Öl & Whisky
Skribent Per
Oct 18, 2018

De bästa belgiska ölsorterna | Med ost- och mattips!

Vill du veta mer om belgiska ölsorter? Då har du kommit helt rätt! Det är ingen hemlighet att några av världens bästa ölstilar härstammar från Belgien. Här hittar du öler i olika färger, nyanser och smaker oavsett vad du föredrar. Men vet du vilket glas som är bäst lämpat för en specifik öl? Och vet du vilken mat och ost som gör så att ölet kan lysa ännu starkare och smaka ännu ljuvligare?

 

Det min vän, svarar vi på i denna artikel. Här får du tips och råd om hur du kan använda öl i matlagningen och vilka ostar och tilltugg som får ölet att sjunga lite vackrare. Det passar både i TV-soffan och när du vill imponera med en enkel men god middag.

 

Belgien är ett ölmecka där många unika ölstilar härstammar ifrån, var och en med sina egna kännetecken och egenskaper. Traditionerna för ölbryggning går långt tillbaka i tiden med drycker i olika färger och stilar som varierar från trappistöl till spontanjäst öl.

 

Vill du lära dig om moderna öler från Belgien? Här tipsar Skrubbe om nya belgiska ölstilar och öltrender, bland annat NEIPA och Druvlambic.

Belgisk öl: 7 traditionella ölstilar & mattips

Öl är inte bara en njutbar dryck i glas, utan det kan med fördel också användas i matlagningen till goda maträtter med kött, ostron och musslor eller till tilltugg såsom chark, kittost och lagrade hårdostar.

Här nedan går vi igenom sju olika ölsorter med anrik historia och vad de passar till. Vad passar att äta till Belgisk ljus ale eller till en Trappistöl?

Lambic - belgisk suröl

Det här är ett spontanjäst öl som nästan enbart bryggs sydväst om Bryssel i ett område som heter Pajottenland. Endast öl härifrån får kalla sig för “Lambic”.

 

Det finns flera intressanta egenskaper med detta öl. Ingen jäst tillsätts och ölet får istället jäsa under flera år med mjölksyrebakterier som genomsyrar det. Det resulterar i ett torrt och syrligt öl med en unik karaktär av landsbygd med smak och doft av jordkällare, svamp och natur.

 

Ytterligare en intressant egenskap med detta öl är dess låga kolsyra, den har nästan ingen alls. Ölet bryggs till stor del av omältat vete. Ibland kan det smaksättas med frukt och bär eller blandas med annat öl av olika åldrar för att skapa en Geuze, det vill säga en annan form av Lambicöl.

 

Passar till: I Belgien är det vanligt att Lambicöl serveras till musslor, men du kan också kombinera det med lite fettigare rätter som pommes frites.

 

Läs mer om: Belgisk spontanjäst öl och de olika typerna av Lambic

Belgisk veteöl: Witbier

Det vanligaste sädesslaget vid ölbryggning är korn, men ett stort undantag för denna regel är veteöl. De flesta veteöl har en mild och frisk smak med en låg beska och ett visst fruktigt inslag.

 

Veteöl bryggs främst i Tyskland och Belgien, där den belgiska varianten är en av de mest populära ölsorterna. De innehåller omältat vete och är ofta lite fylligare och syrligare än den tyska varianten. I Belgien tillsätts även ofta örter som koriander och pomerans, vilket absolut inte får göras i Tyskland... Om det inte är en öl utav det syrligare slaget vill säga. Tänk Gose.

 

När du häller upp ölet i glaset så kan det också ta sig an en viss grumlighet och finns i både ljusa och mörka variationer. Det är inte bara en riktig törstsläckare men även ett fint matöl. Du ska helst vända flaskan upp och ner innan du öppnar och häller upp ölet. Då får du med mer av bottensatsen som ger en mer intensiv smakupplevelse.

 

Vedett Extra White

Witbier är en typ av belgisk veteöl som ofta har en väldigt ljus färg. Det serveras ofta riktigt fint till olika ostar eller musslor, i belgisk matanda.

 

Vedett är en kulturstämplad öl som är gjort helt och hållet på naturliga ingredienser. Detta öl kommer ifrån samma bryggeri som den kända belgiska djävulen Duvel. Brouwerij Duvel Moortgat är ett familjeägt företag som grundades i mitten på 1800-talet.

 

Vedett har blivit mycket populärt, framförallt i områden kring Bryssel och Antwerpen och det ses idag som ett lite mer alternativt öl.

 

Passar till: Vedett Extra White ska helst serveras till fisk- eller skaldjursrätter. Vi förslår exempelvis en panerad torsk eller varför inte en enkel bouillabaisse?

Ett ölglas med belgisk veteöl upphällt

Flamländsk öl

Det här är ett överjäst öl som härstammar från västra Belgien. Ibland delas flamländsk öl upp i två typer, rödöl och brunöl. Det röda ölet är syrligare och lättare i smaken och det bruna är fylligare med mer must.

 

Detta öl lagras på ekfat efter den första jäsningen där mjölksyrebakterier som tillsätts ger en smak av tydlig syra. För att balansera upp detta är det inte ovanligt att ölet blandas med annat flamländskt öl av olika åldrar.

 

Läs även: Flamländsk öl och suröl 

 

Passar till: Eftersom flamländsk öl lätt kan upplevas som lite vinägerig, så serveras den med fördel till exempelvis ostron. Du kan även kombinera flamländsk öl med förslagsvis högrevsgryta.

Belgisk ljus ale

Den här typen av ljus ale kallas ofta även för “blonde” och det är en relativt ny ölstil som är mindre än 100 år gammal. I denna kategori hamnar också de belgiska öl som inte passar in i någon utav de andra stilarna.

 

Det som utmärker belgisk ljus öl ifrån annan belgisk öl är framförallt att malt och jäst får ta mer plats. Detta märks i både smak och doft. Jäsningen sker i en högre temperatur för belgisk ljus ale och det är svårt att hitta ett öl av denna typ med en alkoholhalt under 6%.

 

Jäststammen har ofta en del fruktigare smaker och du kan hitta inslag av både aprikos, pomerans och honung i detta öl. Det är också vanligt att tillsätta kryddor som exempelvis kanel, koriander, ingefära eller kardemumma, vilket ger inslag av kryddor med sötma och en måttlig beska.

 

Duvel är en guldfärgad djävul!

Duvel är ett av Belgiens mest berömda öl och ett riktmärke för belgisk ljus ale. Namnet på denna guldfärgade öl betyder “djävul”, kanske på grund av den höga alkoholhalten på 8,5%.

 

Ölen jäses i tre omgångar och sedan filtreras, tappas på flaska och får sig en ny omgång jäst. Därför fortsätter detta öl att utvecklas och kan därmed lagras i flera år.

 

Passar till: Duvel smakar mycket fint till olika grönsaksrätter, fisk eller skaldjur och kött med hög sälta. Såsom en skaldjurssallad eller en enkel caesarsallad. Det går också utmärkt att servera till Pizza. Det klassiska valet i Belgien.

Ölen duvel på glasflaska

Belgisk bondöl heter Saison

Detta öl har ett ursprung från den belgiska landsbygden på gränsen mot Frankrike. Namnet betyder “säsong” och var menat som en svalkande dryck för de som arbetade hårt med skörden.

 

Detta öl började bryggas under vinter och vår, redan på 1600-talet. Man använde då de grödor och kryddor som fanns tillgängliga, lite som pyttipannans ursprung. Det var då vanligt med en viss syra som härstammade från mjölksyrebakterier, samt toner av vilda jäststammar.

 

Idag är det nog så att Saison är det öl som skiljer sig tydligast ifrån annat belgiskt öl. Det är främst den aromatiska jästen och den höga jäsningstemperaturen som särskiljer detta öl från andra. Jästen som används innehåller även kryddiga aromer där fruktigheten lutar bort ifrån mogen frukt och mot citrusfrukt istället.

 

Det här är ett öl som uppskattas mycket bland mikrobryggerier som ofta experimenterar med kryddor, frukt och jäst.

 

Passar till: Eftersom beska och sötma i Saisonöl är måttligt så är detta ett öl som passar en mängd olika rätter. Du kan bland annat prova att servera denna typ av öl med en Ceasarsallad eller en enklare kycklingrätt.

 

Läs även: Bondölet Saison och dess historia

Belgisk mörk ale

Det här är ytterligare en stor ölstil som har mycket gemensamt med det ljusa belgiska ölet. Även här hittar du måttlig beska som vägs upp av sötman med en karaktär som huvudsakligen kommer ifrån jäst och malt.

 

Precis som ljus öl har denna fylliga mörka ale inslag av pomerans, aprikos och persika. Men också smak och doft av bland annat frukt, choklad och gräddkola.

 

Det mörka belgiska ölet har en färg som kan variera från gyllenbrun till en mörkare brun med en alkoholhalt som ofta ligger på över 6%.

 

Passar till: Mörk belgisk öl är en av de ölsorter som är lite fylligare, vilket gör att det passar utmärkt med lite kraftigare köttrötter som till exempel nötkött, lammkött eller vilt. Testa exempelvis till en plankstek med potatisgratäng och tomat

.

mörk öl hälls upp i ett glas från en tapp

Trappistöl från Belgien

Trappistöl är något som Belgien är extra känt för. Sex av världens totala 12 ölproducerande trappistkloster finns i detta land. För att ölet ska få kallas för trappistöl så måste det bryggas innanför klostrets murar och vinsten av försäljningen måste gå till välgörenhet.

 

Trappistöl har vanligen en hög alkoholhalt på mellan 7-9% och är ett matvänligt öl med tydlig smak.

 

Detta öl har en fyllig karaktär och genomgår en andra jäsning på flaska och kan därefter lagras flera år. Under denna tid utvecklas ölets karaktär och smaken blir rundare och torrare. Detta gör det till en mycket bra ersättare om du inte vill dricka vin till maten.

 

Westmalle Dubbel

Ett av de stora trappistklosten i Belgien är Westmalle som tillverkar två sorter av trappistöl. De är mycket bra alternativ till maten. Munkarna i detta kloster har bryggt öl sedan tidigt 1800-tal, vilket gör detta till ett av de mest traditionella klostren i Belgien.

 

Passar till: Det är ett välbalanserat trappistöl med en lång, torr eftersmak. Det serveras väl till renfilé och ugnsbakade rotsaker, choucroute eller flankstek.

 

Missa inte: Trappistöl och kloster i Belgien och runtom i världen

Belgisk öl passar till..

Osttallrik med goda ostar

Belgisk mat är ofta fylld med mjuka smaker, med milda kryddor och även ganska mycket fett. Framförallt kött, fläsk eller fisk används mycket i matlagningen tillsammans med smör, grädde och örter som persilja, gräslök och lagerblad.

 

Det är därför ganska naturligt att just kött passar väldigt bra till belgisk öl. Mörkare belgisk öl passar till rött kött och röd fisk medan ljusare öl passar till vitt kött som kyckling eller exempelvis skaldjur. 

 

Det är inte jättekomplicerat att kombinera belgisk öl med matlagning. Detta är för att de belgiska ölerna är väldigt tåliga och det går sällan fel. Därför är det extra kul att experimentera och prova sig fram med smaker.

Ost till öl: 5 Belgiska ost- och ölkombinationer

Det är ingen hemlighet att belgisk öl passar mycket fint till framförallt ost av olika slag. Beroende på egenskaperna i ölet och i osten så framhäver detta olika inslag och smaker i både dryck och tilltugg.

Lambic & Triple cream cheese

 

En Lambicöl tillverkad i Belgien med en kombination av lagrad Lambic och nyare Lambic är 3 Fonteinen Oude Geuze. Detta öl har en fruktig smak med syra som drar sig mot citrus och grapefrukt med inslag av aprikos och halm.

 

Detta öl passar mycket fint som aperitif, men blir faktiskt ännu bättre tillsammans med en vitmögelost med hög fetthalt, ju fetare desto godare. Därmed är en triple cream cheese det perfekt valet.

 

Visst säger man att det är osten som får ölen att sjunga, eller hur vad det nu igen? En triple cream cheese utmärker sig med krav på en smörfetthalt på 75% eller mer. Med andra ord så innehåller osten 75% fett. Den krämiga, syrliga och feta osten renas av en syrlig och fruktig öl.

 

Prova gärna ölen till en Brillat de savarin, Délice de Bourgogne eller Gratte Paille. Det är tre väldigt goda ostar.

 

Witbier & Vitmögelost

Ett veteöl gjort på naturliga ingredienser är Vedett Extra White. Witbier använder samma metod som Duvel har blivit kända för, nämligen att ölet lagras på flaska eller i kegg under flera veckor för att smaken och karaktären ska utvecklas.

 

Detta är ett fint öl som kompletteras även den otroligt bra till vitmögelost, om än inte så feta. Prova istället Vedett till mognare vitmögelostar så som Camembert eller Brie de meaux.

 

I denna kombination möter en skördöl en rätt så skör ost för att såldes finna en balans tillsammans. Vidare är ölen något statlig i sin smakprofil, vilket även osten är. Denna kombination är för de som älskar harmoni.

 

Trappistöl & blåmögelost

Ett trappistöl från ett av de sex stora klostren i Belgien är Westmalle Dubbel. Det passar extra fint till smakrika och fylliga hårdostar men även till något krämiga och smakrika blåmögelostar.

 

Vi rekommenderar framförallt Parmigiano Reggiano 36 månader grottlagrad eller Gruyére Moléson AOC. Den krämiga och gryniga texturen samt den söta smöriga smaken i osten går väl ihop med den något söta och alkoholstarka ölen.

 

Ytterligare ett tips är att prova Westmalle till blåmögelosten Fourme d'Ambert eller Roquefort. Då möter sältan och stinget i osten ölens sötma och kraftiga smak.

La trappe dubbel i glasflaska öl

Ljus öl & getost

Till  kategorin med belgisk ljus öl tillhör Leffe Blonde. Detta öl har en smak och doft som är både kryddig och söt med inslag av aprikos, banan och örter.

Det är en fin sällskapsdryck som kan serveras framförallt till ljust kött som kyckling, men går även mycket fint ihop med getost. Prova till en färsk getost i aska eller till de hårdare getostarna Chevrette eller Tomme Chistera.

 

Flamländsk öl & kittost

Ett nyanserat flamländskt öl med mycket syra i sin karaktär, men även en del sötma är Cuvée des Jacobins. I ölet finns inslag av körsbär och aprikos men även fat, knäck och russin.

 

Det här är ett öl som fungerar fint på egen hand som en aperitif, men trivs också i sällskap av exempelvis kittost. Vi föreslår en mjuk till rinnande kittost. Ju mer fotsvett det luktar destu bättre!

 

Prova Leffe Blonde till de franska kittostarna Epoisse eller Langres. Men om du känner att dessa är lite väl smakrika, gå då ner två snäpp till en Altesse eller Munster.

Belgisk öl till mat

Musslor är mycket populärt i Belgien och kombineras ofta med öl. Faktum är att det blivit så populärt i kulturen att vi ibland hör uttrycker "Mussles in Brussels", även om det inte enbart är de som bor i Bryssel som får njuta av denna goda maträtt. Här är ett gott och säkert recept på musslor i vin.

 

Ett nyanserat öl i stilen Lambic är Oude Kriek Boon. Det är ett syrligt öl med en fruktig smak, detta fungerar även bra som aperitif eller sällskapsdryck.

 

Ytterligare ett fruktigt öl är Duvel, den belgiska djävulen. Denna ljusa ale har tydlig smak av jäst och fungerar väldigt fint med fläsk eller hårdost och är ett klassiskt val till Pizza i Belgien. En pizza-öl helt enkelt.

En Saison som passasr riktigt bra som sällskapsdryck är Saison Dupont Biologique, som har en unik fruktig smak med inslag av bland annat annanas, aprikos och färska örter.

 

En pizza med öl

Drick belgisköl ur rätt glas!

Som ölentusiast har du säkert sätt att det finns ett antal olika ölglas med många olika designer. Men har du koll på vilket glas som hör till vilket öl?

 

Profilglaset är det glas som bryggeriet bestämt att använda för en viss öl. Har du inte just detta glas tillgängligt så är ett säkert kort att använda sig utav ett glas från samma bryggeri.

 

Det klassiska ölglaset är rakt och ses ofta på barer och pubar. Sedan finns det de ölglas som har en kupa på en fot som kan vara hög eller låg, de förknippas med en rad olika öler. Den typiska "graal" formen på ölglas har en religiös historia och förknippas mest till klosteröl och trappistöl.

 

De så kallade tulpanglasen finns i både små och stora versioner, där de större ofta används av Duvel och Gulden Draak. Flöjtglasen i sin tur används främst för fruktlambic som veteöl med fruktsmak.

 

Sedan finns det ytterligare ett gäng specialglas som används av de bryggerier som vill sticka ut lite extra ur mängden. Här sätter endast fantasin gränser. Vilken är din favorit? Här kan du även läsa mer om typiska ölglas för belgiska ölmärken.

Prova belgisköl utan att lämna Sverige

Du visste säkert redan innan du började läsa denna artikel att Belgien var ett riktigt ölmecka, men vi hoppas att du fått en del ny kunskap när det kommer till ölstilar, smaskiga ostar och maträtter du kan kombinera ölet med.

 

Även om du inte har möjlighet att besöka Belgien just nu, så finns det ett antal mycket fina belgiska ölbarer här i Sverige du kan besöka. Ett tips till dig som bor i Stockholm är att besöka Belgobaren, där du kan smaka på det mesta i belgisk ölväg. Akkurat i Stockholm har också ett fint utbud av belgiska öler och belgiska ölmärken. I Uppsala hittar du Bierhuis, ett relativt nyöppnat belgiskt café som får dig att tro att du hamnat i Belgien.

 

Köp: En ölprovning där du får lära dig mer om spännande ölsorter

 

Gillade du artikeln? Dela den då gärna med nån som gillar belgisk öl!

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS