Upplevelser
Dryckesexpert Michael
Nov 06, 2016

Champagneprovning i Gävle den 05/11

Den här lördagen hade vi samlats på Elite Grand Hotell i Gävle för att prova den ädla drycken champagne. Under kvällen provade vi fyra olika mousserande viner och vi varvade provningarna med att prata om tillverkningsmetoder, historia och så vidare. Vi började med att prova en cava för att sedan övergå till champagne. Följande drycker provades under kvällen.

Dryck 1 – Mistinguett Brut Cava
Cava är det spanska mousserande vinet som tillverkas enligt den klassiska metoden med en andra jäsning på flaska. Tillverkningssättet är samma som för champagne men då man arbetar med andra druvsorter samt har ett annat klimat och jordmån blir slutresultatet olikt champagne. Mistinguett har en doft och smak av gröna mogna äpplen, lätt rökighet samt en frisk syra och mjuka bubblor. Vinet görs av en familjeägd vingård i Penedes och det är den femte generationen som gör vinet nu. Reglerna kräver att cava ska lagras minst 9 månader på jästfällningen. Mistinguett har lagrats minst 18 månader på jästen vilket ger en högre komplexitet och smak.

Dryck 2 Canard Duchene Cuvee Leonie Brut
Vid dryck nummer två övergick vi till champagnen. En klassisk Non Vintage champagne gjord på en blandning av Pinot Noir, Pinot Meunier och Chardonnay. Doft och smak är frisk, fruktig, gröna äpplen, citrus, brioche och mineral (betongputs förslog en deltagare). Drycken har fått ligga hela 36 månader på jästfällningen, vilket är längre än vad standard cuvéer brukar ligga. I vinet är även hela 25% vin de reserve tillsatt för att ge ännu mer komplexitet och djup.

Dryck 3 Canard Duchene Brut Millésime 2008
En årgångschampagne från toppåret 2008. Doft och smak är mer koncentrerad med inslag av röda äpplen, citrus, mandel, brioche, svamp och nötter. Jämfört med den första champagnen är den här fylligare och passar utmärkt att dricka till mat som exempelvis fågel, fläsk, eller kraftigare fisk. Den har legat hela 5 år på jästfällningen och går bra att dricka redan nu men kommer att fortsätta utvecklas i källaren under flera år.

Dryck 4 Canard Duchene Charles VII Smooth Rosé NV
Vi avslutade provningen med en lite för deltagarna annorlunda champagne, nämligen en rosé. Den doftar och smakar betydligt mer frukt och bär än vanlig champagne. Här finner du toner av hallon, jordgubbar, smultron och vanilj. Det är en sötare champagne, dossage är hela 20 gram / liter.

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS