Upplevelser
Carl B
maj 16, 2016

Champagneprovning i Gävle den 14/05

I lördags arrangerade vi en härlig Champagneprovning i Gävle. Innan provningen kom igång så föll regnet nerför en mulen himmel, man vad gör när vi har solsken i glasen? För nog var det ingen som bekymrade sig om det svikande vårvädret under denna roliga afton.

Runt ett samlat bord tog vi oss an fyra stycken smakrika och differentierade mousserande viner, 3 champagner och en cava. Att testa "bubbel" utanför Champagne ger en väldigt tydlig bild av hur pass olika vin kan smaka, trots likvärdig framställning. Klimat, jordmån och druvsammansättningar har en påtaglig påverkan förstås. Det är trots allt två väldigt skilda drycker, och kanske är det fel att gradera dem gentemot varandra. De fyller båda sin roll och syfte. Vilket också gjorde sig påmint när vi kombinerade vinerna ihop med lit lättare tilltugg såsom salta och söta kex, utvalda ostar och även lite grönt.

Villa Clara
Det här vinet har fått vila på jästfällningen i minst 1 år vilket är mer än den genomsnittliga Cavan. Ursprunget är Penedes i Katalonien (Spanien) och det är där den mesta Cavan produceras. Både i doft och smak kan en mer påtaglig jästpåverkan hittas i form av kex och nötter. Men framförallt kom den gulfruktiga, tropiska fruktaromen fram tillsammans med en lätt angenäm pretroleum/plastig doft. Smaken var något kort och okomplicerad men ack så god.

De Saint Gall
Från en sammanslagning av nästan 1000 vinbönder i Champagne har de gått ihop och plockat ut sina gårdars bästa Chardonnaydruvor för att tillverka denna Blanc de blancs under eget märke. utifrån den förkunskapen och synintrycket förväntades en något krispigare grönfruktig champagne än vi fick uppleva. En hög koncentration med fin rondör och tydlig terroir tillsammans med ett stort spektra av kryddighet och fruktsötma fick oss att verkligen tycka olika. Russin, dadlar, jul, honung, apelsin, gråpäron, krutrök... Ja, det fanns mycket att hämta

Lanson Massé brut
Från det klassiska vinhuset Lanson, grundat 1760, hittar vi här en cuvée med en skarpare ton och något syrligare angrep på tungan initialt. Det har en hög smak men inte alls samma tyngd och kropp som övriga viner. Dofterna kund vi enas om hade en något örtig/gräsig ton. Elegansen och den friska frukten finns kvar och ger en lång behaglig eftersmak. Tack vare deras minutiösa kontroll av jäsningen har de skapat den s.k. "Lanson Style" som är fri från malolaktisk jäsning och ger just detta smakspel.

Bollinger
Bollinger gör även dem ett vin som är väldigt typiskt deras stil. Med en hög grad inblandning av Pinot Noir (alltid minst 60%) och alltid med en touch av fatlagrad champagne får de fram ett mousserande vin som nästan påminner lite om röda viner i smak och doftbeskrivning. Det kan dölja sig smak av lingon, jordgubbar, muskot, rostat bröd och även doftar av rök och kryddor. Ett fylligt vin med sammetslen mousse och lång eftersmak som skulle kunna stå pall mer än bara rena skaldjur på tallriken.

Visst går det att dricka cava utan att rynka på näsan, och dessutom väldigt prisvärt. Däremot var det ett enat beslut om att Champagne ändå smakade snäppet bättre, men vilken som föll våra gommar bäst i smaken var något delad. Kanske hade vi så pass olika stilar att de, som sagt, alla har sin plats, syfta och roll på bordet? En sak är i varje fall säker, det finns mycket att upptäcka!

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS