Upplevelser
Dryckesexpert Michael
May 14, 2019

Fredagsmys Med God Champagne

Ett glatt gäng samlades denna trevliga fredagskväll för att få en bra start på helgen med en champagneprovning på Elite Grand Hotell i Gävle. Gästerna dök upp leendes och redo för en smakfylld kväll.

Under denna kväll skulle vi prova fem olika viner och samtidigt prata om den ädla drycken. Till vinerna hade vi såklart goda tillbehör så som rostade och salta mandlar, lagrad cheddarost, svarta oliver, salt och karamellig mjölkchoklad och sötlakrits.

Perfekt till skaldjur och fisk


Vår första dryck var champagnen Alexandre Bonnet Grande Reserve Brut från Alexandre Bonnet. Den är gjord mestadels på pinot noir med en liten del chardonnay. Huset ligger i Cote des Bar i sydöstra champagne. Champagnen är utvecklad med gula äpplen, rostad bröd, nougat, apelsin och grapefrukt. Medelfyllig med bra syra. Mycket gott till fisk och skaldjur, tex tonfisk tartar.

Näst på tur kommer en cava från norra Spanien nära den fraska gränsen. Perelada Cava Stars Organic Brut är gjort på de traditionella druvorna för cava. Det är ett vin med ren och frisk smak av päron och med en lätt brödighet. Det är ett lätt vin med bra syra. Mycket god till skaldjur.

En smak av vintage


Sedan kommer den här champagnen som har legat hela sex år på jästen vilket är ovanligt för en vanlig non-vintage. Champagne de Castelnau Brut Reserve är gjord på de tre vanliga druvorna, chardonnay, pinot noir och pinot meunier. Den långa tiden på jästen har gett champagnen en fylligare kropp och större komplexitet. Smaker vi bland annat hittar är kryddor, mandlar, hasselnötter, och  mogna aprikoser. Bra syra och fina bubblor. Passar bra till både fågel och fisk. Det här blev en riktigt lyckad kombiantion tillsammans med sötlakritsen.

Nu var det dags att prova en årgångschampagne från det fantastiska året 2008. Gyllene i färgen med aromer av äpplen, nötter, svamp, bröd och bland annat mineral. Canard-Duchene Brut Millésime 2008 har mycket bra syra och lång längd på denna champagne. Gräddig mousse. En champagne som är lika god att dricka för sig själv som tillsammans med passande mat. Prova till sushi eller tex fågel. Vi åt den lagrade cheddarosten och det blev en lyckad kombination.

Elegans och salt mjölkchoklad


Vi avslutade kvällen med Pol Roger Brut vars still kännetecknas av renhet, elegans och finess. Champagnen har en fruktig doft av äpplen, citron, nougat, rostat bröd och bland annat mineral. Bra fyllighet och hög syra. Bubblorna i den här champagnen är mycket små och fina. Passar bra till smakrika rätter, tex anka. Mycket bra både till cheddarosten och till den salta mjölkchokladen.

Tack så mycket för att ni ville komma och njuta med oss denna afton, glöm inte att hålla utkik på hemsidan efter nya goda provningar! Hoppas att vi ses snart igen!

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS