Upplevelser
Dryckesexpert Michael
Dec 12, 2017

Mer än bara skål!

Inför andra advent var det förberett för en stor champagneprovning på Best Western Esplanad i Västerås. Under kvällen skulle vi prova tre champagner i olika stilar samt en prosecco. Varför champagne är så unikt i sig var även något vi skulle närma oss under kvällen. Följande mousserande drycker provades under kvällen:

Bacio della Luna Prosecco Superiore


Kvällens första vin var en prosecco från Italien, Bacio della Luna Prosecco Superiore. Det här är en årgångsprosecco vilket inte är vanligt. Doft och smak är fruktig med päron, piggelin, örter, äpplen och citrus. Det här vinet har en söt och härlig eftersmak och passar perfekt på picknickfilten med lite jordgubbar.

Lanson Black Label Brut


Efter proseccon provade vi kvällens första champagne, Lanson Black Label. Det här är en champagne som är mycket frisk och fruktig med inslag av äpplen, persika, grapefrukt, brioche och toastbröd. Den består av en klassisk blandning av druvorna chardonnay, pinot noir och pinot meunier. Lanson stilen grundar sig på att inte genomgå malolaktisk jäsning vilket gör champagnen något friskare.

Lanson Extra Age Brut


Det här är lite av en hybrid som togs fram till Lansons 250-års firande. Champagnen görs på en blandning av olika årgångar, en så kallad multi-vintage. Vinet i champagnen kommer från specifika toppårgångar, 1999, 2002 och 2003. Doft och smak är nyanserade med utvecklade toner av citrus, aprikos, mineral, brioche, persika och örter.

Lanson Rose Label


Vi avslutade kvällen med en roséchampagne. Doft och smak är bärig och ungdomlig med smultron, jordgubbar och hallon. Den är fyllig med en mycket hög och härlig syra och en lätt touch av strävhet som snarare lyfter drycken än tar överhanden. Den passar väldigt bra till krämiga ostar som tripple cream. Annars är det spännande att dricka den till en lite tyngre matbit, tänk en tunn bit oxfilé med en grön sallad av haricot verts.

Precis som det ska vara vid en provning fann alla sina egna favoriter. Flera deltagare tyckte det var roligt att få uppleva hur stor skillnad det kan bli på vinet när det provas med ett tillbehör, då vinets karaktär verkligen förändras. Vi enades om att även om vi i Sverige konsumerar väldigt mycket champagne, skulle vi inte ta skada av att bli ”bättre” på att dricka det till hela middagar och inte bara för att skåla. Fler spännande provningar väntar i vinter, mer information finner du här.

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS