Upplevelser
Stefan Eldh
Jun 21, 2017

Sommaren invigs med bubbelpremiär i Uppsala

Tidigt på denna soliga lördagskväll hade 25 ivriga deltagare samlats för att prova Champagne tillsammmans med mig, Stefan Eldh. Platsen var Citystay Hotel i Uppsala, mitt emot Reginateatern på Trädgårdsgatan. Det var en förväntansfull samling och en lika förväntansfull provningsledare, som gjorde premiär i denna roll i ett Taysta-arrangemang (dock inte som provningsledare i andra sammanhang).

Mistinguett Brut Cava
Vi startade provningen med ett glas Mistinguett Brut Cava, ett milt och uppfriskande mousserande vin från Penedès, en bit söder om Barcelona. Den gränsar till torr (11,6 gram socker per liter) med sina pärontoner, men saknar beskheten som man ibland kan drabbas av med billigare Cava. Med andra ord är det ett trevligt umgängesbubbel som kan njutas av som inledning till ett party, inte minst ute i trädgården med ett par aptitretare! Druvsorterna är de vanliga för denna vinsorten: Macabeo, Xarel-lo och Parellada. Medan vi njöt av denna Cava med lite tilltugg i form av en mogen fransk Brie, rökt skinka från Jokkmokk, gurka och några oliver, passade vi även på att sticka hål på några av de vanligaste myterna som omspinner Champagne. Vi gick igenom odlingen, tillverkningen och lagringen samt lite andra saker som gör den till en så speciell dryck.

Canard Duchêne Cuvée Léonie Brut
Gemensamt för alla mousserande viner, och i synnerhet Champagne, är att de bör serveras kalla. Först ut från Champagne-distriktet var Canard Duchêne Cuvée Léonie Brut, gjord på följande tre druvsorter: Pinot noir (50 %), Pinot Meunier (25 %) och Chardonnay (25 %). En len och stilfull Champagne med en frisk stil, ungdomlig men inte omogen. Njutbar både för sig själv och till lättare rätter, inte minst kallskuret.

Canard Duchêne Brut Millésime 2008
Sedan kom vi till kvällens höjdpunkt, eller som fransmännen säger, ”clou de la soirée”; en Canard Duchêne Brut Millésime från 2008. Den kan stoltsera med en djup komplexitet och smakrikedom samt en utsökta mognad. Den är med andra ord ett praktexemplar av både Champagne-regionens unika vinkultur samt den redan legendariska årgången 2008. Även den är gjord på samma tre druvsorter, med en nästintill jämn fördelning. Det visar sig vara ett vin att avnjutas för sig själv, naturligtvis, men kanske ännu mer till någon smakrik ”entremés”-tallrik; paté eller rillette till exempel skulle passa utmärkt! Den tål även att läggas undan på lagring några år (helst mörkt och svalt!) för ytterligare fördjupade smakupplevelser.

Canard Duchêne Charles VII Smooth Rosé
Slutligen provade vi ännu ett praktexemplar från Champagne, nämligen Canard Duchêne Charles VII Smooth Rosé, presenterat i en utstuderad elegant vit flaska. Det visade sig vara ett ytterst njutbart vin med ett utsökt skum och en lätt, elegant och mogen rosa färgton. Det har en något mer framträdande sötma (20 gram socker per liter) än de föregående vinerna och passar därmed utmärkt som umgängesvin av högsta klass!

Nöjda och glada rundade vi av denna Champagneprovning på Citystay och mötte den ljumma försommarkvällen i ett ovanligt vackert Uppsala.

 

Kvällens provningsledare vill tacka alla deltagare för en lyckad premiär och hoppas på återseende inom för flera spännande provningar.

 

Vill du lära dig mer om Champagne? Besök en av våra Champagneprovningar Klicka här

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS