Upplevelser
Claes Johansson
May 09, 2016

Champagneprovning i Örebro den 07/05

Denna vackra sommardag, som bjöd på värme och strålande sol, träffades en härlig grupp upp i Örebro för att lära sig att prova champagne. Kvällen började med att vi gemensamt tog oss ner till Örebro Grand Hotells stämningsfulla och mysiga vinkällare. Väl där inledde kvällens värd med att hälsa alla välkomna.

Inledningsvis fick gruppen en liten genomgång om vinets historia och hur det genom årtusenden kommit att bli den dryck vi känner idag. Vidare pratade vi om hur man i början fick mousserandevin som en oönskad effekt vid tillverkning och hur det nu har utvecklas till en av de mest mytomspunna och glamorösa dryckerna vi har. Sedan gick vi igenom vad det innebär att ett vin har fått sin mousse via klassisk metod och hur man gör den sortens vin.

 

Villa Clara Cava
Cava innebär ett spanskt mousserade vin som är tillverkat på den klassisk metod med en andra jäsning på flaska. 
Detta är ett ungt fräscht vin med friskhet och viss mineralsaltet. Vi hittade även äpple, grapefrukt och viss bördighet.


De Saint Gall Blanc de Blanc Premier Cru
De Saint Gall är ett kooperativ det vill säga det ägs av flera vinodlare som själva inte har tillräckligt med mark för att göra en egen champagne. De går då ihop och gör champagne. För att få bli medlem i detta kooperativ krävs att du har en gård som är klassad som minst premier cru. Kvällens champagne var en Blanc de Blanc det vill säga en champagne gjord enbart på Chardonnay den gröna druvan i området. Vinet var krispigt med toner av krispig gröna äpplen, citrus med en tydlig mineralitet och markerad autolyse-karaktär. De flesta i gruppen blev väldigt förtjusta i detta vin och några höll det för kvällens bästa.


Nicolas Feuillatte
Nästa Champagne vi provade var en cuveé där man enligt gammal tradition blandat en champagne på vin gjort från alla tre druvor, Pinot Noir, Pinot Munier och Chardonnay. Detta gör man för att skapa ett så komplext och harmoniskt vin som möjligt genom att utnyttja karaktären från de olika druvorna och skapa större helhet. Detta vin serverades ur en halvflaska, i en halvflaska tenderar vinet att mogna snabbare. När vi smakade vinet kände vi tydliga mognadstoner i form av mogna äpplen, smörkola och svamp. Utöver detta fanns även en mycket trevlig mousse och frisk syra. Alla alla i gruppen gillade vinet och en höll den som kvällens favorit.


Henri Abele Rose Brut
Sist provade vi en rosé champagne. Även denna champagne innehåller alla tre druvorna. Smaken lockad precis som kvällen känsla av sommar och med toner av jordgubbar, hallon och krusbär och med en härlig fin syra. Detta vin blev de som de flesta i gruppen höll som det bästa för kvällen. Provningen avslutades med att lite samtal kring vin i allmänhet och Champagnen i synnerhet.

 

Det blev även tid för lite frågor innan vi avrundade och begav oss hem i den sommarvarma vårkvällen. Tack för en trevlig ikväll! /Sommelier Claes.

 

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS