Upplevelser
Dryckesexpert Michael
Apr 04, 2018

Vi firar påskafton med Champagne från Europas hov

På påskafton passar det perfekt med en champagneprovning. Vi hade förberett för en trevlig champagneprovning på Elite Grand Hotell i Gävle. Vi skulle prova fem olika drycker tillsammans med olika goda tillbehör samt prata om den ädla drycken i allmänhet.

Tillbehören som vi hade ikväll var brieost, 18 månader lagrad svensk greveost, krämig mjölkchoklad, grekiska oliver, sötlakrits samt potatischips smaksatta med rostad vitlök och havssalt.

Fruktigt vin som sällskapsdryck


Vi började kvällen med att prova Bacio della Luna som är en årgångsprosecco Superiore av högsta kvalitets märkningen DOCG. Det är ett fruktigt vin med inslag av gula äpplen, päron, örter, citrus och melon. I munnen är det fruktigt med bra balans mellan syra och sötma.

Förutom att passa perfekt som sällskapsdryck passar det mycket bra ihop med lite kryddstarkare asiatisk mat, fisk och skaldjur samt även rostad tomatbruschetta. Prova det gärna till smörstekt sparris med lite parmesanost. Det gick väldigt bra ihop med den krämiga brieosten.

Champagne som serverades på Europas hov


Efter vår start i Italien gick vi över till att prova champagne för hela slanten. Den här champagnen kommer från ett av de äldsta husen i Champagne, Lanson grundades nämligen redan 1760.

Vinet har en doft och smak som är frisk, fruktig med inslag av röda äpplen, persika, nougat, bröd och grapefrukt. Det har en lång frisk eftersmak och moussen är härlig. Lanson har som champagnehus en stil som inbär att vinerna inte genomgår en malolaktisk jäsning utan alltid har en frisk syra.

Lanson Black Label Brut har legat hela 36 månader på jästen vilket är mer än dubbelt så länge som reglerna kräver. De blev tidigt hovleverantörer av sin champagne till flera av Europas hov, bland annat Sverige och Storbritannien.

Champagne för snacks och plockmat


Kvällens andra champagne var Canard Duchenes Brut Millésime 2008. Det här är en årgångschampagne där alla druvorna kommer från toppåret 2008. Vinet har fått ligga hela fem år på jästen. Jämnfört med Lanson Black Label är det här en champagne med en större kropp.

Vinet har smak och doft av mandel, bröd, röda äpplen och bland annat svamp. Det passar väldigt bra ihop med smakrika ostar och pastejer. Prova det till helgrillad kyckling fylld med rotfrukter och svamp. Detta passade väldigt bra ihop med den lagrade hårdosten.

Lanson Extra Age togs fram till husets 250 år firande. Målet var att göra en champagne som kunde möta sig med de bästa från området men till halva priset. Det är en multi-vintage från åren 2004, 2005 och 2006. Det har legat minst sex år på jästen.

Doft och smak är utvecklad, mycket toner av citrus, aprikos, mineral, bröd och persika. Lanson Extra Age är en fyllig och mycket smakrik champagne. Den passar bra att njutas av på egen hand eller till vällagrade hårdostar, anklever och smakrika rätter av anka.

Till den söta lakritsen fungerade den här champangen väldigt bra, många deltagare blev lite överraskade av hur gott det blev. Champagnen var tillräckligt kraftig för att klara av den smakrika och ”feta” lakritsen och kvar blev all god smak.

Vi avslutar Champagneprovningen med bärig smak och doft


Vi avslutade kvällen med att prova den härliga Lanson Rose Label Brut. Jämnfört med traditionell NV champagne är det här vinet helt annorlunda. Doft och smak är bärigt, med smultron, jordgubbar, citrus och grapefrukt. Den är mycket mer ungdomlig bärig än brödig.

Den fungerar väldigt bra ihop med vitmögelostar och även till mat. Prova till grillad kyckling eller lax, eller till den smakrika tacomiddagen.

Förutom att prova vinerna pratade vi om tillverkningen av champagne och att det är den andra jäsningen på flaska och tid på jästen som är det viktiga för komplexiteten. Vi pratade även om vad det är som gör just champagne så unikt och eftertraktat som det är. Många frågor och en bra avslutning på en solig påskafton i Gävle för deltagarna.

Vi tackar för oss för denna gång, och vi ser fram emot kommande provningar med Taysta denna vår!

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS