Upplevelser
Dryckesexpert Michael
May 02, 2016

Champagneprovning i Västerås den 30/04

Det var Valborgsmässoafton och det var dags för en Champagneprovning i Västerås. Vi hade förberett med 4 olika drycker tillsammans med tillbehör såsom bröd, ost och skinka. Följande Champagner och drycker provade vi under kvällen.


Villa Clara Cava
Det här var den spanska varianten utav mousserande vin med en andra jäsning på flaskan. Doft och smak är mycket citrus, gröna äpplen, grapefrukt beska, och viss brödighet. Det här vinet har fått vila på jästfällningen i minst 1 år vilket är mer än den genomsnittliga Cavan. Ursprunget är Penedes i Katalonien (Spanien) och det är där den mesta Cavan produceras.


Nicolas Feuillatte Brut Reserve NV
Nu började vi med champagne i provningen. Det här är en standard cuveé gjord på majoriteten röda druvor utav producenten Nicolas Feuillatte. Champagnen är lagrad hela 3 år på jästfällningen vilket är långt över kravet på en standard Non Vintage Cuveé. Doft och smak av apelsinblom, gula mogna äpplen, lite citrus och mandel. Ikväll tyckte vi att den här champagnen hade en lite annorlunda doft.


 Billecart-Salmon Brut NV
Vi provade en till Non Vintage Brut standard Cuveé ikväll. Den här kom ifrån Billecart-Salmon och innehöll 70% röda druvor och 30% gröna druvor. Syran var inte lika påtaglig i den här champagnen. Doften var lätt brödig och blommig med inslag av blodgrapefrukt och äpple. Smaken var torr, mycket frisk med en aningens brödig smak och inslag av grapefrukt och äpple med nougat, nötter och mineral. Den här innehöll mer Chardonnay än Nicolas Feuillattes champagne.


De Venoge Brut Blanc de Noirs
 Sista champagnen för kvällen var en Blanc de Noirs. Det betyder en Champagne gjort enbart på röda druvor. I det här fallet Pinot Noir 80% och Pinot Meunier 20%. De röda druvorna ger en kraftigare karaktär och en fyllighet som sticker ut i provningen. Doften och smak var utvecklad av brödjäst, mörka bär, hasselnötter, mogna röda äpplen och brioch.


Vi enades tillslut att champagne nr 3 eller 4 var kvällens bästa samt att Cava kan vara mycket prisvärt och framför allt gott. Det bästa med provningen var att en deltagare berättade om sitt minne när han besökte Australien och blev bjuden på mousserande rött vin (Sparkling Shiraz) vid en vingård.

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS