Upplevelser
Skribent Frida
Dec 16, 2014

Champagneprovning i Uppsala den 13/12På luciadagen den 13 december träffades en härlig grupp på Scandic Uplandia i Uppsala. Kvällen skulle bjuda på champagne och mousserande vin under ledning av sommelier Anna. Provningen inleddes med en inblick i champagnetillverkningen.

Vid framställningen används tre olika druvsorter, som utgör mer än 99,9 % av den odlade arealen i Champagne: Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier. För att göra champagne behöver man först göra ett stilla vin, därefter sker en andra jäsning på flaska vilket gör att vinet blir mousserande. Jästen äter nämligen upp sockret och bildar alkohol, kolsyra och värme.

Jäsningen skedde traditionellt sett och vanligast även idag, för att skapa alkohol. Kolsyran sågs som ett fel eller som en defekt i vinet och gjorde så att många flaskor exploderade i vinkällan när trycket blev för högt. Därmed har vi idag tjockare flaskor samt bindning som håller ihop korken med flaskan.

Sedan lagras jästen i botten av flaskan i minst 15 månader för icke-årgångsbetecknad champagne & minst 36 månader för årgångsbetecknad champagne. Lagringen skänker smak som brödighet, kaka och bruschetta samt blir bubblorna mindre desto svalare vinet får ligga, vilket är ett kvalitetstecken.

Under provningen lärde sig deltagarna att titta på bubblorna för att få ett hum om champagnens lagringstid och kvalité, var och hur man känner syran i munnen och vilka aromer man kan börja leta efter. Citrusfrukter, äpplen och päron är troliga aromer och vidare även kex, nougat, jäst och bröd.

De provade dryckerna under kvällen var:

  1. Cava Villa Clara

  2. Mercier Brut Rosé

  3. Nicolas Feuillatte Brut Réserve

  4. Bollinger Special Cuvée (grundat 1829)Champagneprovning December 2014 i Uppsala

 

Gå på en bubblande Champagneprovnign du också!

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS