Upplevelser
Skribent Frida
Jun 01, 2015

Champagneprovning i Västerås den 30/05/2015

Champagneprovning i Västerås Champagneprovning i Västerås 2 Champagneprovning i Västerås 3 I lördags arrangerade vi en Champagneprovning i centrala Västerås, vi provade tre olika Champagner och enölets råvaror Cava tillsammans med lite tillbehör. Oliver, som är salta, serverades för att deltagarna skulle ha en möjlighet att prova champagnerna som hade en friskhet och syra i sig mot sältan i oliverna. Kombinationen oliver och champagne var lyckad enligt deltagarna och när vi hade pratat om hur kombinationen sälta-syra fungerade klickade det direkt för en del deltagarna. De gjorde själva kopplingen att andra salta tillbehör fungerar ypperligt till champagne.


Vi pratade på ett lättsamt sätt om champagnetillverkning, olika stilar på champagner, historia och övriga mousserande drycker. Deltagarna tyckes ha trevligt under provningen och de pratade mycket med varandra, inte bara de som kände varandra sedan tidigare. De drycker som provades var:


Villa Clara
En lätt, frisk och fruktig Cava som fick inleda provningen. Här känner vi gröna friska äpplen (Granny Smith), grapefrukt och en liten brödighet. Villa Clara är en Cava utav de klassiska cavadruvorna Macabeo och Parellada. Dessa druvor ger gärna ifrån sig viner med en hög syra som är ypperliga till aperitif.


Nicolas Feuillatte Brut Reserve
En traditionell icke årgångschampagne NV. Den tillverkas utav de tre stora champagnedruvorna, Pinot Meunier, Pinot Noir och Chardonnay. I den här drycken kände deltagarna direkt skillnaden mellan en lättare Cava och en standard champagne. Doften var full utav gula äpplen, mandlar, brödighet, kaprifol och citrus. Nicolas Feuillatte som grundade champagnehuset sökte lyckan i USA efter andra världskrigets slut. Där levde han den amerikanska drömmen genom att ha byggt upp ett litet imperium av kaffe och choklad. Han umgicks i de fina Jet Set kretsarna i New York i början på 60-talet innan hans far gick bort och han ärvde vingården i Champagne. När han då återvände till Champagne och började göra sin egna champagne hade han en stor vänkrets som gärna drack hans champagne.


Nicolas Feuillatte Chardonnay 2006
En champagne som görs enbart på Chardonnay druvan vilket är en stil som kallas för Blanc de Blancs. Kommer från samma producent som den första champagnen i provningen. I den här champagnen känner man direkt chardonnaydruvan med mycket mineralitet som en deltagare. Den har också inslag av röda äpplen, nougat och apelsin. Då det här är en årgångschampagne från 2006 har den hunnit utvecklat lite andra komplexa smaker än vad Nicolas Feuillatte Brut Reserve har hunnit gjort.


André Clouet Grande Réserve
Det 4:e vinet och den sista champagnen i provningen var en champagne utav stilen Blanc de Noirs, vilket är en champagne enbart gjort på blåa druvor. I det här fallet är det den ädla druvan Pinot Noir som är råvaran och i de odlas en Grand Cru-byn Bouzy som är känd för sina förstklassiga Pinot Noir. I den här champagnen som också är en NV kan vi känna en mer blommig doft med inslag av mogna vinteräpplen, choklad, bröd, nötter, gula plommon och hyacinet. André Clouet är en producent som äger sina egna odlingar, han behöver inte köpa in druvorna från andra odlare vilket de stora champagnehusen behöver göra. André Clouet Grande Réserve är Sveriges mest sålda champagne och för priset den kostar på Systembolaget 279:- är det lätt att förstå varför. Producenten är känd för att göra mycket prisvärda champagner.

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS