Vin & mat
Julia S
mar 19, 2021

Château Bouscassé – succévinet från Madiran

Château Bouscassé drivs av Alain Brumont, även kallad ”kungen av tannat”, som gjorde Madiran till ett av de främsta områdena i Frankrike när det gäller vin. 

 

I den här artikeln får du veta mer om Château Bouscassé, historien bakom, om vinområdet Madiran och dess viner, samt om druvan tannat som inte är helt enkel att handskas med men som, när den tas om hand rätt, ger smakrika, sträva och mycket goda viner.

Vinområdet Madiran

Några timmars bilfärd söder om Bordeaux, i närheten av bergskedjan Pyrenéerna och gränsen mot Spanien, ligger vindistriktet Madiran. Madiran var länge dolt i skuggan av det stora, välkända och välrenommerade området Bordeaux som ligger strax norröver. 

 

Madiran är känt för sin vinproduktion och är en av de äldsta vinodlingsregionerna i Frankrike. Vinodlingarna här täcker cirka 1400 hektar. Madiran har ett härligt klimat med varma somrar, torra höstar och milda vintrar. 

 

Madiranvin produceras runt byn Madiran i Gascogne. Produktionsområdet för madiranvin täcker de tre områdena Gers, Hautes-Pyrénées och Pyrénées-Atlantiques. 

 

Man använder beteckningen Madiran för röda viner och Pacherenc du Vic-Bilh och Pacherenc du Vic-Bilh Sec för vita viner. 

 

Här ute på landet i Madiran hade man tidigare länge gjort röda viner som var rustika, kärva och tuffa. Kanske var det lite som livet var förr i tiden på landsbygden. 

 

De röda vinerna nådde aldrig berömmelse. Många ansåg till och med att det inte gick att göra viner av högsta kvalitet här. Att göra viner som dessutom kunde tävla mot de mer namnkunniga vinerna från det välrenommerade området Bordeaux ansågs av alla vara helt otänkbart. 

 

Tänk så fel alla kunde ha. En vinmakare, nämligen Alain Brumont med sitt Château Bouscassé, som vi snart ska berätta mer om, kom att ändra på hur vi såg på Madiran och dess potential till att framställa viner.

 

Missa inte: Kombinera kunskap och rolig upplevelse med vinprovning

Tannat – en svår och komplex druva

Tannat odlas främst i Frankrike och i Uruguay. Det är en gammal druva från åtminstone 1700-talet och det påstås att munkarna tog med sig den från Bordeaux. 

 

I Madiran är det en av de mest populära druvorna. Den finns också i amerikanska regioner som Kalifornien och Virginia samt Kanada, Argentina, Australien och Sydafrika till exempel.

 

Tannat är en av världens strävaste druvor. Namnet tannat sägs komma från det franska ordet för strävhet, tannin. Den här tydliga strävheten kräver att man hanterar den på rätt sätt för att den ska komma till sin rätt. 

 

Framför allt i området Madiran blandar man i många fall druvan med andra druvor, till exempel kan man använda druvan cabernet sauvignon och cabernet franc för att på så vis balansera och mjuka upp vinet. Här kan du läsa mer om de mest populära druvorna i Frankrike.

 

Här i Madiran mjukar man också upp vinet ytterligare med en speciell vinifieringsteknik som innebär att man blåser in luft i vinet. Druvan ger upphov till viner som är utmärkta att lagra.

 

En vinmakare plockar vindruvan tannat i Frankrike

Skillnader på tannatviner

Om man jämför ett tannatvin från Madiran med den nya vinvärldens varianter är skillnaden ofta stor. I Frankrike är vinerna mycket strama och måste därför lagras länge för att smaka bra. 

 

I Uruguay och i den övriga nya vinvärlden är vinerna ofta mjukare och mer lättillgängliga tidigare. Vinet kännetecknas dock fortfarande av en tydlig strävhet, samt en hög syra och fruktighet.

 

Domineras ett vin av tannat men har en blandning av olika druvor är det ofta mer drickbart och konsumtionsvänligt redan vid unga år. Viner från nya världen, ofta från Uruguay och Kalifornien, har ofta en mjukare ton och är lättillgängliga redan när de släpps.

 

Madirans röda viner består till stor del av tannat, mellan 40-80 procent, och resten utgörs av druvorna fer, pinenc, cabernet sauvignon och cabernet franc. Druvan ger viner med mycket färg. De är strama viner med tydliga tanniner, hög syra och smak av lakrits och mörka bär. Vinerna passar ofta bra att lagra på ekfat.

 

Missa inte: Vi listar de bästa chardonnay-vinerna

Kungen av tannat och Château Bouscassé

Alain Brumont heter den vinmakaren som av många kallats för ”kungen av tannat”. Namnet anspelar på druvan tannat som man traditonellt odlar i Madiran. Varje vin måste innehålla minst 40 procent av druvan tannat för att få vara ett madiranvin.

 

Historien om Alain Brumont, vinmakaren som satte Madiran på världskartan, började för 40 år sedan då han ärvde Château Bouscassé från sin far. Alain Brumont är uppvuxen på slottet och arbetade under sin uppväxt sida vid sida med sin far ute på fälten och i källaren med att framställa vin. 

 

Två år efter han ärvt slottet köptes Château Montus samt en del orörd mark i närheten till slotten. Château Bouscassé är inte bara en vinodling utan man är nästan självförsörjande då man har stora grönsaksodlingar, fruktfält, närhet till djur och en kycklingfarm. 

 

Filosofin och tankesättet när det kommer till odlingar är hänsyn till både djur och natur. Runt markerna har man bevarat gamla ekar och träd. Grisar, får och kor har här marker att beta på. Man använder inte heller konstgödning eller kemiska bekämpningsmedel i odlingarna.

Madiranvin blir känt

Med två ”vinslott”, stort kunnande av de lokala druvornas egenskaper, stor respekt för det lokala och en stor del envishet kunde Alain Brumont börja ta fram sina fantastiska viner. Genom att visa druvorna samma omsorg och respekt som de stora välkända vinmakarna i andra distrikt kunde han lyfta druvorna till nya höjder. 

 

Han lärde sig mer om tannat, hur den kunde tämjas och hur man kunde ta tillvara tannats potential. Tidigare sades det ju att druvan var tvär, omtämjbar och grinig. 

 

Viner av tannat skulle behöva ligga i en källare och lagras årtionden för att bli drickbar, om den ens blev drickbar då. Att göra ett vin enbart på tannatdruvan var helt otänkbart innan Alain Brumont gjorde det. 

 

Det som ändrade på hur världen såg på tannat och det som gjorde Alain Brumont världsberömd över en natt var en tävling. Precis som i ”Judgement of Paris” där vinerna från Napa, USA lyftes upp i världsberömmelse. 

 

”Judgment of Paris” var den vintävling 1976 där de främsta röda och vita vinerna från Bordeaux och från Napa tävlade mot varandra i en blindtävling. De amerikanska vinerna vann till allas stora förtret och alla insåg att vinerna från Kalifornien kunde mäta sig med de bästa. 

 

Alain Brumonts vin från Madiran ställdes mot mer välkända Bordeaux-viner i en blindtävling och madiranvinet vann. Genomslaget var enormt och Madiran kom gick från att vara bortglömt distrikt söder om Bordeaux med kärva röda viner till att vara ett känt område med välstrukturerade viner med lång lagringsbarhet.

 

Vindruvor skördade för hand i en vacker vingård

Hemligheten med tannat

Det som Alain Brumont och hans vinmakare säger är hemligheten med tannat är faten. Druvan är kärv och blir, om den inte behandlas rätt, väldigt svår och ganska otrevlig i smaken. 

 

Druvan behöver tid på fat. Faten hjälper till att ta hand om tanninerna och göra dem mjukare. För att ständigt utvecklas och söka möjligheten till det som är ännu bättre laborerar man med olika fat och storlekar. Allt för att ge druvan olika uttryck.

 

Det röda vinet Château Bouscassé är gjort på 50 procent tannat, 26 procent cabernet sauvignon och 24 procent cabernet franc. Det har självklart fått vila och lagrats på fat en längre tid. 12 till 14 månader har vinet vilat med jästfällningen på franska ekfat. 

 

Hälften av faten är helt nya och resterande är begagnade. Efter tiden på fat buteljeras vinet och det lagras på egendomen innan det är dags att släppa till försäljning. Man vill inte släppa vinerna till försäljning för tidigt då de är för unga.

Smak och doft

Doften av vinet är fullt av plommon, svarta vinbär, cederträ, fatkaraktär, te, viol och bland annat kryddor. I munnen kan vi känna de svarta vinbären, faten, plommon, choklad, kryddor och torra fina tanniner. 

 

Detta vin är mycket fylligt med en hög strävhet och en pigg syra. Eftersmaken på vinet är lång och härlig. Färgen på vinet är mörkt röd. 

 

Det här vinet går mycket bra att dricka idag men kan med fördel få tillbringa ett par extra år i källaren. Det kommer bara bli bättre. Dricker vi vinet idag är det att rekommendera att hälla vinet på karaff i god tid innan servering.

 

Château Bouscassé dricks med lätthet till filéer, stekar, grillat eller grytor. Smakrika och mustiga kötträtter. Prova gärna Château Bouscassé till den här goda franska köttgrytan, passar perfekt! Det är en riktigt god kombination som passar en vardagskväll eller i helgen. Vinet går också bra ihop med den smakrika osten Brie de Meaux, där de olika smakerna blir riktigt goda tillsammans.

 

Här är några goda viner från Château Bouscassé:

 

Château Bouscassé 2016, Nr 2204

Det här röda vinet är smakrikt med en tydlig fatkaraktär. I smaken finns inslag av svarta vinbär, plommon, lakrits, lagerblad, peppar, blåbär, svarta oliver och sandelträ. Vinet passar till nöt- och viltkött och serveras vid cirka 18 grader. Vinet kostar 159 kronor på Systembolaget. 

 

Château Bouscassé Les Jardins Philosophiques 2016, Nr 92702

Det här är ett vitt fruktigt vin med mycket frisk smak med inslag av ananas, krusbär, bivax, apelsinskal, gula plommon och örter. Vinet passar till fisk och kyckling och serveras med fördel vid 8-10 grader. Det kostar 139 kronor på Systembolaget. 

 

Vet du någon mer som är intresserad av vin och kanske gillar madiranvin lite extra? Dela gärna artikeln!

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS