Upplevelser
Skribent Frida
Mar 09, 2015

Champagneprovning i Uppsala den 07/03

3ChampagneprovningUppsala2015Lördagen den 07/03 arrangerar vi en spännande Champagneprovning i centrala Uppsala på Scandic  Uplandia. Champagneprovning arrangerades av vår sommelier Patrik som har ett brinnande intresse för mousserande viner. I grunden ligger en kandidat i sommelier och måltidskunskap från Grythytte Akademi och stor erfarenhet från sommelier-yrket. Provningen började med en grundläggande genomgång av provningsmetodiken och grundsmakerna tillsammans med en redogörelse av skillnaden mellan Cava och Champagne. Fokusen för kvällen var att dofta och smaka de fyra olika dryckerna, hur de skilde sig åt i stilarna samt hur de kan kombineras med tillbehör. De fyra dryckerna provades tillsammans med tillbehör så som vitmögelost, färskost och oliver. De fyra vinerna som provade var:

Cava Villa Clara Brut2ChampagneprovningUppsala2015
Detta är en klassiska Cava gjord utav de traditionella druvorna Macabeo och Parellada. Ett fruktigt krispigt vin med fin syra och något aggressiva bubblor. Toner av gröna äpplen, citrus, jäst och gummi. Något oljig i texturen. Passar till grillat och tappas.

Pierre Peters Cuvée de Réserve
Pierre Peters är familjeägt sedan sex generationer tillbaka, Pierre Péters är beläget i hjärtat av "Côte des Blancs" i byn Le Mesnil sur Oger och har tillverkat Champagne Blanc de Blancs på Grand Cru lägen, sedan 1919. Vinet kommer uteslutande från deras egna vingårdar. Huset driver för närvarande drygt 18 hektar chardonnay odling. Vinet har en stålig och hög syra med en krämig mousse. Toner av mogna röda äpplen, nougat, blodgrape, citrus och bröd. Passar till krämig rätter så som vitmögelost, ostpaj eller gratänger. Oliver, rom och saltgurka. Starka, heta och peppriga3ChampagneprovningUppsala2015 asdasdas
rätter.

André Clouet Grande Réserve
Är en familjeägd egendom placerad på de bästa medel slutningarna i grand cru lägena i Montagne de Remis. Vingården är endast på 8 hetar.Vinet är gjort på de röda druvorna Pinot Noir och Pinot Menuier. Torrt, mycket friskt, utvecklat, smakrikt vin med inslag av rostat bröd, choklad, vinteräpplen, grapefrukt, gula plommon men inslag av en blommig doft och nötighet. Något större kropp och robustare jämfört med Pierre Peters som är mer syrligt och friskt. Passar till grillad lax och potatismos på planka. Friterat, grillat och vilt. Svamp, tryffel och ostron.

Nicolas Feuillatte Brut Réserve
Direkt efter andra världskriget var Nicolas Feuillatte en av många som sökte lyckan i USA. Med två tomma händer lyckades Nicolas bygga upp ett imperium baserat på kaffe och kakao. Tjugo år senare gick hans far hastigt bort och Nicolas blev plötsligt ägare till en vingård i Bouleuse i västra Champagne.En ren och elegant champagne med gul toner av
apelsinblom, gula äpplen, citrus och mandel. Friskt och fin eftersmak.
Passar perfekt till stekta pilgrimsmusslor eller Soyamarinerad
pekinganka, krämig risotto och citron/apelsinsky.

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS