Upplevelser
Lillemor Landell
Nov 16, 2015

Choklad och Vinprovning i Gävle den 14/11

Lördagen den 14/11 träffades ett härligt gäng på Scandic CH i Gävle för att prova DSC_0898spännande chokladsorter tillsammans med olika stilar av vin. Under provningen diskuterades bland annat chokladens historia, vinet och chokladens tillverkning, var kakaobönan växer och de olika bönorna. Det provades fyra viner med fem olika chokladsorter. All choklad kom från den franske chokladmakaren Francios Pralus, som jobbar med hela kedjan, från plantage till chokladkaka. Under kvällen provade vi:


Muscat de Beaumes de Venice med Melissa Criollo 45%
Den första chokladen som provades var Melissa Criollo 45%. En mjölkchoklad med lite högre kakaohalt än vad mjölkchoklad brukar ha. Chokladen är lätt, fruktig och lite krämig med toner av med vanilj, karamell och honung. Criollo anses vara den mest förnämsta utav kakaobönorna och just Melissa Criollo kommer från ön Java I Indonesien och är en Single Plantation. Vi provade denhär chokladen med Muscat de Baumes de Venice. Ett franskt sött vin med tropisk frukt i smaken med balanserad syra. Vinets syra matchade krämigheten i chokladen, kanske att chokladen tog över en aning.


DSC_0900Villa Righetti Ripasso med Tanzania Forastero 75 % och Colombia Forastero 75%
I glas nr 2 serverades ett ripassovin från Venetien, Italien. Vinet har ett djup och viss strävhet med inslag av körsbär, örter, choklad, fat och frisk syra. Vinet provades till två chokladsorter. Den första var Tanzania Forastero 75%. Det här är en robustare choklad jämfört med den tidigare provade mjölkchokladen. Smaken är kryddig och fruktig med en lång eftersmak. Kakaon till den här chokladen har vuxit på vulkanisk jord som skänker extra smak till chokladen. Forastero är den kakaobönan som odlas mest I världen och den ger choklader som är robustare och kraftigare än just Criollo. Många smaker kom fram när väl chokladen smälte i munnen. Den andra chokladen vi provade till samma vin var Colombia Forastero 75 %. En mer elegant och aromatisk choklad med toner av kaffe och karamell. Kombinationen fungerade bra, även om syran i vinet blev mer påtaglig.


Earthbound Organic Cabernet Sauvignon med Colombia Forastero 75 % och Venezuela Trinitario 75 %
DSC_0892Det tredje vinet som provades var ett ekologiskt endruvsvin från Sydafrika. Ett fylligt vin med tydlig smak av mörka bär och viss strävhet. Vinet provades till chokladen från Colombia som matchades bättre än föregående vin. Vi provade även Venezuela Trinitario 75 %. En choklad med kraftig smak med nötiga toner, men ändå rund i karaktären. Venezuela är känd för sin komplexa choklad med fruktsmaker. Chokladbönorna kommer från Barlovento som ligger i östra Caracas som vetter mot Karibiska havet. Här kom vinet verkligen till sin rätt och denna kombination var många deltagares favorit.


Offley Cachucha med Venezuela Trinitario 75 % och Trinidad Trinitario 75%
Det sista vinet som vi fick njuta av var ett portvin med tydlig söt, knäckig och bränd smak, med inslag av torkade aprikoser, russin och apelsinskal. Återigen provades chokladen från Venezuela och här var deltagarna väldigt överens om att vinet var godare tillsammans med chokladen. Frukigheten i vinet framhävdes. Den andra chokladen som provades var en trinitario från Trinidad även den med 75 % kakaohalt. Kryddiga aromer med toner örter, kanel och tobak. Krämig och tydliga kakaokaraktär. Trinidad är födelseplatsen för just Trinitariobönan som är en korsning mellan Criollo och Forrastero. Även här uppskattades kombinationen med vinet, men vinets brändare toner framhävdes mer än dom fruktiga.


Deltagarna tyckte att kvällen var trevlig och att det var intressant att få upptäcka att choklad kan smaka så olika, trots samma kakaohalt och chokladmakare.


Tack för en trevlig kväll!

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS