Upplevelser
Gullvi Borgström
May 23, 2016

Champagneprovning på Sheraton i Stockholm 20/05

Champagne, denna mytomspunna dryck som är så förknippad med glamour, lyx och fest. Självklart måste denna ädla dryck avnjutas i lyxig miljö för att komma till sin fulla rätt. Hotell Sheraton på Tegelbacken i Stockholm kan verkligen leva upp till den nivå som champagne kräver. I den sköna försommarkvällen, inledde sprudlande glada champagneälskare helgen med att ge sig i kast med tre härliga champagner, och en Cava. Vi delade kvällen med champagneänkorna Nicole Clicquot-Ponsardin, Louise Pommery och Lily Bollinger, tillsammans med Winston Churchill, Coco Chanel och andra som gett oss sin visdom om att dricka champagne. Budskapet är ”alltid”!

Grans Moments Brut
Provningen inleddes med en spansk Cava från den katalanska regionen Penedas, Grans Moments Brut. Vinet är framställt enligt den traditionella metoden, dvs andra jäsningen sker i flaska. Druvorna är ursprungliga och består av de traditionella druvorna som används i spansk Cava, Parellada (55%), Macabeo (25%) och Xarel-lo (20%). Vi kunde alla enas om att det var ett friskt fruktdrivet okomplicerat vin. När vi kom till aromerna gick meningen en aning isär. Några tyckte att vinet har inslag av äpple, andra anade en blommighet som påminner om fläder. Moussen försvann ganska snabbt, vilket gav oss anledning att åter fylla glasen för att kunna ge en korrekt bedömning av vinet. Ett prisvärd Cava för 89 kr.

Mumm Cordon Rouge
Nummer två på provningslistan var champagnen Mumm Cordon Rouge. En nonvintage champagne framställt på druvorna Pinot noir 45%, Chardonnay 30% och Pinot meunier 25%. Vinet har legat på jästfällning i minst 3 år. Doften är inte påtaglig, men man kan ana toner av citrusfrukt och syrliga äpplen. Smakerna var däremot tydligare och bedömdes av champagnevännerna till inslag av smörkola och honung. Här kunde vi enas om att vinet har en stark ryggrad av syror, men åsikterna gick isär huruvida vinet har lång eftersmak eller inte. En trevlig champagne till priset av 349 kr.

Philipponnat Royale Réserve Brut
Nu började vi bli varma i kläderna, och bedömningarna haglade när vi inledde provningen av Philipponnat Royale Réserve Brut. Även denna champagne är en nonvintage, framställd av druvsammansättningen Pinot Noir 65%, Chardonnay 30% och Pinot Meunier 5%. Även denna champagne har legat på jästfällning i minst 3 år. Färgen på denna champagne lutar åt det guldgula hållet, vilket ger en antydan om mognad. Här kunde vi finna dofter av citrusfrukter, mogna äpplen, krusbär och med tydliga inslag av brödiga toner och smör. När vi smakade på vinet, fann vi en fruktig och fyllig champagne, med tydliga inslag av mogna äpplen, gräddig kola och nybakat bröd. En mycket bra champagne till priset av 329 kr.

Anyala Brut Nature
Sist, men inte minst, tog vi oss an Anyala Brut Nature. Brut Nature, ibland kallad brut zéro, betyder att inget socker är tillsatt efter att vinet degorgerats (jästfällningen tagits bort). Det har blivit en trend på senare år att Champagne ska vara knastertorr, något som ivrigt diskuterades på provningen. Vinet har legat på sin jästfällning i minst 3 år. Druvproportionerna är 40% Pinot Noir, 40% Chardonnay, 20% Pinot Meunier. I Anyala Brut Nature finner vi aromatiska dofter av gröna äpplen, citrus och lätta brödiga toner. Smaken ger oss ett friskt, krispigt vin med påtaglig syra. Ett torrt elegant vin som passar perfekt till mat.

 

Efter en första genomgång, provade vi hur vinerna passade till mat. Här uppstod en livlig diskussion om vilken champagne som passade till de respektive tillbehören. Det infann sig dock aldrig någon riktig samstämmighet. Det bekräftar de gamla visdomsorden att smaken är som baken…

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS