna. De tyckte det var intressant att upptäcka hur smaken av vinet förändrades när det blandades med chokladen. Tack för en trevlig kväll!

 

 

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS