Upplevelser
Sommelier Johan
Apr 04, 2018

Champagneprovning med Lanson denna långfredag

Trettiofyra själar hade trotsat långfredagens tristess och anmält sig till Taystas champagneprovning. Vi samlades på Elite Hotel i Gävle innan mörket hann lägga sid över staden. Jag såg själv extra mycket fram emot att få prova Champagne från Lanson, ett av de äldsta Champagnehusen.

Jag kan inte tänka mig ett bättre sätt att tillbringa en fredag som denna, än med just bra sällskap och ett eller flera glas av Champagne av hög kvalitet!

Vi värmer upp med Champagne och dess historia


Efter lite frågor om deltagarnas förhållande till mousserande och champagne i synnerhet gav vi oss i kast med att försöka bättra på statistiken lite. Historian om champagnens tillkomst och milstolpar i historien, samt Engelsmännen stora påverkan inom detta gicks igenom när proseccon Bacio della Luna serverades först på borden.

I detta vin hittade många både päron, citrus och gröna äpplen. Här fungerade osten riktigt bra till. Detta var ett trevligt vin som fungerar som aperitif men går även bra ihop med fisk och skaldjur.

Nu var alla väldigt törstiga igen och vi kastade oss över cavan Mistinguette Brut från Vallformosa. De allra flesta upplevde den som elegant med fin krämig mousse samt lite torrare än proseccon och där äpplen och syran dominerade.

Chipsen och salamin var goda följeslagare och vinet paras med fördel ihop med tapas eller grillad seafood.

Den världsberömda Lanson


Efter uppvärmningen avslutade vi historielektionen och gled in på Champagnes unika terroir samt huset Lanson's unika produkter. Vi började med Lanson Black Label Brut och nöjda suckar spred sig genom Pelarsalongen.

Komplexiteten gjorde att gästerna började hitta allt fler dofter och smaker i glasen. Röda äpplen, jäst, källare, mogen frukt och bröd var några av kommentarerna.

Den höga syran gör att vinet fungerar fantastiskt bra till fetare och krämigare rätter som brieostar och risotto.

Inför den fjärde drycken gick vi igenom tillverkningsprocessen och när vi testade Lanson Extra Age Brut var det många som drog lite extra på munnen. Nu tillkom ytterligare förslag som aprikos, exotisk frukt, brioche och mineral i vinet.

De allra flesta kunde både känna och uppskatta skillnaden på en lagrad champagne gentemot en NV. Den långa lagringstiden gör drycken mer komplex och skapar mognare toner som med fördel kan avnjutas tillsammans med mat.

Ett förslag på matchning som kom fram var tillbehör som svamp, tryffel eller liknande till ljust kött.

Lanson Rosé Label Brut var nästa flaska ut och vi gick igenom hur färgen skapas i drycken och varför det känns extra lyxigt och dekadent med just en roséchampagne. Många förvånades över hur komplex och strukturerad champagnen kändes och paralleller drogs med den upplevda tanninkänslan från den tidigare provade cavan.

Gruppens samlade betyg var att den växte enormt tillsammans med både ost, chark och sälta. 

Vi avslutar kvällen med ett vin för den kommande sommaren


Kvällens final bestod av Canard Duchêne Charles VII Smooth Rosé. Detta vin  avrundade kvällen på ett fint sätt med sin mjukare och rundare karaktär. Den upplevdes som perfekt till fruktdesserter, välkomstdrink eller på en solig altan en vacker sommardag.

Aftonens gäster var av det nyfikna och vetgiriga slaget så alla dröjde sig kvar en bra stund med frågor och önskade tips och förslag på drycker att prova och para med mat. Klockan var närmare 21 innan deltagarna till slut skingrades för kvällen för ytterligare äventyr och firande av påsken.

Tack alla fantastiska deltagare för en underbar långfredag, och jag ser fram emot kommande provningar med Taysta!

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS