Upplevelser
Monica Ahlund
Dec 12, 2017

Lyxig champagneprovning i Gävle

Elite Grand Hotel välkomnade mig i juleskrud. I afton var det dags för en av mina absoluta favoritprovningar, Champagne! Vi hade fått äran att gästa själva vinkällaren på hotellet och stämningen var från första stund varm, familjär och hög. Det bådade för en lyckad afton. Under kvällen kom vi att prova uteslutande mousserande drycker, en Prosecco och resterande champagne. Till dryckerna serverades tilltugg i form av spröda potatischips, oliver, kex med kantarellost, gräddost, serranoskinka och en skiva citron som vi experimenterade lite med. Vi började vår provning med att öva upp vår provningsteknik och väta våra strupar med en tankjäst prosecco, för att sedan testa oss igenom urtyperna av champagnesorter. Tanken med upplägget var att enklare kunna upptäcka skillnader och likheter sinsemellan, och varför inte hitta varsin ny favorit inför de kommande högtiderna.

Bacio della Luna


Detta vin är en årgångsprosecco från det svala norra Italien vars druvor plockas för hand. Vinet har den högsta klassningen i Italien, d.v.s. Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOCG). Här hittade vi ett mycket fruktigt vin utan lagringstonermed inslag av gröna äpple och päron samt en liten beska i eftersmaken.

Framför oss hade vi nu fyra champagner att testa oss igenom. Innan vi påbörjade provningen berättade jag om området Champagne i Frankrike, och i stora drag vad som skiljer champagne från andra mousserande drycker. Jag gick även igenom några delar av den stränga lagstiftningen som gäller i området och som säkerställer att vinerna som produceras där är av högsta kvalitet. Jag berättade även om den tålamodsprövande och invecklade processen som tillverkning av champagne faktiskt är, och skälet till varför champagne alltid är så kostsamt. Därefter var det äntligen dags att prova det första glaset.

Lanson Black Label Brut


Vi började med en klassisk Non Vintage champagne. En Non Vintage skall smaka detsamma år efter år och för att få fram den typiska karaktären för vinet har man använt sig av reservviner från inte mindre än 10 årgångar. Lanson tillåter inte sina viner att genomgå den malolaktiska jäsningen, vilket ger en påtaglig fräschör till deras champagner. Vinet har legat på sin jästfällning i 36 månader och har en utpräglad brödighet. Vi hittade mogna gula äpplen, kex och grapefrukt. Druvsorterna för Black Label är 50% Pinot Noir, 35% Chardonnay och 15% Pinot Meunier.

Lanson Rosé Label Brut


Även detta vin är en Non Vintage och produkten av 10 års reservviner. Det har också lagrats 36 månader på sin jästfällning. Här hittade vi en lyxigt frisk och fruktig champagne med inslag av smultron, blodapelsin och brioche. För att tillverka denna roséchampagne har man blandat rött och vitt vin, något som är förbjudet i övriga delar av Europa. Druvsorterna för Rosé Label är 53% Pinot Noir, 32% Chardonnay och 15% Pinot Meunier.

Canard Duchênne Authentic brut 2008


Det här vinet har fått gå igenom den malolaktiska jäsningen, vilket ger en annorlunda karaktär åt vinet. Det ger en mjukare känsla i munnen och syran känns mindre påtaglig. Vinet har legat fem år på jästfällningen vilket resulterat i härliga mognadstoner. Årgången 2008 i Champagne är en årgång som kommer att utvecklas väl i källaren. Man kan absolut se fram emot att spara denna årgång för ett speciellt tillfälle i framtiden då vinet kommer bara att förbättras. Vi hittade mer mogna och söta frukter, inslag av röda äpplen, citrus, mandel, brioche och svamp. Vinet hade en behaglig syra och lång eftersmak. Druvsorterna för Canard Duchênne är Pinot Noir 40%, Chardonnay 30% och Pinot Meunier 30%.

Lanson Extra Age Brut


Här hittade vi ett vin som formligen skrek kvalitét och prestige. Vinet lanserades till Lansons 250-årsjubileum och är gjort på de främsta druvorna från de bästa områdena i Champagne. I vanlig ordning har man uteslutit den malolaktiska jäsningen, vilket gör att detta vin har en fantastisk fräschör och fruktighet, trots de sex årens lagring på jästfällningen. Druvsorterna för Extra Age är 60% Pinot Noir och 40% Chardonnay. Vinet har toner av söt citrus, aprikos, mineral och en angenäm brödighet.

Denna härliga kväll uppfyllde våra förväntningar med mycket spännande diskussioner, frågor och funderingar. En kväll som nog ingen av oss ville att den skulle ta slut, precis som det skall vara under en provning med Taysta! Tackar ödmjukast för att jag fick vara er ciceron under en fantastisk kväll! Fler lyxiga provningar väntar i vinter, mer information finner du här.

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS