Upplevelser
Dryckesexpert Michael
Dec 14, 2015

Champagneprovning i Västerås den 12/12

En härlig grupp såg fram emot denna Champagneprovning. Under kvällen diskuterades diverse champagnesorter, historia, skillnad på Champagne och Cava, samt vad det är som gör champagne så unikt. Vi provade följande drycker:

Villa Clara Cava
En mycket fruktig cave med mycket smak och doft av mogna gröna äpplen, apelsin, grapefrukt samt viss brödighet som kommer från jästfällning. Den här Cavan har sitt ursprung i Penedes i Katalonien där den stora majoriteten utav all Cava tillverkas. Villa Clara Cava har legat minst 12 månader på jästfällning vilket är längre än vad reglerna kräver. Den lilla restsötman som finns i drycken balanserar syran på ett behagligt sätt.

Fourny Blanc de Blanc
Provningens andra dryck var Fourny Blanc de Blanc. Champagnen har en nyanserad doft med inslag av äpplen, rostat ljust bröd, apelsin och nöttern. Smaken är frisk med mycket gröna äpplen, ljust bröd, citron och mineral. Blanc de Blanc är den stil på Champagne när man enbart använder gröna druvor (chardonnay) Till den här champagnen tar producenten sina druvor från ett 30-tal Premier Cru lägen i Champagne och vinifierar varje läge för sig innan assemblage sker. Vve Fourny & Fils låter jäsning ske på ekfat vilket inte är det vanligaste i Champagne där jäsning oftast får ske på ståltankar. Producenten arbetar dessutom biodynamiskt fast utan att vara certifierad med märkning. Den här champagnen tillsammans med oliver uppskattade många deltagare. Syran minskade samt olivernas sälta minskade.

Nicolas Feuillatte Brut Reserve
En champagne med fin doft av kaprifol/apelsinblom, gula äpplen och en ton av citrus. Smaken är torr med en bra syra, med äpple, rostat bröd, mineral och mandel. Det här är en standard Cuvee vilket betyder att den är gjord på både Pinot Noir, Pinot Meunier och Chardonnay. Till just det här vinet har Nicolas Feuillatte använt 15-35% reservvin i Cuveen.

De Venoge Blanc de Noir Brut
Blanc de Noir är en champagnetyp som är gjord enbart på blå druvor. Just den här innehåller 80% Pinot Noir och 20% Pinot Meunier. Det gör att champagnen är lite robustare och kraftigare och vilket också gör att den passar mycket bra till mat. Doften är stor med bröd, äpplen, nötter och mörka bär. Smaken är torr och medelfyllig med smak av mörka bär, rostat bröd, citron och lite mörk choklad. Det här var många deltagares favoritchampagne.

Deltagarna hade många frågor och visade på ett stort intresse av champagne. Det bästa med provningen var just den stora mängden frågor samt de diskussionerna som uppstod. Flera deltagare delade med sig av egna erfarenheter kring drycken.

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS