Upplevelser
Maria Liljestrand
Apr 04, 2018

Cabernet Sauvignon och andra favoriter inför påsken

Det var ett gäng förväntansfulla personer som kom in på Citystay i Uppsala på långfredagen. Vi hade en kväll med åtta viner och fyra ostar framför oss. Det var lite olika gällande erfarenheter av vinprovningar så vi startade med att gå igenom hur man smakar på vin och började testa oss fram.

Deltagare var fulla av frågor och deltog aktivt med egna åsikter och kommentarer genom alla kvällens viner. Trots många utmärkta drycker så kom vi fram till en vinnare denna kväll, en Cabernet Sauvignon från J.Lohr.

Vita viner som passar utmärkt som kyld aperitif


Vi testade först ett moussserande och två vita viner tillsammans med en vitmögelost som hette Camenbert Royal Faucon, en krämig ost gjord på komjölk från Frankrike.

Vi startade i Sydafrika med Franschhoek Brut Royale, ett mousserande vin gjort på 61% Chardonnay och 39% Pinot Noir. Metoden som vinet är gjort på heter Methode Cap Classic, som betyder att andra jäsningen sker på flaskan och det är då bubblorna kommer till.

Franschhoek är ett vin med lekfulla bubblor som passar utmärkt som en kyld apertif eller en sallad med getost, risotto, kryddstark korv eller sushi!

De andra vinet som vi smakade på var en Nederburg Winemaster's Reserve Riesling. Vinet med en historia av kärlek via Philippus Wolwaarting och hans fru Margareta. Det blommiga riesling vinet passar både som apertif eller med skaldjur eller kryddiga rätter som Kyckling Korma.

Wente - Den äldsta familjeägda producenten i Kalifornien


Det sista av de vita vinerna tog oss till Kalifornien, USA. Wente Morning Fog Chardonnay som med sina smöriga toner gör sig väldigt bra med en grillad fisk eller fågel med smöriga tillbehör och sparris.

Wentefamiljen är den äldsta kontinuerliga familjeägda producenten i Kalifornien och har gjort sig känd för sin otroligt fina Chardonay-klon, Wente-klonen!

Det var lite delade meningen om vilken av vinerna som gjorde sig bäst tillsammans med osten. Men vi var alla överrens om att det kunde göra stor skillnad om man tog med lite fikon eller päron marmelad till osten och vinet.

Det var väldigt roligt att nästan alla gäster var delaktiga med åsikter angående vinerna och osten. De blev en väldigt familjär och intim känsla i rummet.

Röda viner från Rhonedalen


Sedan så vandrade vi vidare till fem röda viner med tre olika ostar. Ostarna som vi smakade på var hårdosten Havarti Karise från Danmark, kittosten Tallegio från Italien och blåmögelosten Gambozola Grand Noir från Tyskland.

Samtliga var gjorda på komjölk men hade väldigt olika karaktärer och passade väldigt bra med de olika vinerna vi hade framför oss.

Först hade vi två viner från Frankrike, båda från Rhonedalen men med helt olika karaktärer. Den första hade en stomme av Grenache och hette Domaine Boutinot La Côte Sauvage Carianne Côte du Rhône.

Med sin karaktär av mörka bär, lite vanilj och jordgubb passar den bra till både långkokt lamm, rökt eller torkat kött och mustiga grytor. Den gjorde sig också bra till den danska osten Havarti Karise.

Nummer två av vinerna från Rhonedalen var Delas Saint-Esprit Côtes-du-Rhône. Med en stomme av Syrah som gör vinet speciellt när man pratar om Côte du Rhône viner. Detta vin hade en kryddig smak, men mycket mörka bär och lite lagerblad.

Delas har historia enda bak till 1835 när pappa Philippe var en av de två grundarna av vinproducenten. Den passade utmärkt till den tyska blåmögelosten Gambozola Grand Noir som vi hade som ost nummer fyra.

Annars gifter sig vinet också fint med tryffel, chark, bräserad revbensspjäll med vitlök eller lördagsbiffen med en krämig potatisgratäng och ungsbakade tomater.

Vi besöker Piemonte i norra Italien


Vi förflyttade oss till Italien, eller rättare sagt Piemonte uppe i norr och smakade på deras Superpiemonte!

Livio Pavese Corniolo har en historia som startade redan 1217 när familjen slog sig ner i Piemonte efter korsstågen. Vinproducenten har fått sitt namn efter den legendariske vinmakaren med samma namn, och sägs vara den första som blandade druvan Barbera med franska druvsorter.

Detta vin är alltså gjort av 40% Barbera, 30% Cabernet Sauvignon och 30% Merlot. Detta vin och osten Tallegio hittade en bra balans med varandra. Tips att äta tillsammans med detta vin är grillat kött, vällagrade ostar, en god pasta, lasagne eller pizza!

Kvällens favoritdryck från Kalifornien: Cabernet Sauvignon


Nästa vin på tur verkade vara den stora favoriten för kvällen hos många av gästerna idag. Och detta var en Cabernet Sauvignon från Kalifornien, Central Coast.

J. Lohr Estates Seven Oaks Cabernet Sauvignon är det lantbrukaren Jerry som ligger bakom och vinet har en smakexplosion av svarta vinbär, lakrits, viol, vanliga -och mörka bär. Denna passar utmärkt till kolgrillad oxfile eller en bruschetta. Samt även till filodeg med Porcini svamp och blåmögelost.

Vi avslutar kvällen med en Argentinsk skönhet


Sista vinet för kvällen var från Argentina och hette Navarro Correas Malbec. Producenten har historia bak till 1798 när de började odla druvan Malbec. Då producerade de inga viner själva utan det var Don Edmundo Navarro Correas som ändrade på det år 1974.

Vinet med karaktärer av plommon, mörk choklad, blåbär och örter passar till smakrika rätter och grillat kött. En fredagkväll med en kryddig korvgryta eller en långsamt rostad oxbringa med tempura hade inte suttit helt fel det heller.

Det var med många nya smakkombinationer och upplevelser som gästerna avrundade denna långfredag. Jag hoppas att alla hade en fortsatt fin Påskhelg efter denna underbara kväll!

Titta in på hemsidan för mer information om kommande provningar denna vår och sommar!

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS