Upplevelser
Claes Johansson
May 08, 2017

Pompa och ståt på Champagneprovning i Örebro

Innan lördag var det många svenskar som drog sig ut på stan för att njuta av solen och det fina vädret. Själva begav vi oss till Grand Hotel i Örebro för att tillsammans hälsa sommaren välkommen genom att prova Champagne. Provningen tog plats i hotellets mysiga och stämningsfulla vinkällare, vars exklusiva miljö präglade kvällens anda.

Kvällen startade med att gruppen hälsades välkomna och fick en genomgång av vinets historia och hur det har utvecklats till den dryck vi känner idag. Under kvällen hände det att en och annan kuriosa om Champagne berättades, t.ex. som att man i början fick mousserande vin som en oönskad effekt vid tillverkning, och att denna process senare utvecklades till sin egen tillverkningsmetod. Det är nämligen denna metod som idag är känt som Champagnemetoden (eller klassisk metod) där vinet får jäsa en andra gång på flaskan.

Under tiden vinerna provades gick vi även igenom provningsmetodik, det vill säga vilka sinnen vi använder när när vi provar vin, hur vi använder dem och vad vi letar efter i vinet när det provas.

Kvällen bjöd på de följande vinerna:

Pata Negra

Pata Negra är ett spanskt mousserande vin av typen Cava. Cava innebär att vinet är gjort genom den klassiska metoden med en andra jäsning på flaska. Vinet är tillverkat på de för Cava kända druvorna Xarel-lo, Macabeo och Parellada.

Vinet var klar och mycket ljust gult med en doft av jäst, päron och citrus som drog mot grapefrukt. Flera av deltagarna kände även en viss jordighet i doften. I munnen var vinet ganska friskt med en tydlig syra där toner av äpplen anades. Pata Negra:n hade en kort eftersmak och flera kände en konstig smak vilket dröjde sig kvar och som även den drog åt jordighet.

Alexandre Bonnet

Detta vin från vinhuset Alecandre Bonnet, som har sitt säte i regionen Aube, är en årgångslös Cuvée. Detta innebär att man använder sig av vin från flera årgångar när man tillverkar det. Detta vin innehåller must från alla de tre druvorna Pinot Noir, Chardonnay och Pinot Munier, men med en större del Pinot Noir.

Doften var lite blyg men när den väl kom fann vi brödighet, äpplen som drog åt det röda och mogna hållet samt plommon. I smaken var de mogna äpplen helt klart dominanta, men det fanns en viss gräddighet i bakgrunden och några av deltagarna fann även plommon bland inslagen. Detta vin  hade en tydlig syra som var mycket mer integrerad jämfört med det förra vinet.

Palmer & Co 2008

Det tredje vinet vi provade var ett årgångsvin från kooperativet Palmer & Co. Att det är ett årgångsvin innebär att alla druvor som används vid tillverkningen är skördade det året som anges på flaskan. Man kan alltså inte blanda in viner från tidigare årgångar som är möjligt i årgångslösa Cuvéer såsom det förra vinet. I detta vin har man bara använt sig av två druvor vi tillverkningen, Pinot Noir och Chardonnay.

Vinet doftar friskt och inbjudande av gröna äpplen, bröd och minenralitet. Även i smaken hittade vi tydliga inslag av gröna äpplen och mineral samt grapefrukt och gula frukter.

De Saint Gall Rosé

Kvällens sista vin var en Rosé Champagne från De Saint Gall. Champagne är det enda området i Frankrike där man får tillsätta rött vin i sitt vita vin för att skapa Rosévin. I detta vin har man tillsatt 17% rött vin gjort på Pinot Noir från byn Ambonnay. Efter att detta gjorts blir druvfördelningen i vinet 50/50 mellan Pinot Noir och Chardonnay.

I doften fann vi sommriga inslag av hallon, äpple och stram mineral och dessa återkom även i smaken. Dock tyckte flera i gruppen att vinet var ganska obalanserat och lite tufft.

När alla vinerna var provade pratade vi lite om dem och de flesta i gruppen tyckte att årgångschampagnen var klart bäst och att det var en tydlig skillnad mellan Champagnen och Cavan.

Efter en frågestund med flera intressanta frågor tackade kvällens värd för visat intresse och gruppen bröt upp och begav sig ut i den ljumma kvällen.

Vi tackar er för en provning i klass och god stämning!

 

Vill du lära dig mer om Champagne? Besök en av våra Champagneprovningar Klicka här

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS