Upplevelser
Amalia Stöckel
Feb 27, 2018

Boka din Choklad- och vinprovning med Taysta!

Vad kan vara bättre när termometern visar på minusgrader och snön yr, än att njuta av en choklad- och vinprovning? Det var en speciellt kall och eländig kväll i Stockholm, den här februarikvällen då 26 tappra själar trotsade vädret. I minusgraderna och den envisa snön hade dessa män och kvinnor tagit sig hit för att få njuta av det bästa i choklad- och vinväg.

Men, det var värt uppoffringen då fyra olika chokladsorter provades, med lika många viner och totalt 16 otroliga smakkombinationer. Kvällens deltagare började med ett torrt vitt vin, och gick därefter vidare till ett fruktigt och mer komplext rött vin, för att sedan avsluta med ett dessertvin.

Bland kvällens chokladsorter fanns det något för alla. Vi gick vi igenom chokladens väg genom världshistorien och dess tillverkning och landade där vi är idag. I en veritabel smakdjungel som kan vara svårnavigerad. Nyanserna gick från syrligt, till rosépepparkryddigt, för att sedan övergå till en mörk lite bitter choklad och avslutningsvis en vit choklad.

Under kvällen doftade, smakade och pratade vi om vad som hände när alla dessa smaker kombinerades. Varför vissa kombinationer funkade bättre än andra, vilka smaker som gifte sig och vilka som inte alls gjorde det. Låt oss ta en titt på kvällens sortiment av choklad och vin.

Trimback Riesling


Kvällens första, kanske något otippade par ut var Trimbach Riesling och den mörka chokladen Cru Madagascar 70 % från italienska Amedei.

Detta vin är också ett utmärkt matvin som bland annat passar till de flesta fiskrätter men också till vitvinssås och kryddigare rätter. Oväntat nog så ska detta också vara ett vin som passar till sushi och sashimi.

Delas Saint-Esprit


Därefter gick vi över till Delas Saint Esprit Côtes du Rhône. Tillsammans med detta vin provade vi en mörk choklad med rosépeppar. Noir Au Poivre Rose 52 % från belgiska chokladproducenten Dolfin.

Det här är ett vin som kombineras väl med en stor biff med potatisgratäng eller till ravioli, men också revbenspjäll och blåmögelost.

Mouton Cadet Reserve Saint Emillion


Tredje vinet, Mouton Cadet Reserve Saint Emillion blev helt klart kvällens absoluta favoritvin. Vinet hade en härligt fyllig och komplex karaktär och lena tanniner. Den provade vi med exklusiva plantagechokladen Chuao 70 %, från Amedei.

Detta vin passar väl till ostar, speciellt vitmögelost eller vällagrad hårdost, men det går precis lika bra att dricka detta vin med mört kött.

Gerard Bertrand Rivesaltes Ambré


Avslutningsvis provade vi det som brukar var kutym att prova med choklad, nämligen dessertvin. Rivesaltes Ambré 1985 från Gerard Bertrand matchades med vita chokladen Toscano white 29 %. Även denna är från italienska Amedei.

Det här är som sagt verkligen ett dessertvin, det gör sig bäst tillsammans med alla typer av desserter, och framförallt mörk choklad.

Det blev mycket smakprat, vi gick igenom hur ett vin kan lyftas eller dämpas, beroende på vilken smak man väljer att matcha det med. Vi pratade även om traditionella kombinationen rött till kött och vitt till fisk.

Vissa deltagare tyckte otippade matchningar funkade bra och relaterade till tidigare smakupplevelser. En annan deltagare berättade att han brukade matcha fisk med lätta röda viner, en annan att hon tyckte om kombinationen vilt och rosé champagne. Men förhoppningsvis fick många med sig inspiration för att laborera med olika smakkombinationer hem vid kvällens slut.

Jag kom hem glad och med nya idéer för kommande middagsbjudningar. Tack till alla er som gjorde denna kväll minnesvärd. Jag ser fram emot ytterligare provningar under 2018.

För mer provningar, titta in på vår hemsida här!

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS