Upplevelser
Claes Johansson
Apr 17, 2018

Klassisk vinprovning: Vi utser kvällens bästa viner

En vårsolig lördagskväll träffades 26 förväntansfulla personer på Restaurang Svampen i Örebro för att utforska vin och dess hemligheter.

Kvällen inleddes med att kvällens värd från Taysta, Claes hälsade alla välkomna till kvällens provning. Under kvällen skulle sex viner provas och utforskas. Till detta bjöds en tallrik med passande tilltugg innehållandes brieost, salchichon, chorizo, brabeque mandlar samt chips med lime och koriander.

Innan första vinet gick vi igenom vinets historia, när och hur vin började tillverkas. Hur det utvecklats genom århundraden till att bli den dryck vi känner idag. I samband med första vinet gick även igenom provningsmetodik och vad är bra att tänka på när man provar vin.

Kvällens vita viner


Kvällens första vin kom från det Italienska distriktet Veneto och var Bacio Della Luna, en prosecco. Denna dryck gjord enbart på druvan Glera, vilket är den klassiska proseccodruvan, har en fräsch och frisk ton både i doft och smak. Smaker av gula äppeln och gråpäron samt en fin men tydlig syra. Till detta lät sig både osten och chipsen väl smaka.

Nästa dryck var Nederburg Winemasters Reserve Riesling. Detta är en riesling från Sydafrika som har de klassisk rieslingdofterna med mineral och petroleum. I smaken hittar vi melon, torpisk fukt och en tydlig syra men även en lite tuch av sötma. Även till detta vin smakade osten bra.

Kvällens röda viner


Efter detta tog vi oss an kvällens första röda vin. Vi tar oss tillbaka till Veneto för att prova en Valpolicella superior. Musella tillverkas med en biodynamisk filosofi, vilket innebär att vinmakaren anpassar vinet och odlingen till naturen och klimatets svängningar för att skapa de bästa förutsättningarna för tillverkningen.

Vinet har en bra harmoni mellan frukt och syra och i bakgrunden hittar vi mjuka men tydliga tanniner. Vinet är ungt och fräscht och passade mycket bra till salchichonen.

För nästa dryck tar vi oss till Toscana och en chianti classico, Gaglio le Rubiolo. Vinet har fina toner av körsbär och röda/mörka frukter som även kommer tillbaka i smaken där vi även möts av tydliga tanniner som tar plats utan att ta över.

Detta vin är ganska kraftigt men har fortfarande kvar en ungdomlig fräschör som gör det mycket behagligt att dricka.

Vi avslutar kvällen med vin från Alperna och Apulien


Kvällens näst sista vin kom från de norra delarna av i Italien, vid foten av Alperna hittar vi Piemonte. Från detta område har vi vinet Livo Pavese Corniolo.

I detta vin har man blandat den typiska Piemontiska druvan Barbera med Cabernet Sauvignon för att skapa vad som närmast kan kallas för en super Piemonte.

Vinet är kraftigt med mycket frukt och tydligt markerade tanniner och stor munfyllnad. Till detta vinet smakade chorizon alldeles utmärkt.

Från norr ner till söder till Apulien för kvällens sista vin. Candido Cappelo di Prete, gjort på den lokala druvan Negro Amaro. Vinet har en bastant doft med inslag av svartpeppar, torkat frukt, fat och körsbär.

I smaken kommer dofterna igen och en tydlig men inte störande beska hittas. Barbeque mandlar och chorizo var riktigt bra till detta vin.

Kvällens vinnare: Chianti och Piemonte


Kvällen avslutades med att gästerna fick ställa frågor och diskutera kring kvällens viner. Chiantin  Gaglio le Rubiolo och Piemontes Livo Pavese Corniolo blev utsedda till kvällens bästa viner.

Och så tackar vi gästerna för deras aktiva deltagande och så var det dags att gå hemåt i den vårvarma kvällen. Vi hoppas på att se fler glada och entusiastiska deltagare i kommande provningar under vår och sommar. Till dess, tack för oss!

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS