Bäst i test
Julia S
dec 11, 2020

De bästa Chardonnay-vinerna

Uppdaterades 13/01/2021

 

Gillar du viner gjort på druvan Chardonnay och vill lära dig mer samt få några vintips? Då har du kommit helt rätt!

 

Vad har ett glas champagne i stilen blanc de blanc gemensamt med ett glas krispigt vitt vin från till exempel Chablis? Vad är den gemensamma nämnaren för ett glas fylligt vitt vin från Puligny-Montrachet och ett vitt vin med rostad karaktär från Monteray County i Kalifornien? 

 

Svaret på den frågan är att alla dessa vinerna är gjorda på den mycket populära druvan chardonnay. Chardonnay är en av världens mest odlade druvor som används världen över i tillverkningen av vitt vin samt mousserande vin.

 

Druvan ligger på femte plats över odlade druvor som inte är ätbara bordsdruvor. När det gäller gröna druvor klättrar chardonnay upp på andra plats och är hack i häl på airen som är den mest odlade gröna druvan. Airen används till många bulkviner i Spanien och är basen i spansk druvsprit. 

 

Trenden för airen är dock nedåtgående så i skrivande stund kanske till och med chardonnay har gått om denna och intagit förstaplatsen. Sätt kategorin till kvalitetsvin så har vi dock chardonnay som etta bland de vita vinerna.

 

Chardonnay uttal - så här uttalar man vindruvan Chardonnay på franska: shar·do·nè.

 

I denna artikel fokuserar vi endast på druvan chardonnay. Vill du istället lära dig lite kort om olika druvor? Då har Systembolaget har tagit fram en riktigt bra guide om druvan chardonnay och andra druvsorter

Topp 7: Bästa chardonnay 2021

Här är de bästa chardonnay-vinerna på Systembolaget. Friska bourgogneviner, smakrika sydafrikanska kraftpaket och amerikanska smöriga chardonnay-viner. Något för alla smaker med andra ord. 

1. Chablis Le Finage (159:- | Nr 70631)

Från det stora vinkooperativet La Chablisienne kommer den här mycket prisvärda, friska och härliga chablisn. Gillar du torra Chardonnay? Chardonnay från Chablis brukar inte vara så ekade eller smöriga, utan för chablis-vinerna är det snarare fräschören som står i fokus. Lätta, torra och friska viner. 

 

Det här är ett ungdomligt vin med mycket frisk frukt. I smakerna hittar vi gröna äpplen, citron, örter, mineral och även vitpeppar. Det är ett lätt och torrt vitt vin med hög syra. 

 

Chablis passar att serveras väl kylt som aperitif till lätta fiskrätter eller skaldjur. Prova till exempel vinet i kombination med färska räkor serverat med en vitlöksaioli och bröd. Det är som gjort för att duka fram under varma vår- och sommarkvällar på altanen. Detta vin kostar 159 kronor på Systembolaget.

2. Chateau Fuissé Tête de Cuveé Pouilly-Fuissé (319:- | Nr 71512, BS)

Här har vi en riktigt bra bourgogne på druvan chardonnay! I södra Bourgogne ligger området Pouilly-Fuissé. Här gör man vita viner på chardonnay som är riktigt bra och som man kan njuta av utan att för den delen ruinera sig vid ett köp då de inte är allt för dyra. Viner härifrån kan vara därmed var värda att prova innan man utforskar de dyra och mer exklusiva vinerna från de norra delarna av Bourgogne. 

 

Det är en torr chardonnay med medelfyllig kropp och bär på aromer och smakar av citrus, gula plommon, mineral, örter, mogna äpplen och viss smörighet. Vinet har en lång eftersmak och en fin syra. 

 

Vinet passar perfekt att dricka till lite kraftigare rätter innehållandes fisk men även till fläsk och fågel. Prova till exempel att dricka det tillsammans med en gösfilé med passande tillbehör. Här hittar du ett gott recept på gösfilé med bacon och parmesancrème som passar till vit bourgogne. Vinet serveras med fördel vid 10-12 grader. Du hittar vinet på beställningssortimentet på Systembolaget för 319 kronor.

 

Vill du lära dig mer om vinerna från bourgone? Här berättar Anders Röttor om just Chardonnay från Bourgogne och Champagne.

3. Irony Chardonnay (139:- | Nr 72401)

Det här vinet kommer från Monterey County i den berömda vinregionen Kalifornien. Här återfinns ett varmare klimat än i Bourgogne. Det påverkar så klart vinet som här tas fram. Gillar du smörig chardonnay? Chardonnay från USA brukar just tendera att vara mer ekafad och ha mer smörig smak. 

 

Irony Chardonnay har vi ett medelfylligt vin utan någon som helst sötma och med en balanserad syra. I smak- och doftbilden hittar vi inslag av persika, mango, gula äpplen, nötter, citrus, smör och fat. 

 

Amerikansk chardonnay passar till fetare och smakrikare rätter bestående av fisk, fågel eller fläsk. Vinet säljs för 139 kronor på Systembolaget, finns i få butiker men går enkelt att beställa till utvald butik.

 

Läs även: Bäst i test 2021: Piot noir-viner

Vita vindruvor i Bourgogne

4. Domaine Bousquet White Brut (119:- | Nr 2526)

Nästa vintips blir ytterligare ett vitt vin på chardonnay! Vinet kommer från Tupungato i Mendoza, Argentina. Argentina är idag världens femte största vinproducent, och Mendoza anses vara ett av landets viktigaste vinregioner då det svarar för cirka 80 procent av vinproduktionen. 

 

Det här vinet är ett mycket friskt och smakrikt mousserande vin. Bland smak och doft hittar vi bland annat gröna äpplen och päron, krusbär, lime och en viss brödighet. Servera vinet vid 8-10 grader till fisk- och skaldjur.

 

Prova till exempel detta vin tillsammans med panerad torskrygg med en sås av crème fraiche, lime och koriander. Detta vin säljs för 119 kronor på Systembolaget. 

5. Boschendal 1685 Chardonnay (115:- | Nr 6299)

Vinlandet Sydafrika har en historia av vin som sträcker sig över 350 år tillbaka. Med sitt klimat och sina kvalitetsråvaror, samt med ett skickligt vinmakeri har Sydafrika blivit en känd plats att tala om när det handlar om chardonnay. 

Från området Western Cape i Sydafrika kommer detta smakrika vin. 

 

Det har fruktiga inslag av gula äpplen, ananas, apelsin, och även av spännande kardemumma, brynt smör och nougat. Det innehåller också en viss fatkaraktär. Det är medelfylligt, med tydlig syra och ingen sötma. 

 

Vinet passar till olika fiskrätter, ljust kött och även lammkött. Det serveras med fördel vid 8-10 grader. Vinet säljs för 115 kr hos Systembolaget.

6. Lynx Barrel fermented Chardonnay (99:- | Nr 4653)

Kalifornien är en av USA:s, och en av världens, största vinproducenter och härifrån kommer några av landets mest välkända chardonnay-viner. Detta vin har lagrats på ekfat och gett det en tydlig fatkaraktär. Det är medelfylligt, har ingen sötma men en hög syra. Doften och smaken är fruktig med inslag av gula äpplen, persika, smör, nötter, kardemumma och citrus. 

 

Servera det vid 8-10 grader till exempelvis fisk, fågel, eller fläsk för att smakerna ska komma till sin fulla rätt. Testa till exempel att servera det med en smakrik kyckling, gärna med curry, samt passande tillbehör. Vinet kostar 99 kronor och finns att köpa på Systembolaget.

7. Simonsig Chardonnay nr 2032 (94:- | Nr 2032)

Från Western Cape kommer även detta vin men då närmare bestämt från Stellenbosch i Coastal Region vilket är centrum för Sydafrikas kvalitetsvin. Stellenbosch anses också var en av de främsta regionerna för landets vintillverkning. Detta vin har en fruktig doft och smak av gröna äpplen, ananas, päron, vanilj och citrus. 

 

Vinet har lagrats på ekfat och gett upphov till en balanserad fyllighet, ingen sötma att tala om men en fin syra. Vinet passar till fisk, fågel, fläsk och är även gott att kombinera med skaldjur. Stjärnkocken Leif Mannerström har gjort ett recept på pilgrimsmusslor med citronbrässerad fänkål som passar väldigt bra till chardonnay från Sydafrika. Det blir en lyxig och elegant middag och vinet kostar endast 94 kronor samt finns på Systembolaget.

 

Läs vidare: Mâconnais VS Côte d’Or

Vinodling av druvan chardonnay

Kvalitetsvin med franska anor

Chardonnay har sitt ursprung i Frankrike som är hem för några av de mest välkända chardonnayvinerna. Det förknippas starkt med med vindistriktet Chablis, som är mindre del i den större vinregionen Bourgogne, samt regionen Champagne.

 

Odlingar finns också i vinregionen Jura i östra Frankrike och druvan är också populär runt om i södra Franrike. Det är alltså en stor druva i Frankrike. 

 

Förutom att vara en populär druva i Frankrike, så lägg också till i beräkningen att chardonnay odlas i norra Italien, Spanien, Portugal och i stort sett alla länder i det som i vinsammanhang kallas för den nya världen. Till dessa länder hör bland annat Australien, USA, Sydafrika, Nya Zeeland, Argentina och Chile. Nu förstår vi att det verkligen är en av de riktigt stora druvorna i världen. 

 

År 2015 odlades chardonnay i 41 länder enligt det internationella vininstitutet OIV. Det finns säkert flera olika anledningar att hitta till att druvan har blivit så populär för vinbönder över hela världen. 

 

Det är en druva som har lätt för att anpassa sig till olika jordmåner och klimat. Den lämpar sig lika bra för att lagras på ekfat som på ståltank. Chardonnay-druvan passar också att blanda med andra druvor. Vinet anses också ha en bra förmåga att utvecklas på flaska och vinner på att lagras. 

Smaker för alla tillfällen

Vinerna som görs på chardonnaydruvan har en stil som varierar från lätta och friska med aromer av citron, gröna äpplen och mineral, till mer fylliga viner med toner av rostad fatarm, kokos, valnötter och tropisk frukt. 

 

Den stora variationen på vinernas stil gör att det är svårt att säga att ett chardonnay-vin passar bra till just en speciell maträtt. Vad vinet passar till speglas mer av stilen och karaktären på själva vinet.

 

Chardonnay-viner som är lagrade på ekfat har ofta fått en mer fyllig och smakrik karaktär. De passar att servera till grillade fisk- och kötträtter, och gör sig även bra ihop med ost. 

 

De viner som inte lagrats på ekfat är ofta mer fruktiga och har en högre fräschör. De kan passa att komponera med lätta fiskrätter och även skaldjur.

 

En fyllig chardonnay från Kalifornien kan alltså passa till helt andra rätter än vad kanske en frisk och lätt Petit Chablis gör sig bäst med. Man får helt enkelt prova sig fram för att hitta de stilar och viner som man uppskattar. 

 

Det är bara att ge dig ut på upptäcksfärd bland världens Chardonnay. Det finns garanterat någon för var och en. 

 

Missa inte: Här är de bästa Riojavinerna att dricka 2021

Vinodling fält i Chabli

Dela gärna artikeln med någon som kanske också är lika förtjust i Chardonnay som du!

 

Köp: Gå på en spännande champagneprovning

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS