Bäst i test
Emma P
okt 28, 2022

Bästa viner till vilt 2022

Nu när hösten har kommit och sommaren har lidit mot sitt slut, så är det dags för jaktsäsong. Det här innebär att det är allt fler som börjar äta viltkött. Men finns det verkligen viner som passar till viltkött, kanske du undrar? Svaret på den frågan är enkel: Ja! Faktum är att det finns en hel del viner som passar utsökt till en hjortfilé eller till en smakrik älgstek. 

 

I den här artikeln hjälper vi dig att hitta det bästa vinet till just det kött som du vill avnjuta. Vi kommer svara på alla dina frågor och funderingar du har angående vilt och vin, bland annat kan man dricka vitt vin till vilt? 

 

Om du är sugen på att besöka en äkta restaurang med ett fokus på vilt, så har journalisten Linn W en lista över de bästa viltrestaurangerna i Stockholm

Kombinera vin till vilt

Det kan inte alltid vara lätt att kombinera ditt vin till ditt val av viltkött. Men det första du bör tänka på är att viltkött är vanligtvis en kraftig råvara. 

 

Det är dock stor skillnad mellan olika djur och på det sätt du väljer att tillaga köttet. Ju mörkare ett kött är i sitt råa tillstånd desto kraftigare är det. Exempelvis är rådjur och hjort inte lika kraftigt som älg. 

 

Vi rekommenderar att du möter syra med syra och sötma med sötma. Till skogens konung passar en fyllig Sangiovese perfekt. Till rådjur som har mildare smak passar ett vin med druvan Nebbiolo.

 

Vanligen serveras vilt tillsammans med ett rött vin, dock så går det utmärkt att kombinera ett vin gjort på exempelvis chardonnay med viltkött. Om du är nyfiken på öl och annan dryck som passar till vilt, så har Systembolaget en hel guide på hur du ska tänka när du väljer dryck till ditt val av viltkött.

 

Ett rött vin till älg hälls från en vinflaska

Topp 10 viner till vilt 2022:

Nedan listar vi de bästa vinerna till vilt. Vi har tagit reda på vilka viner som passar bäst till bland annat älg, hjort och rådjur. 

1. Delas Saint-Esprit, Côtes-du-Rhône, 2020, Frankrike | Nr 71832 | 119 kr 

Först ut på listan är ett perfekt vin till älg. Delas Saint-Esprit är gjort på druvan Syrah och härstammar från Côtes du Rhône i Frankrike. 

 

Vinet har inslag av fat, björnbär, lagerblad och viol. Dessutom finns det toner av skogshallon, mynta och svartpeppar i vinet. Det röda vinets fyllighet bidrar till att detta vin passar excellent till en älggryta med kantareller.

 

Du hittar vinet på systembolaget för 119 kronor.

2. Black Stallion Napa Valley Chardonnay, 2020, USA | Nr 75360 | 209 kr 

Ett utsökt vitt vin till gravad älg. Vinet har hög syra, vilket innebär att det går hand i hand med den gravande älgen som behöver ett vin med hög syra för att balansera. 

 

Smaker som finns i vinet är gula äpplen, smör samt ananas. Det finns även inslag av vanilj och grillad citron. Här är ett recept för dig som vill testa kombinationen mellan det vita vinet och den gravade älgen.

 

Black Stallion Napa Valley Chardonnay finns på systembolaget för 209 kronor. 

3. Bencze Riesling, 2019, Ungern | Nr 93555 | 259 kr

När det kommer till rökt viltkött passar en riesling helt utmärkt. Om det rökta viltköttet serveras med söta tillbehör behövs det ett vitt vin med en tydlig restsötma. Därför är detta vin den perfekta komponenten till det rökta köttet.

 

Vinet har sitt ursprung i Ungern och vinets druvor kommer från vingården Templomdombi i Szent György-hegy. Bencze Riesling har inslag av citron, kryddor, gula äpplen, tillsammans med dofter av krusbär samt grapefrukt. 

 

Det vita vinet är även ett gott till gravat viltkött eller till en rätt gjord på rådjur. Kocken Terese Cedergren har ett recept på gravat viltkött som skulle passa detta vin perfekt.

 

Du hittar vinet på systembolaget för 259 kronor. 

 

Ett vin till rökt viltkött står och på ett bord med flaskor runt om

4. Brunello di Montalcino Fattoi, 2016, Italien | Nr 3097 | 259 kr 

Ett rött vin som passar till älg. Vare sig det är en älgfilé eller en älgstek som står på menyn. 

 

Ett bra rött vin till älg bör vara smakrikt nog för att kunna lyfta fram älgens speciella karaktär. Därför är Brunello di Montalcino Fattoi ett av de bästa vinerna att servera till älgköttet.

 

Vinet har en stor fyllighet och är gjort på Sangiovese och har producerats av Fattoi. Familjen Fattaoi har ägnat generationer i druvodling och produktion av olivolja på vingården Azienda Fattoi i Montalcino. 

 

I Brunello di Monalcino Fattoi hittar du inslag av körsbär, kanel, skogshallon. Dessutom finns det även pomerans, kakao och pinjenötter i det röda vinet. 

 

Detta vin köper du på systembolaget för 259 kronor. 

5. Beronia Ecologico, 2019, Spanien | Nr 12126 | 99 kr 

Vilt kan man äta på en mängd olika sätt. Detta är ett vin till en viltgryta. 

 

Beronia Ecologico är ett ekologiskt vin producerat i Rioja. Vinet är tillverkat av Bodegas Beronia som grundades i början av 1970-talet. Vinproduktionen är belägen i Rioja Alta i den nordvästra delen av Rioja och här är det Matias Calleja som är vinmakare. 

 

Det ekologiska vinet har smaker av körsbär, plommon, kakao. Förutom dessa smaker finns det inslag av kryddnejlika och vanilj i vinet. Om du vill prova på att kombinera smakerna av detta vin och en viltgryta, så har Arla ett enkelt recept på en god viltgryta.

 

En viltgryta på ett bord med ett ljus bredvid

6. Jonty's Ducks Pekin Red, 2019| Nr 2243 | 119 kr

Näst på tur har vi ett vin till hjort. När du ska kombinera vin till hjort är det bra att tänka på att hjorten behöver ett vin som inte är allt för strävt eller fylligt. 

 

Köttet på en hjort är magert och mört, vilket gör så att det är bäst att välja ett vin gjort på druvan shiraz. Därför är det här vinet från Argentina det perfekta vinet till en hjortfilé. 

 

Jonty's Ducks Pekin Red är ett mycket smakrikt och nyanserade vin. Vinet har smak av blåbär och mörka körsbär samt plommon tillsammans med en hint av kanel och choklad.

 

Du finner vinet på systembolaget för 119 kronor. 

 

Läs också: De bästa Pinot noir på systembolaget

7. Soprasasso Amarone Della Valpolicella, 2018, Italien | Nr 2352 | 200 kr 

Här har vi ett rött vin till rådjur. Oavsett om det är till en rådjursfilé eller till en rätt med rådjurssadel som huvudingrediens. När det kommer till rådjur är det viktigt att tänka på att det behövs ett stramt vin med mycket syra. 

 

Vinet är producerat av en av Italiens största vinproducenter MGM Mondo del Vino. Vinproducenten grundades 1991 i Piemonte. Detta vin är gjort på druvan Corvina som har smaker av körsbär, mandel och hallon. 

 

Soprasasso Amarone Della Valpolicella har inslag av fat, mörka körsbär, kryddnejlika. I vinet hittar du även smaker av katrinplommon, nougat, samt kakao. 

 

Vinet går att beställa på systembolaget för 200 kronor.

8. Brunello di Montalcino Val di Suga, 2016, Italien | Nr 42302 | 259 kr 

Detta nyanserande, utvecklande, kryddiga vinet är utsökt till både hjort och rådjur. Vinet har inslag av bland annat körsbär, torkade jordgubbar tillsammans med toner av kanel. 

 

Brunello di Montalcino Val di Suga är speciellt delikat till grillat hjort- eller rådjur. Om du är sugen på att prova på kombinationen mellan vinet och grillat hjort, så har kockarna Patrik Blomqvist, Anders Klint ett bra recept på grillad hjort med bakpotatis och örtsmör.

 

Vinet hittar du på systembolaget för 259 kronor. 

 

En köttbit på en skärbräda

9. Org de Rac Chardonnay, 2022, Sydafrika | Nr 2930 | 99 kr 

Ett vitt ekologiskt vin enastående till viltskav. Vinet är gjort på chardonnay druvan och har sitt ursprung i Swartland i Sydafrika.  

 

Vinet har inslag av gula äpplen, brynt smör och persika. Det finns även hintar av vanilj och apelsin i vinet. Org de Rac Chardonnay är producerat på vingården med samma namn som grundades 2002 och har sedan sin start fokuserat på att all odling ska ske under ekologiska principer. 

 

Om du vill prova detta vin så finns det på systembolaget för prisvärda 99 kronor.

 

Missa inte: Vilket vin passar till oxfilé?

10. Château Morillon Cuvée Jardin Royal Organic, 2019, Frankrike | Nr 74729 | 159 kr 

Sist men inte minst ett vin till vildsvin. Vildsvin har blivit allt mer populärt och är ett av de vilddjur som jagas mest i Sverige. Köttet har en mild och fin viltsmak och är bra för de som inte vill ha en kraftig viltsmak, vilket man kan hitta i andra typer av vilt kött. 

 

Just av den orsak att vildsvinet har en mildare viltsmak bör det serveras med ett lite lättare vin. Château Morillon Cuvée Jardin Royal Organic är ett fruktigt rött vin med inslag av bland annat svarta vinbär, kakao, ceder samt kardemumma. 

 

Vinet är gjort på Merlot och härstammar från Frankrike, mer specifikt appellationen Blaye Côtes de Bordeaux belägen i södra Frankrike. Om du skulle tillaga vildsvinet genom att koka det, går det utmärkt att servera köttet med ett vitt vin.

 

Vinet finns på systembolaget för 159 kronor.

Vin till vilt

Nu har vi nått slutet på vår lista över de bästa vinerna att servera till vilt. Så nästa gång du är sugen på en rådjursfilé eller en älgstek, vet du precis vilket vin att leta efter. Kom ihåg att tänka på vilket typ av kött det är du ska välja vin till. 

 

Om du ska välja ett vin till en älgfilé så är det desto fylligare desto bättre som gäller, medan en hjortstek eller vildsvin behöver ett lite lättare vin, på grund av sin magerhet och mildare smak. 

 

Dela gärna artikeln med en vän som älskar vilt och vill få lite vintips!

 

Köp nu: Följ med på en spännande vinprovning

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS