Vin & mat
Carl B
nov 19, 2021

Chablis eller Chardonnay, vad föredrar du?

Den som är van att beställa ett glas vitt att smutta på en härlig vårdag eller köpt en flaska vitt vin på måfå har nog mycket troligt fått smaka på ett vin gjort på druvan Chardonnay. 

 

Det är nämligen den druva som är mest utbrett odlad i världen och går att finna i nästan vilket vinodlande land som helst. Det finns dock en grön druva som odlas på större areal än Chardonnay - Airén. Men den är långt ifrån lika förekommande världen över och förknippas starkt med spanska viner. 

 

I den här artikeln tar vi reda på vad som ligger bakom Chardonnays succé världen över och hur de olika Chardonnay-stilarna skiljer sig åt. Vi bekantar oss även närmare med vindistriktet Chablis som enligt vissa är världens bästa Chardonnaydistrikt.

 

Behöver du hjälp med att kombinera mat och Chardonnay? Matbloggaren Madeleine på Landleys Kök har samlat en utförlig lista på goda maträtter som passar till Chardonnayviner.

Gröna druvor på vingården.

Chardonnays ursprung och olika stilar

Druvan sägs härstamma från en uråldrig druva kallad Gouais Blanc. Det är en grön druva som härstammar från Kroatien och blev populär bland romarna. När den väl togs till västra Europa och centrala romarriket korsades den med Pinot Noir. Resultatet blev en mild grön druvaromatisk sort, Chardonnay, som gav mycket frukt och lättillgängliga viner.


Chardonnay har en väldigt välkommen anpassningsbarhet och är relativt lättodlad. Därför den kan gro och ge frukt i såväl svala tyska vinbyar som till brännheta australienska tunnland. Naturligtvis påverkar det karaktären enormt men det kommer alltid finnas en hint och primär arom av Chardonnay i glaset. En smak som lätt kommit att bli ”smaken av vitt vin”. 

 

Det är svårt att säga exakt vad druvan har för primär druvarom i sig utan den ändrar sig väldigt mycket beroende på odlingsteknik och vinifiering. 

 

Missa inte: Årets bästa röda viner

Fatlagrad Chardonnay

Först har vi de fatade vinerna, som blivit omåttligt populära och gärna fått bli en blandningskomponent till andra druvor, för att ge en hint av tannin, högre fyllighet och rundör. 

 

Tydligaste trendboomen av fatlagrade Chardonnay vill jag påstå är i USA, där de normalt alltid varit vana vid svulstiga varma viner. Ett hett klimat, intensiv fatlagring och hög syrekontakt har givit deras Chardonnayviner en framstående arom och smak av popcorn, brynt smör och kola. 

 

Den pushades till sin spets och folket började till slut t.o.m. tröttna på denna Chardonnay-stil. De började beställa ABC-wine – Anything But Chardonnay, i hopp om att få mer fräschör och friskhet i glaset. Då kunde man istället, något felaktigt, få ett amerikanskt Chablis-wine. 

 

Övriga fatrika Chardonnayviner hittar vi världen över och de allra bästa (och dyraste) i Frankrike, från Côte d’Or. Inte med samma vaniljton och sötaktighet som i nya världen (utanför Europa), men väldigt lena, kryddiga och nötiga i stilen med en bra balans av ihållande syra och fräsch stenfrukt. 

Ståltanksjästa Chardonnayviner

Den ofatade varianten av Chardonnay som får mogna på ståltank får inte samma kontakt med syre och oxiderar inte på samma sätt. Detta gör att en s.k. malolaktisk jäsning tar vid. Den som ombildar syrorna och gör vinet lent och oljigt/smörigt.

 

Här tar istället frukten och friskheten största fokus i smaken. De billigare varianterna av Chardonnay är ofta oekade eftersom det är en dyr tillverkningsmetod. Dessa kan därför vara lätt att ta för ett mycket enkelt och kanske lite tråkigt vin. 

 

Men det finns massor av guldkorn även av ståltanksjästa Chardonnayviner, från såväl klassiska vindistrikt i Frankrike, Tyskland och Italien som från Chile och Sydafrika.

Ett glas Chardonnay-vin som står på bordet.

Mousserande viner på druvan Chardonnay

Den slutliga varianten som Chardonnay passar ypperligt för är mousserande viner. Dessa kan både vara ekade och oekade, där det sistnämnda är absolut vanligast. 

 

Blanc de Blanc (BdB) är ett uttryck som vanligen kan läsas på mousserande viner av just Chardonnay. Innebörden är nämligen att det är ett vitt vin gjort på enbart gröna druvor. I Champagne innebär det uteslutande på Chardonnay, varför BdB är vedertaget ett Chardonnayvin. 

 

När druvaromatiken får harmoniera med en härlig mousse, får förhoppningsvis en långsam mognad på sin jästfällning, och blommar ut i ett kvalitativt mousserande vin, möts man av en friskhet och krispighet som går utöver de stilla vinernas blommiga och fina äpple- och päronton. 

 

Vi kan få toner av citruszest, apelsinblommor och kiwi samt en hel del brödighet som brioche, nougat och brynta smaker. 

 

Läs även: De bästa Chardonnay-vinerna på Systembolaget

Chablis – världens bästa Chardonnaydistrikt?

Sett till historien har vindruvor odlats här och vin gjorts sedan 1200-talet när cisterciensermunkarna kom dit. För bara ca 60-70 år sedan var Chablis ett erkänt vindistrikt på bara drygt 500 hektar. 

 

Allteftersom det vuxit i popularitet och kvaliteten ökad i omkringliggande gårdarna (förmodligen tack vare ekonomisk kapacitet och även ekonomiska intressen) har distriktet Chablis ökat kraftig. 

 

Som tidigare nämnt gjorde t.o.m. vinhus i Nya Världen ”Chablis-wine”, viner i Chablisstil men utanför Europa. Chablis hade blivit omåttligt populärt och stod statussymbol för friska, torra och ambitiösa Chardonnayviner utan fatlagring. 

 

Med sin spridning och uppsving i media har priserna gått upp och distriktets gränser breddats. Numera är det över 5000 hektar som innefattas under appellationen Chablis. 
 

Området ingår i vinregionen Bourgogne trots att det ligger lite utanför och en bra bit nordväst om de övriga appellationerna. Chablis ligger strax söder om Champagnedistriktet. Här odlas i princip uteslutande torra Chardonnayviner. På senare år har det blivit några producenter som jobbar med ekfat men majoriteten är överhängande ofatat. 

Chablis olika klassificeringar

Väldigt vanligt är att du kan hitta viner från Chablis med väldigt olika prisklasser från samma varumärke. Det har att göra med att stora delar av Chablis samägs av stora kooperativ av vinbönder. Tillsammans förfogar de över stora arealer och skapar skalfördelar på marknaden. Detta genom att exportera, marknadsföra, och även vinifiera sina skördar ihop. T.ex. Brocard eller la Chablissiene.


Om du är ute efter en autentisk och klassisk Chablis bör du gå upp lite i pris och söka efter en Premier Cru eller Grand Cru. Dessa kommer från de främsta av vingårdar med högsta klass i distriktet. 

 

Grand Cru-klass innehar endast 7 stycken byar som alla samsas kring en dal likt en amfiteater i hjärtat av Chablis och Premier Cru ligger följaktligen i anslutning till dessa längst floden Serein. De enklare klasserna därunder kallas Village Chablis och Petit Chablis.

 

Det kan vara svårt att välja rätt vin bland de olika klassificeringarna. Allt om Vin:s vinexpert Andreas Grube har listat de bästa Chablis-vinerna på Systembolaget för alla plånböcker.

En öppnad flaska Chablis med två fyllda vinglas.

Varför välja Chablis och hur smakar det?

Chardonnaydruvan som odlas här får en unik karaktär tack var det svala klimat som råder, men framförallt av den jordmån som vinrankan står på. 

 

De bästa gårdarna har en kalkrik lerjord kallad Kimmeridge som ger en tydlig mineralton och sval aromprofil till vinerna. De upplevs väldigt törstsläckande, milda, salta och unga i frukten. Intensiteten är alltid hög men ökar med högre klassificering skulle jag vilja påstå. 

 

Smakerna kan variera dels beroende på vingårdsläge förstås, men även kraftigt mellan olika årgångar. Detta gör att man kan upptäcka stora variationer inom ett och samma distrikt. 

 

Ett ungt och relativt enkelt Petit Chablis kommer bjuda på lätt mineralsälta, kanske ett uns av flintarök i aromen men tydlig ung stenfrukt och en krispig syra som påminner om lime och citronjuice. Fräscha smaker med hög syra gör att detta Chablis vin passar till milda förrätter eller skaldjurs- och laxssnittar.

Du kan även komma över fatlagrade Chablisviner (oftast från de högre klasserna) och då få en mildare mer inbäddad syra och mer mogen stenfrukt i smaken. Däremot blir mineralen och den rökiga aromen och smaken mer påtaglig. En lång smak med behaglig sälta och balanserad syra, som gärna gifter sig med grillad fisk, brynt smör eller varför inte en strömmingsklämma? 

Om du vågar lägga några hundra kronor på ett par vinflaskor så testa gärna en Petit Chablis mot en Cru-klassad och se vilken du gillar bäst. Det kommer inte smaka som annan Chardonnay på jorden, hur mycket de andra än försöker. Det finns bara ett Chablis och så vill jag fortsätta ha det! Bon appétit!

Köp nu: Vinprovning i gott sällskap

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS