Upplevelser
Dryckesexpert Michael
Dec 12, 2016

Champagneprovning i Västerås den 10/12

En lördagskväll samlades en nyfiken skara för att delta i Champagneprovning som hölls på Scandic Hotell i Västerås. Den här kvällen skulle vi prova den ädla drycken champagne och samtidigt prata om just champagne och andra mousserande viner. De viner vi provade var följande:

Vin 1 – Pata Negra Cava Brut
Kvällen fick börja med en cava, som är den spanska varianten av mousserande vin som är gjord enligt den traditionella metoden med en andra jäsning på flaska. För cava är lagringskravet minst 9 månader på jästen, medan champagne har 15 månader som minimum. Tiden på jästen gör att vinerna får lite olika former av komplexitet.

Den här cavan har en ungdomlig smak och doft med inslag av gröna äpplen, tropisk frukt, grapefrukt och päron. Den är helt torr och bör drickas som ung. Passar perfekt som en välkomstdrink under mingelkvällen.

Vin 2 – De Saint Gall Premier Cru Blanc de Blancs Brut
Kvällens andra vin var en champagne i stilen Blanc de Blancs. Det är en stil då champagnen är gjord enbart på gröna druvor, i det här fallet chardonnay. Smak och doft är elegant och finessrik med inslag av gröna äpplen, citrus, mineraler och en hint av nötter. Champagnen är torr med en ståtlig karaktär och den lever kvar i munnen en lång tid. Här har vi en mousse som är fin och långlivad. Den har fått ligga mellan 2-3 år på jästfällningen.

Vin 3 - Nicolas Feuillatte Brut Reserve
En champagne gjord som en klassisk cuvée. Årgångslös och gjord av både röda och gröna druvor, 40% pinot meunier, 40% pinot noir och 20% chardonnay. Den har en kraftig karaktär och smak av apelsinblom, gula äpplen, mandel, jäst och toner av citrus. Den är snäppet fylligare än De Saint Gall.

Nicolas Feuillatte byggde upp sig en förmögenhet i USA efter andra världskriget genom att handla med kaffe och choklad. När hans far gick bort ärvde han en vingård i champagne och återvände då till Frankrike för att börja producera champagne.

Vin 4 - De Venoge Brut Blanc de Noir
Kvällens sista champagne var en Blanc de Noir som är gjord enbart röda druvor. 80% pinot noir och 20% pinot meunier. Det var den av kvällens champagner som var mörkast till färgen, nästan lite guldfärgad. Doften är stor men inte lika rättfram som för Nicolas Reuillatte brut Reserve. Mycket toner av röda äpplen, hasselnötter, granatäpple, charkuterier, brödjäst, och läder. Fyllig, torr och intensiv med smak av mörka bär, nybakat bröd och med en lång eftersmak av mognadstoner.

De Venoge brut Blac de Noir har legat 3 år på jästen och druvorna kommer enbart från Grand Cry byar i Champagne. Den här champagnen går väldigt bra att dricka till mat, varför inte prova till anka eller liknade?

Under kvällen provade vi bland annat hur de salta oliverna eller den rökta skinkan påverkade upplevelsen av vinerna. Vi pratade också om hur man ska tänka när man matchar drycken till mat och tillbehör och även om andra mousserande viner så som prosecco, talento och franciacorta som alla är kommer från Italien. En väldigt smakrik och härlig kväll!

 

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS