Upplevelser
Robert Larsson
Mar 07, 2016

Champagneprovning i Uppsala den 05/03

Lördagen den femte mars arrangerade en mysig Champangeprovning i Uppsala på ett av Akademihotellets trevliga lokaler, ett tjugotal inspirerade deltagare samlades för att prova tre champagner och en cava. Jo, vi var alla medvetna om att Vasaloppet skulle gå dagen efter, men den här gruppen tillhörde en av vasaloppets allra största kategorier - "soffvasan". Med andra ord, full koncentration på vinerna med dess tilltugg av ostar och Jambon Iberica.

Först ut till rakning var den lätta och eleganta cavan Mistinguette från firma Vallformosa. Med sin fina doft an bland annat gula äpplen visade den sig vara idealisk för att samlas kring som en aperétif, eller varför inte som ett mingelvin, lättillgängligt och generöst trevligt.

Lika klassisk som Champagne som den påbjudna skidstilen är i Vasaloppet, är Canard Duchêne´s Cuvée Leonie Brut. Gjord på de klassiska Pinot Noir, Pinot Meunier och Chardonnay. Mycket välgjord och smakren visade den sig gifta sig perfekt med firma President´s milda och krämiga getostrulle. En för många överraskande god kombination. Dominansen av de blå druvorna i Cuvée Leonie i en häpnadsväckande elegant lätthet med full komplexitet.

Dags för muskler i elegans Canard Duchene Millésime 2008 Brut. En Vintage champagne med imponerande kraft och komplexitet. En champagne som inte räds något sällskap, lika bra till den soltorkade skinkan som till den schweiziska alposten Appfenzeler. Stor kropp i den här champagnen  och en fyllighet i full paritet. Mer mat och mindre mingel jämfört med Léonie.

Charles Vll Smoth Rosé är namnet på Canard Duchene´s rosé Champagne. På frågan om champagnen var vulgär eller elegant, svaret elegant blev entydigt från hela gruppen. Mingel eller skaldjur, fisk, ljust kött är alla lika tänkbara följeslagare till denna klassiskt ljusa rosé, är det kanske den relativt höga mängden av chardonnay som är förklaringen till det lyckade resultatet.

Vasaloppet då? Vem bryr sig om klistervalla och andra trivialiteter när det finns Cava och Champagne!

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS