Upplevelser
Sommelier Johan
Oct 10, 2017

Choklad och vin kan få vem som helst att stanna upp ett slag...

Fredagkväll igen och för många en välförtjänt helg som inleds – för andra ett steg in i chokladens och vinets njutfulla mystik. Platsen där några stannade upp ett slag för den spännande provningen var uppe i Örebros minst lika spännande vattentorn, restaurang Svampen. Väl på plats och efter hälsningen "välkomna till Taysta" samt anvisningen "fri placering" tog det inte lång tid innan fönsterplatserna fylldes upp: utsikten över staden är minst sagt lika spännande som provningen. Varje plats var försedd med fem chokladsorter i varierande halter av kakaoinnehåll samt 4 vinglas. Aftonens program presenterades, och tidigt visade det sig att många i gruppen hade ett genuint gastronomiskt intresse, bland annat av att besöka åtskilliga vingårdar under sina resor. Grundläggande sensorik blev aftonens första ämne. Då med en praktisk övning i att navigera med doftsinnet, som vid sida med syn och smak är det sinne vi har mest att upptäcka med. Och talar vi vinprovning är det inte minst det sinnet som sannolikt sätts främst på prov. Var och en fick sig en arom att dofta på, och sedan gissa rätt. Många aha-upplevelser och goda skratt uppstod när väl facit avslöjades. Många gissade dessutom rätt!Nu vi väl var uppvärmda var det dags att prova vinerna, samt belysa den rika vinkulturhistorian, både från de gamla och de nya vinvärldarna. Att smaken är delad är välbekant, och alla hittade sin egen favorit. Flest röster fick dock vin nummer 2, tätt följt av nummer 1. Italienaren, nummer 3, var vi alla eniga om att den var lite tuff att avnjuta enbart som glasvin, och krävde varför inte en tappning av antipasto för att få både syra och tanniner att mjukna en aning. Dessertvinet, nummer 4, ”nästan en dessert i sig med all sin sötma” kommenterade en av gästerna.

 
Aftonens viner var:
1. Nederburg Winemasters Reserve 2017 Riesling Sydafrika, torrt vitt, fräscht med toner av honungsmelon och citrus.
2. Les Pré des Suves Côtes du Rhône Villages 2013, torrt rött, packat med mörka bär, en sträv fatkaraktär och aningen smörkola, lång eftersmak.
3. Livio Pavese Corniolo Barbera 2010, torrt rött, kryddigt och mustigt, med ton av svarta körsbär
4. À Mano Aleatico Vino Passito 2010, sött rött, generöst med mörka bär, lång eftersmak.

 
Kvällens choklader var:
1. Amedi Toscano Brown 32%
2. Amedi Manjari 64%
3. Amedi Toscano Black 66%
4. Amedi Porcelana 70%
5. Michel Cluizel 99%

 
Några av aftonens favoritkombinationer var:
Toscano Brown med vin nummer ett som bjöd på en rad olika tropiska frukter. 2-2 blev aftonens resultat för många deltagare, och med det menas förstås Manjari chokladen i kombination med Rhône-vinet. Chokladens diskreta ton av smörkola tog fart ordentligt och tillsammans med vinets rika frukt fick vi en lång eftersmak. Det var aftonens absoluta favoritkombination, tätt följt av samma choklad fast med Barberan. Några i gruppen spann vidare på att just Barberan vore intressant att avnjuta till en komplett måltid. Några fann choklad nummer 5, med sina 99% kakao, lite svår till en början. Intensivt bitter, dock högst rik i sin eftersmak, kanske den helt enkelt behöver ett sött vin eller ett vin med mindre strävhet, som till exempel aftonens vita vin. Mycket riktigt blommade aromen i denna intensivt bittra choklad i mötet med bägge vinerna, och enligt gruppen allra bäst med aftonens söta röda, A Mano.Väl i mål med avnjuten choklad samt tomma glas, fanns lite tid över för övrig diskussion kring mat och dryck samt vinländer som resmål under semestern. Hjärtligt tack och välkomna åter! Vi ser fram emot nästa provning.

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS