Upplevelser
Claes Johansson
Dec 14, 2016

Champagneprovning i Örebro den 10/12

Denna småkalla vinterlördag hade ett tjugotal personer samlats på Scandic Grand Hotel i Örebro, för att under kristallkronor och till levande ljus prova mousserande viner.

Vi startade kvällen med att prata lite om vin och vinets historia och hur det har utvecklats till att bli den dryck vi känner idag. Därefter gick vi in på hur mousserande vin en gång i tiden uppkom och hur det har tagit sig genom historien för att till sist bli ett av de mest mytomspunna och luxuösa drycker som finns.

Vidare gick vi under provningen igenom vilka olika sätt man kan framställa mousserande vin på förutom den traditionella metoden med en andra jäsning på flaska. Kontinuerligt under provningen fördjupade vi oss också i provningsmetodik, hur vi provar dryck och hur vi utnyttjar både syn, doft och smak.

Vin 1:
Kvällens första vin var Romio, en prosecco. Prosecco är ett vin från Veneto i Italien. Från början var det även en druva men den bytte 2008 namn till Glera för att inte blandas ihop med vinet som är ursprungsskyddat men där det även är tillåtet med andra druvor. Det som skiljer prosecco från Champagne och andra mousserande viner, som är tillverkade enligt klassisk metod med en andra jäsning på flaska, är att man här låter vinet jäsa på stora ståltankar innan det tappas på flaska. Romio är tillverkat av 100 % Glera, det hade en fräsch doft med toner av äpple och lite lime. I smaken hittade vi också äpplen som drog åt det gröna hållet, även en tydlig men inte dominerande syra samt lite skumgodis.

Vin 2:
Andra vinet för kvällen var Champagne De Saint Gall premier cru blanc de blanc. Vinet tillverkas av kooperativet Union Champagne som bildades 1966 genom en sammanslagning av sex olika kooperativ. De har höga krav på sina medlemmar och deras vinodlingar måste ligga i byar med minst premier cru status. Man har tillverkat egen champagne under namnet De Saint Gall sedan 2005 och är därmed ett ganska ungt märke. Detta vin är en blanc de blanc vilket innebär att det är gjort på endast chardonnaydruvan. I doften fann deltagarna en tydligare aromatisk ton än i första vinet, rena gröna krispiga äpplen med en klar citruston och en tydlig brödighet. I smaken återkom gröna äppeln och den fräscha citrussmaken, samt lite toner av gräddkola.

Vin 3:
Tredje vinet som vi provade var Pol Roger brut réserve. Pol Roger är ett av få champagnehus som fortfarande är familjeägt. Det var sir Winston Churchills favoritchampagne och när han dog så fick husets flaskor under en tid ett sorgband på etiketten. Sedan 1985 bär deras Prestigechampagne namnet Sir Winston Churchill. Det vinet som vi provade är deras årgångslösa cuvee som är tillverkad för att smaka liknande varje år och spegla champagnehusets smak. Den innehåller alla tre tillåtna druvor i champagne, pino noir, pinot munier och chardonnay, 1/3 av varje sort. I doften fann vi även här en tydlig brödighet och friska toner av äpple och även päron samt lite doft av choklad. I smaken återkom äpplen men här drog de mer mot lite gula äpplen med viss fruktsötma.

Vin 4:
Det sista vinet var De Saint Gall rosé. Detta är ett vin som är gjort på lika dela chardonnay och pinot noir, där 17 % av pinot noir är i form av rött vin för att skapa rosén. Detta var ett väldigt ungdomligt och piggt vin med toner av hallon och äpple i både doft och smak där vi även hittade grapefrukt och en viss mineralitet.

Kvällen avslutades med att tillfälle för frågor, vilket resulterade i ett brett samtal och vin i allmänhet och champagne i synnerhet. En mycket trevlig afton!

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS