Upplevelser
Monica Ahlund
Nov 07, 2017

En flärdfull afton!

Klockan var en minut i sex och utanför dörrarna till den grandiosa pelarsalen på Elite Grand Hotel i Gävle var stämningen hög och full av förväntan. Ikväll var en alldeles speciell kväll, ikväll var en kväll som skulle gå i lyxen och dekadensens spår, ikväll skulle vi prova champagne!

Vi började vår provning genom att förflytta oss till själva regionen i Frankrike. Vi gick igenom en del om dess placering, klimat och jordmån som förklarar en del av vinernas karaktär. För att få ut det mesta av vinerna gick vi igenom de fyra stegen i provningsteknik och var i munnen man känner de olika grundsmakerna bäst.

Bacio della Luna


För att mjuka upp smaklökarna började vi med en härligt fruktig Bacio della Luna. Med dess toner av gröna päron, äpplen och citrus gav det oss en referens till de mer komplexa champagnerna som stod på tur. Vinet är en årgångs Prosecco som lever upp till de högsta kvalitetskraven i Italien. Det har därmed fått appellationen DOCG som står för Denominazione di Origine Controllata e Garantita. Prosecco görs, till skillnad från champagne, med en andra jäsning i tank istället för på flaska. Detta gör att Prosecco nästan helt saknar karaktär av jästfällning.
Vi jämförde färgen på vår Prosecco med vinet i glas nummer två och såg en avsevärd skillnad i färg. Proseccon var mycket ljust gulgrön medan vinet i glas två hade en djupare gul färg.

Canard-Duchenne


Därmed hade vi kommit till vårt första champagneglas. Inledningsvis berättades kärlekshistorien mellan tunnbindaren och vindruvsodlaren i Montagne de Reims som mynnade ut i den ljuva champagnen Canard-Duchenne. Den är gjord på en blandning av de tre vanligaste druvorna när det gäller champagne: Pinot Noir, Chardonnay och Pinot Meunier. Champagnen är komplex och vi hittar en tydlig brödighet som kommer från tiden på jästfällningen. Just det här vinet har legat hela 36 månader på sin jästfällning. Den lagstadgade tiden är 15 månader i flaska, varav minst tolv av dessa på jästfällningen. Här berättades det om hur man kan göra vita viner på blå druvor och varför man alltid skördar druvorna för hand i champagne.

Lanson Black Label Brut


Nästa glas visade sig innehålla ett vin gjort på nästan samma sammansättning druvor och med samma tid på jästfällningen. Det gjorde att vi hittade en del likheter i dessa två viner. En uppenbar skillnad var dock att vinet i glas nummer tre var betydligt friskare och fruktigare. Vinet var Lanson Black Label Brut. Lansons viner genomgår ingen malolaktiska jäsning. Utan denna förvandling av äppelsyra till mjölksyra blir resultatet en friskare och fruktigare stil, vilket uppskattades bland många gäster. Här fick gästerna en snabbkurs i hur man sabrerar en champagneflaska med olika tillhuggen, allt från kökskniven till fläskfilén! Vi talade också om varför man sabrerar och vilka knep som är bra att kunna innan man slår till!

Lanson Rosé Label Brut


I glas fyra och fem valde vi att stanna kvar hos samma producent för att bättre kunna jämföra stilar sinsemellan. Glas fyra bjöd på en krispig men samtidigt komplex roséchampagne, Lanson Rosé Label Brut. Vid tillverkningen av roséchampagne är det tillåtet att blanda vitt och rött vin. Detta är inte tillåtet i övriga delar av den ”gamla världen” (områden i Europa där vin har odlats i tusentals år). Avgjutningen kompletterades med ett flertal anekdoter, däribland historien om champagneflaskans utformning, varför ”Den gula änkans” köksbord hamnade nere i hennes vinkällare fullt med borrade hål samt hur mycket champagne Winston Churchill egentligen drack.

Lanson Extra Age Brut


Då var det så dags för det sista glaset. Vi fick avnjuta ännu en ljuv skapelse från Lanson, Lanson Extra Age Brut. Detta vin skapades inför husets 250-årsjubilemun 2010. Här har de använt sig av Pinot Noir och Chardonnay uteslutande och vinet har sedan fått vila på sin jästfällning i hela sex år. Det är ett vin som är kraftfullt och som verkligen tar plats.

Till våra ljuva drycker fick vi dessutom prova en mängd godsaker. Vi fick bland annat testa om det egentligen är så gott med jordgubbar och champagne. Därefter fick vi prova en ost som var en oväntad bra smakkompis och uppleva hur fantastiskt gott det är med tryffelchips till en vällagrad champagne. Till slut upptäckte vi hur sältan och fetman i en tapenade trivs bra ihop med den friska champagnen och vad en syrlig frukt kan göra med ett syrligt vin. Gästerna var otroligt intresserade och härligt frågvisa och bjöd på en massa skratt och en trevlig stämning, precis som det skall vara under en provning med Taysta. Fler provningar väntar i höst, mer information finner du här.

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS