Upplevelser
Dryckesexpert Michael
Mar 13, 2018

Champagne i Världsklass - Vad bör du skåla med?

Det var fredagskväll och vi andades en suck av lättnad över att arbetsveckan äntligen tagit slut. Och vilken start på helgen! Vi kickade igång en isande kall marshelg genom att fira med några av de bästa champagnerna på en champagneprovning i Uppsala stad. Vi kunde ännu inte se många tecken på vårens ankomst, men det är aldrig fel med trevligt sällskap och världsklassig dryck.

Allt var förberett, vi skulle prova, prata, äta goda snacks och ha allmänt trevligt under kvällen. Som tillbehör och snacks hade vi mogen honungsmelon, parmessanchips, lufttorkad italiensk skinka, lagrad herrgårdsost och en krämig vitmögelost.

Bacio della Luna


Vi började med att prova en prosecco med högsta kvalitetsbeteckningen DOCG. Vinet är gjort i stor respekt med både naturen och druvan Gleras egenskaper.

Doft och smak är fruktig, inslag av päron, citrus, äpplen och melon. Passade mycket bra till den söta honungsmelonen.

Vinet går bra att servera som sällskapsvin då det är lätt att tycka om, passar även bra till skaldjur och asiatisk mat med lite hetta.

Lanson Black Label Brut


Efter att ha provat proseccon gick vi över till att prova champagne. Kvällens första champagne var Lanson Black label brut. Den har en doft och smak som är fruktig, frisk, med röda äpplen, nougat och persika.

Vinet har legat minst 36 månader på jästfällningen, när vi provade den här champagnen mot den lufttorkade skinkan tyckte en del av deltagarna att det blev lite metalliskt och konstigt. Det var grundsmaken umami som spökade.

Lanson Rosé Label


Kvällens andra champagne var en roséchampagne, röd i färgen och med ett helt annat smakspektra än tidigare champagner.

Doft och smak är bärig, inslag av smultron, jordgubbar och citrus. Vinet är torrt och frisk med en bra syra. Det passar mycket bra till grillad lax och getostsallad. Rosechampagnen passade även väldigt bra ihop med den krämiga vitmögelosten.

Champagne i Världsklass: Lanson Extra Age Brut


Det här vinet togs fram i samband med Lansons 250-årsjubileum och målet var att ta fram en champagne som kunde mäta sig med även marknadens bästa champagne. Druvorna här kommer från enbart de bästa Grand Cru-vingårdarna och är en blandning av årgångarna 2004, 2005 och 2006.

Den har legat minst 6 år på jästfällningen, doft och smak är nyanserad och utvecklad med toner av citrus, mineral, bröd, jäst och äpplen. Den har en lång eftersmak och härlig mousse.

Med sin fyllighet och komplexitet kan vi med lätthet para ihop det här vinet med mat. Prova det tillsammans med lättstekt anka, tryffelsmör, svamp och en blomkålspuré. Det fungerade dessutom bra ihop med den lagrade hårdosten.

Förutom att prova den bästa champagnen pratade vi också om vikten av riktiga glas, serveringstemperatur och hur man lagrar champagne och andra viner.

Vi pratade även om de olika stilarna Blanc de Blanc, champagne gjort på enbart gröna druvor och Blanc de Noir som är champagne på enbart blåa druvor och hur dom olika stilarna skiljer sig åt.  Som vanligt var det mycket frågor och deltagarna gick nöjda ut i det snöiga mörkret efter att fredagskvällen kommit till sitt slut.

Vi tackar självklart alla individer som tagit del av provningen och bidragit till denna fantastiska kväll. Glöm inte att hålla utkik efter kommande provningar med Taysta här!

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS