Upplevelser
Dryckesexpert Michael
Mar 13, 2017

När brioche mötte citrus - ett spännande smakexperiment!

Champagne är en dryck vars historia sträcker sig flera tusen år bakåt i tiden, och till vars ära vi samlades för en champagneprovning i Uppsala. Under provningen avnjöt vi drycken tillsammans med läckra tillbehör såsom lufttorkad skinka, oliver, kex samt lagrad hårdost.  Deltagarna var laddade för att prova goda drycker samt lära sig mer om den ädla drycken. Under kvällens gång hade vi nöjet att i god sällskap prova de följande drycker:

Mistinguett Brut Cava
Vi invigde kvällen med att först prova en cava. Mistinguetts cava kommer från Penedes Spanien och tillverkas på druvorna macabeo, parellada och xarel-lo. Drycken har en doft och smak av frukt och mogna äpplen. Cavan har en elegant kvalitet, och är en trivsam blandning av lätt rökighet och frisk syrlighet. Den här cavan har legat hela 18-24 månader på jästfällningen.

Canard Duchene Cuvée Leonie Brut
Efter cavan var det dags att prova champagnerna. Första champagnen var en klassisk non vintage (NV) gjord på druvorna pinot noir, pinot munier och chardonnay. Doft och smak är frisk med fruktiga gröna äpplen, citrus och brioche. I avslutningen finner vi även den härliga mineraliteten. 36 månader har producenten Canard Duchene låtit den här champagnen vila på sin jäst.

Canard Duchene Brut Millésime 2008
Den andra champagnen är Canarad Duchenes årgångschampagne från toppåret 2008. Då det är en årgångschampagne kommer alla druvor från ett och samma år. Smak och doft är mycket koncentrerad och kraftig, med mer inslag av röda äpplen än gröna, och med en unik blandning av citrus, mandel, brioche och svamp. Den här har legat 5 år på jästfällningen. Efter denna provning, kunde vi tillsammans konstatera att det var kvällens höjdpunkt och vinnare.

Canard Duchene Charles VII Smooth Rosé
Vi avslutade provningen med Canard Duchene roséchampagne. Färgen är härligt ljusröd och drycken har en fruktig doft som för tankarna till smultron och röda skogsbär. Smaken är lätt söt med inslag av jordgubb, smultron, vanilj och röda äpplen. En champagne som gärna letar sig in i picknickskorgen för soliga sommarluncher.

Under kvällen förde vi gemensamt en diskussion om vad det är som utmärker champagne, och då diskuterade vi även andra områden än Champagne distriket som producerar mousserande vin av god kvalitet.

Vi tackar för en trevlig kväll!

 

Vill du ta del av våra champagneprovningar? Klicka vänligen här för mer information.

 

 

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS