Bästa vinprovningen i Stockholm 2023 | Bäst i test
Sommelier står och förbereder en vinprovning
Bäst i test
Simone S
Maj 05, 2023

Bästa vinprovningen i Stockholm 2023

Älskar du vin och vill lära dig mer om vinets värld? Då är en vinprovning i Stockholm en bra start! I den här artikeln har vi tagit fram de bästa vinprovningarna i Stockholm. Det är allt från klassiska vinprovningar till den mest prisvärda vinprovningen. 

 

Under en provning lär du dig allt om vinets egenskaper, hur du gör för att kombinera ost och vin, samt hur en druva blir till vinet som serveras i ditt glas.

 

Vill du hellre göra en vinprovning hemma? Då har vi gjort en steg för steg guide på hur du lyckas med en vinprovning hemma.

 

Tre glas med olika viner tillsammans med ett glas vatten och ett vinprovningsprotokoll

Topp 7 bästa vinprovningar i Stockholm

Nedan är vår lista över de bästa vinprovningarna i Stockholm. Vi har tagit fram den lyxigaste, mest prisvärda samt den bästa ost och vinprovningen, så att du vet vilken du ska välja nästa gång du vill lära dig mer om vinets fantastiska värld. 

En lyxig vinprovning på Operakällaren

I en av Stockholms vackraste lokaler, hittar du Stockholms lyxigaste vinprovning. Operakällaren har under de senaste åren blivit lite av en symbol för Stockholms kultur samt gastronomi. 

 

Operakällaren slog upp sina dörrar under hösten 1787 och har sedan dess blivit en av Stockholms mest omtalade restauranger. Med både en michelinstjärna och fem röda bestick i bagaget. Nu har du chansen till att njuta av viner och ett gott sällskap i Operakällarens lokal. 

 

Under en vinprovning på Operakällaren får du kunskaper i allt som har med vin att göra. Allt från hur du bäst kombinerar vin till mat till vinets härkomst.

 

Missa inte: Topp 10 av Stockholms lyxrestauranger

Vinprovning med middag på Nobis Hotel

Mitt i hjärtat av Stockholm ligger Nobis Hotel. Hotellet är ett av Stockholms mest exklusiva och dess eleganta inredning skapar den perfekta atmosfären för en vinprovning. 

 

Nobis Hotel öppnades 2010 och har fått stor uppmärksamhet sedan dess. På en vinprovning på Nobis ligger fokuset på spännande vinproducenter. Här får du lära dig om hur du ska tänka på när du kombinerar mat och vin för att uppnå det bästa resultatet. En vinprovning, här på Nobis ger dig möjligheten till att verkligen djupdyka i vinets värld.

 

Om du blev nyfiken på vilka krogar i Stockholm som har de bästa vinerna, så har journalisten Linda Pérez tagit fram en lista på krogarna med Stockholms bästa vinlistor.

 

Olika viner som står på kylning på Nobis Hotel

Ost och vinprovning i Gamla stan

Inne i ett källarvalv i Gamla stan finns Stockholms mest prisvärda vinprovning. Här tillsammans med en kunnig sommelier får du lära dig allt från vinets långa historia till hur man kombinerar choklad och vin på bästa sätt. 

 

Inne i källarvalvet möts man av en intim och mysig atmosfär med levande stearinljus som lyser upp valvet. Förutom vinprovningar bjuder källarvalvet på utsökta champagneprovningar samt romprovningar för dem som vill utforska romens värld. 

 

Här inne i källarvalvet hittar vi även den bästa ost och vinprovningen i Stockholm, där du bjuds på delikata ostar och viner.

 

Människor som lyssnar på en sommelier under en vinprovning i källarvalvet i Gamla stan

Lär dig allt om naturvin hos Bromma vinatelje

I mysiga Bromma öster om Stockholm ligger Brommas vinatelje. På en vinprovning i Bromma får du möjligheten att vidga dina smaklökar och få kunskaper i spännande smakkombinationer. 

 

Dessutom får du en inblick i vinernas ursprung och det spelar ingen roll om du är nybörjare inom viner eller en vinexpert. Du behöver enbart ett intresse i viner och en nyfikenhet. Utöver kunskap i viner, får du även kunskap i vinglas och dekantering. 

 

Här finner du olika vinprovningar såsom en klassisk vinprovning, bubbelprovningar samt vinprovning med fokus på naturvin, så det finns något för varje vinälskare. 

 

För dig som är nyfiken på vad naturvin är, så har köket kommit med en guide i vad naturvin är för något.

 

Fyra glas av rött vin och två glas vitt vin tillsammans med olika ostar och kex

Glas och vinprovning i Vasastan

I ett källarvalv mitt i Odenplan i Vasastan hittar vi en vinprovning med fokus på glas och vinprovningar. Det här innebär att under provningens gång får du som deltagare möjligheten till att prova på hur viner smakar i olika vinglas från märket Riedel.

 

Du får även lära dig allt hur mycket glasets form betyder för doft och smak. Det finns inte enbart glas och vinprovning här inne i källarvalvet, utan för den som gillar bubbel lite extra, erbjuds det även en glas och bubbelprovning.

 

Om du letar efter en vinprovning på Söder, kan vi tipsa om Dryck vin och bar som erbjuder den bästa vinprovningen på Södermalm.

Exklusiv matlagningskurs på NK Saluhall

Inne på modehuset NK mitt i centrala Stockholm finner ni en exklusiv vin och matlagningskurs. Här får du lära dig laga en lyxig trerättersmiddag medan ni får smaka på utsökta viner till middagen. Under kursen får du även lära dig mer om hur man kombinerar mat och vin. 

 

Dessutom stänger NK för andra besökare kl.19.00 och då blir ni dom enda kvar i det stora varuhuset. Det i sig är en upplevelse man inte vill missa. Du kan köpa dina biljetter här.

Vinprovning i Vasastan

I ett mysigt källarvalv i Vasastan finns det en av den bästa klassiska vinprovningar. Denna sommar har även Vasastans vinkällare olika teman, såsom sommarens bästa grill viner och roséviner. 

 

Här inne i källarvalvet finns det även champagneprovningar för den som vill veta mer om mousserande viner och få mer kunskap i hur man kombinerar champagne och mat. Och för den som inte är intresserad i viner, finns det även ölprovningar. 

Den bästa vinprovning i Stockholm

I Stockholm finns det vinprovningar för varje vinälskare. Allt från vinprovningar i Gamla stan till lyxiga vinprovningar på Operakällaren.

 

Köp nu: Bjud med vänner eller partner på en spännande vinprovning

Kommentarer (+0)

LÄMNA KOMMENTAR

NYHETSBREV

BETLANINGSALTERNATIV

visamastercardmaestroklarnaswish

HANDLA SÄKERT

trygg-ehandelmastercard-secureverified-by-visa

FÖLJ OSS