Upplevelser
Dryckesexpert Michael
May 01, 2017

Bubbligt värre på champagneprovning i Västerås

Denna lördagskväll före Valborg fann vi oss samlade på Scandic Hotell, Västerås, redo att med en champagneprovning hälsa kommande soliga och varma dagar välkomna. Kvällen i den kustnära staden präglades av mingel, god stämning och lärorika samtal om den ädla drycken som vunnit popularitet i så många smaksinnen. Inför kvällen var det uppdukat med fyra olika drycker samt goda tillbehör. Förutom att prova champagne pratade vi om tillverkning, olika stilar och det blev även en hel del allmän diskussion kring den bubbliga lyxdrycken. Under kvällen provade vi följande drycker:

Pata Negra Cava Brut

För att inviga vårfirandet, började vi med det spanska mousserande vinet Cava som också är gjord enligt den traditionella metoden. Den här hade beteckningen 'Brut' vilket betyder att den är torr. Druvorna i denna dryck består av Xarel-lo, Macabeo och Parellada, vilket ger en annan fruktighet än vad champagne har. Doften är ungdomlig och mycket fruktig, där inslagen av gröna äpplen, päron, gummi och citron sammanvävs på ett förespråkligt sätt. I munnen är Cavan torr och återigen finner vi i smaken en ungdomlighet som skapas av blandningen av päron, kex, grapefrukt och örter. En lätt Cava som bör drickas ung och fungerar väl som välkomstdrink med lite oliver eller annat smarrigt tillbehör.

Nicolas Feuillatte Brut Reserve

Efter det mousserandet vinet var det dags att komma till kritan med kvällens första champagne. Nicolas Feuilattes Brut Reserve är årgångslös (NV) och gjord på en blandning av Pinot Meunier, Pinot Noir och Chardonnay. Denna champagne hade legat hela 3 år på jästfällningen. Smak och doft är fin med kaprifol, apelsinblom, citrus, mandel och äpplen som tillsammans skapar en eftertraktad friskhet. Då 80% av druvorna är blå får Brut Reserve i överlag en mer stilful karaktär.

De Venoge Brut Blanc de Noirs

Den här champagnen är en BdN vilket innebär att den är gjord på enbart blå druvor, Pinot Noir och Pinot Meunier. Doften är mäktig och utvecklad med bland annat granatäpple, brödjäst och röda äpplen som kämpar efter att framträda mest. Smaken är fyllig, torr och intensiv. Blanc de Noirs innehåller inslag av mörka bär, nybakat bröd och i den långa eftersmaken finner vi spännande nog mognadstoner. Även den här har legat 3 år på jästfällningen och druvorna kommer enbart från Grand Cru Byar.

Palmer & Co Brut Vintage 2008

Vi avslutade kvällen med en årgångschampagne från toppåret 2008. Denna Brut Vintage var torr i både smak och doft. Syran är påtaglig med en nyanserad smak och inslag av gröna äpplen, mogna äpplen, nougat samt ljust bröd och citron. Vinet har legat minst 4 år på jästfällningen vilket har gett champagnen mer komplexitet. Som tips, fungerar Brut Vintage utmärkt som apertif drink, eller varför inte till skaldjur vid höstens kräftskiva?

Allt som allt, hade vi en trevlig stund med mycket prat och diskussioner kring champagne och övriga mousserande viner. Deltagarna delade aktivt med sig av sina egna tips och funderingar kring kvällens goda drycker. Vi tackar för en mycket lärorik champagneprovning och önskar er alla en trevlig Valborg och fortsatt trevlig vår!

 

Nyfiken på våra champagneprovningar? Klicka vänligen här för att ta reda på mer.

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS