Upplevelser
Dryckesexpert Michael
May 15, 2017

"Mumsig" Champagne upplevelse med Mumm Cordon Rouge

Det är äntligen slutet på arbetsveckan, semestern befinner sig runt hörnet och vädret är strålande. Allt detta är värt att fira, vilket gjordes med en Champagneprovning på Hotel Sheraton i Stockholm. På provningen fick vi chansen att gemensamt upptäcka tre lyxiga Champagner och en Cava för att se om vi kunde lära oss skillnaderna mellan de olika stilarna och dryckerna. Kvällens urval bestod av de följande drycker:

1. Grans Moments Brut Cava art nr 77824 

Vi började resan med ett resestopp i soliga Spanien. Kvällens första dryck var nämligen en spansk Cava vid namn Grans Moment. Denna Cava är gjord enligt samma metod som Champagne med en andra jäsning på flaskan, och har legat 12-16 månader på jästen. Doften är fruktig med inslag av äpplen, kaprifol och vita vinbär. I munnen är den mjuk och frisk med en medellång eftersmak. Perfekt som aperitif med några oliver eller så till.

2. Philipponnat Royal Reserve Brut art nr 77363 

Den andra drycken vi provade var kvällens första Champagne. Denna Royal Reserve tillverkades i Philipponnat, ett franskt Champagnehus som har varit med i spelet sedan 1500-talet. Doften är elegant fräsch och frisk med lättrostade toner och inslag av citrusfrukt, mogna vinteräpplen, krusbär, jäst och smör. Smaken är elegant, fruktig, fräsch, syrligt torr, och smaken är balanserad med tydliga äppeltoner, gräddkola och visst inslag av bröd. Den här Champagnen har en större andel reservvin, 25-35%, vilket ökar komplexiteten.

3. Mumm Cordon Rouge art nr 7543

Kvällens andra Champage var Mumm Cordon Rouge som är en klassisk NV gjord på en blandning av de tre druvorna Pinot Noir, Chardonnay och Pinot Meunier. Doften är fruktig med inslag av gröna äpplen, päron, kex, citrus och örter. Smaken är fruktig, där vi nyfiket finner gröna äpplen, persika, kex, örter och apelsin. Jämfört med Ayla Brut Nature är den här fylligare och sötare.

4. Mumm Cordon Rouge Rose art nr 82232   

Vi avslutade kvällen med en härligt frisk Roséchampagne. Doften är generös med hallon, jordgubb, smultron och inslag av vanilj och honung. Smaken är även den fruktig med bland annat hallon och skogsbär. Det är en dryck med pigg syra och lång elegant eftersmak. Dosagen på den här Champagnen är bara 6g/L vilket öker det friska intrycket.

Förutom att prova Champagne så diskuterade vi dess historia och tillverkningssätt. Vi pratade även om andra vindistrikt som gör mousserande viner av hög kvalitet, t.e.x. Franciacorta i Italien, Cremet de Bourgogne, och vissa sydafrikanska mousserande viner. Alla gjorda enligt den traditionella metoden.

Vi tackar er i Stockholm för en trevlig kväll i gott sällskap!

Vill du lära dig mer om Champagne? Besök en av våra Champagneprovningar Klicka här

 

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS