Upplevelser
Gullvi Borgström
Dec 12, 2016

Champagneprovning i Uppsala den 03/12

Denna lördagseftermiddag i advent, tog en stor skara glada champagneälskare paus från julbestyren och samlades på Reginateatern i Uppsala för att avnjuta goda champagner och kanske rentutav hämta inspiration till Nyårsaftonens champagneskål. Reginateatern bjöd på mysig miljö och härlig stämning.

Få drycker är så mytomspunna som mousserande vin och champagne i synnerhet. Inget vin är så förknippat med lyx, flärd och romantik som champagne. Vid eftermiddagens provning inträder just den där speciella känslan av lyx, när dryckerna korkas upp.

Vin 1:
Den första drycken som provades var Canard Duchênec champagne Cuvée Léonie Brut. Detta är en ganska traditionell cuvée reserve bestående av 50 % Pinot noir, 25 % pinot meunier samt 25 % Chardonnay, varav 25 % är reserve. Vinprovarnas bedömning var att det var en bra champagne, med en inte alltför tydlig doft, medan smaken uppvisade aromer av äpple och en frisk syra.

Vin 2:
Nästkommande glas innehöll Palmer & Co, en vintage champagne av årgång 2008. Denna årgång räknas som en av de bättre i champagnedistriktet. Här kunde provningsgruppen hitta toner av moget äpple, citrus och tydliga inslag av rostat bröd och mineraler, med lång eftersmak.

Vin 3:
Provglas nummer tre innehöll en Roséchampagne, Charles VII Smooth Rosé som med sin dosage på 20 g /l får bedömas som en halvtorr champagne. Druvorna till denna champagne kommer enbart från Grand cru- och Premier cru- klassade vingårdar. Provningsgruppen enades om att detta är ett mjukt, mycket lättdrucket vin, som uppvisar ett anslag av hallonsaft.

Vin 4:
Slutligen provades Mistinguett Brut - Cava, från Penedés i Spanien. Cavan är framställd enligt den traditionella metoden precis som champagne, medan druvorna skiljer, då Mistinguett framställs av de vita druvorna Maceo, Parellas och Xarel-lo. Eftersom klimatet i norra Spanien är varmare jämfört med champagnedistriktet får cava oftast toner av mogen frukt av typen mogna gula äpplen.

Samtliga champagner har legat minst 36 månader på jästfällningen, medan cavan har legat upp till 24 månader.

Enligt provningsgruppen gick första pris till champagnen Palmer & Co Vintage 2008, som med sitt pris på 329 kr får bedömas som prisvärd. Cavan som med sin långa lagringstid och komplexa tillverkningsmetod har ett pris på 105 kr, är verkligen lovvärd.

Under provningen diskuterades vilka glas som är lämpligast för att dricka champagne ur. De så kallade coupeglasen har nyligen fått en renässans (sägs vara utformade efter Marie Antoinettes bröst). Coupglaset är vackert att titta på, och ger en känsla av den flärd som vi ofta ser på film, inte minst James Bond. Dock inte helt idealiskt för att känna aromer, dessutom sticker kolsyran iväg fort som en avlöning. De höga smala flöjtglasen fungerar bättre, där dofterna koncentreras till näsan och därtill bäst bevarar bubblorna.

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS