Vin & mat
Skribent Frida
Dec 04, 2013

Champagne med mat

Uppdaterad: 04/02/2019


Champagne med mat kan ibland ses som något svårkombinerat. Många ser just Champagne som endast något man dricker vid firande och konsultation. Men ack så fel de har!

Champagne är ett otroligt matvänligt vin. De olika variationerna av Champagne bjuder på olika dimensioner och matvänliga kombinationer. Ibland kan det vara svaårt att para ihop Champagne med mat, men nu ska vi göra det super enkelt. Följ med!

5 olika typer av Champagne


Blanc de Blanc är endast gjort på den vita druvan Chardonnay och är lättare i både viskositeten och aromerna. Det är oftast fruktbaserat med en tydlig syra.

Passar utmärkt som aperitif och går i allmänhet bra med lättare mat, såsom ostron, sallader och om vinet är halvtorrt så passar det även utmärkt till asiatisk och stark mat. Även heta och peppriga rätter sällskapas gärna av ett glas Blanc de Blanc.

Blanc de Noir är enbart gjort på de röda druvorna Pinot Noir och Pinot Meunier. Dessa Champagner är ofta bastanta och maskulina med en djupare färg och karaktär jämfört med Blanc de Blanc.

Paras vanligtvis fantastiskt med fylliga och likaså mer bastanta rätter. Friterat, grillat och vilt harmonierar väl med denna Champagne.  Svamp, tryffel och starka ostar dansar rentav vals med Blanc de Noir. Passar som handen i handsken till grillad ren och potatismos på planka.

Non-Vintage är en blandning mellan olika druvor och årgångar och proportionen varierar från producent till producent. Detta är Champagnehusens "husstil" som ska vara lika år efter år. Det ska lagras minst 16 månader på flaska.

Passar till rysk kaviar, ostron, fisk och skaldjur, men även till krämiga rätter såsom vitmögelost, ostpaj eller gratänger. Passar perfekt till stekta pilgrimsmusslor. En kombination gjord i himlen är ett glas Cuvée Champagne till soyamarinerad pekinganka och krämig risotto. Det är en maträtt som får smaklökarna att dansa till denna ädla dryck.

Årgångsbetecknad Champagne är gjort på druvor från en enda skörd och lagras i minst 3 år på flaska, de bättre lagras upp mot 7 år. Vinerna har rikare och mer komplexa smaker.

Rekommenderas att avnjutas ensamt eller till vällagrad hårdost. Dessa viner passar utmärkt, efter rätt lagringstid, till komplexare rätter som exempelvis anka och anklever. Lanson Extra Age Brut är just ett sådant vin. Prova Champagnen till lättstekt anka med endast lite salt och peppar. Servera med tryffelsmör, svamp och blomkålspuré. Smaskigt!

Rosé Champagne är oftast gjort genom att man blandar vitt och rött vin till en så kallad Rosé d´assemblage. Vinet står utanför det vanliga schemat och passar till grillad kyckling, hummer och fisk såsom exempelvis en grillad lax- och getostsallad.

Passar även perfekt för att lyxa till tacokvällen! En het och smakrik tacos med guacamole tillsammans med bubblig rosé skapar verkligen en salig blandning av smaker, en smakupplevelse delux!

Tips för att kombinera Champagne med mat


Vi har tittat på flera stilar Champagne, dess skillnader och tips för hur du kan kombinera dem. Men, vi ska också gå in lite mer på vad det är för grundsmaker och egenskaper du vill leta efter i maten för en riktigt lyckad smakupplevelse. Har du kunskap om detta så är det endast din fantasi som sätter gränser för vad som serveras hos dig!

Champagnerna passar till syrlig mat, och det hittar du i exempelvis färska hallon, citron cheesecake, getostar och ostron med vinägerett. Drycken passar även till sälta som du bland finner i rom, hårdost, fårost och saltade produkter som nötter eller inlagd gurka. Champagne serveras också mycket bra till mat eller tilltugg som har en viss beska, det finner du mest i de som är grönt, i olika typer av sallader och örter samt grön paprika, limeskal och hårt grillad mat.

Maträtter som besitter en viss starkhet fungerar mycket bra till champagne. Exempel på detta är Scampi Piri Piri, chili marinerad svamp sallad och asiatisk mat. Gräddig mat passar också mycket fint, exempelvis feta ostar som Brillat Savarin, feta pastarätter och risotto. Det går också att servera ett glas Champagne till lätt kött. Det är då framförallt fisk, skaldjur, kyckling upp till anka för vissa vintage champagne samt blanc de noir champagner som gäller då.

Lär dig mer: Champagne - En kort historia om dryckens ursprung.

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS